İstanbul'da kurban hazırlıkları
İstanbul'da kurban hazırlıkları
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, vatandaşlarımızın yaklaşan Kurban Bayramı’nı huzur içerisinde geçirebilmesi için gerekli bütün tedbirleri aldı. Kaçak hayvan girişlerini ve hastalık taşıma riskini önlemek amacıyla kontroller sıklaştırıldı. Çamlıca, Riva ve Kavacık TEM Oto yolundaki Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktalarında 7 gün 24 saat esasına göre yıl boyunca görevli Veteriner Hekimler tarafından denetimler gerçekleştiriliyor.
Çamlıca, Riva ve Kavacık TEM Oto yolundaki Hayvan Sevk Kontrol Noktaları’nda denetim yapan ekipler, İstanbul’a giriş yapan araçlardaki küçükbaş ve büyükbaş hayvanların belgelerini kontrol ederek söz konusu hayvanların özelliklerinin belgelerle uyumlu olup olmadığını araştırıyor. Araçlardaki hayvanların belgelerle uyumlu olmaması durumunda yasal işlem yapılıyor. 6 Ağustos 2018 tarihi itibariyle İstanbul’a kurbanlık hayvan girişleri başladı. Bu nedenle söz konusu tarihten itibaren sıkı önlemler alındı. İlk kurbanlıkların İlimize girişleri nedeniyle Riva Hayvan Sevk Noktasında yapılan denetimlere İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca da katılarak bizzat incelemelerde bulundu.
Kurbanlık hayvan sahiplerine çeşitli uyarılarda bulunan Karaca, evrakları tam olan kurbanlık sahiplerine teşekkür etti. Trakya Bölgesi’nin şap hastalığına karşı arilik statüsü olması nedeniyle, Trakya Bölgesi ilçelerine sevk edilecek küçükbaş ve büyükbaş hayvanların Bakanlıkça yayımlanan genelge şartlarını yerine getirmeleri durumunda sevkine izin veriliyor. İstanbul’a kara ve deniz yoluyla hayvan giriş çıkışlarını kontrol altına alan İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, kurban kesim yerleriyle ilgili çalışmalarını da sürdürüyor. İstanbul genelinde belirlenen 205 satış ve 560 kesim yerinde tam zamanlı Veteriner Hekimler görevlendirilerek hayvan mevcudiyetinin korunmasının yanı sıra; gebe ve damızlık dişi hayvanların kurbanlık olarak pazar yerlerine girmelerine ve satışlarına izin verilmemesi için çeşitli önlemler alındı. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın vatandaşlara dağıtılmak üzere hazırladığı Kurban Rehberi kitapçıkları ve afişler de 39 İlçe Müdürlüğüne gönderildi. Bu yılki kurban önlemleri arasındaki en önemli tedbirlerden biri de, Bakanlık tarafından uygulamaya konulan Hayvan Sağlığı ve Refahı (HaySag) adlı akıllı telefon uygulaması oldu. Buna göre; programı akıllı telefonlarına indiren vatandaşlar, aldıkları hayvana ait bilgileri bu yazılım sayesinde takip edebilecek.