İnşaat sektöründe 'TOKİ musluğu', 'TOKİ suntası' dönemi

Ekonomi

İNŞAAT sektöründeki dernek temsilcileri inşaat malzemeleri kalitesinden memnun olmadığını söylüyor. İnşaat malzemeleri pazarında ‘TOKİ musluğu’, ‘TOKİ suntası’ gibi tanımlar yapıldığını ve ucuz ürünler tercih edildiğini belirten sektör temsilcilerine göre müteahhitlerin yüzde 70’i bu ürünleri seçiyor.

İNŞAAT sektöründeki dernek temsilcileri inşaat malzemeleri kalitesinden memnun olmadığını söylüyor. İnşaat malzemeleri pazarında ‘TOKİ musluğu’, ‘TOKİ suntası’ gibi tanımlar yapıldığını ve ucuz ürünler tercih edildiğini belirten sektör temsilcilerine göre müteahhitlerin yüzde 70’i bu ürünleri seçiyor. Zeytinburnu Times Haber Merkezi

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “Türkiye’deki inşaat kalitesinden memnun değilim” dedi. İnşaat malzemeleri seçiminde ucuz ürünler tercih edildiğini belirten Yenigün, piyasadaki olumsuz tablodan müteahhitler, malzeme üreticileri ve denetleyen kurumların ortak oranda hatalı olduğunu söyledi. Ankara’da inşaat malzemeleri satan esnafın bulunduğu Rüzgarlı Sokak’ta ‘TOKİ musluğu’, ‘TOKİ suntası’ gibi tanımlarla satış yapıldığını belirten Yenigün, bu tanımlama ile ucuz ve kalitesi düşük alternatiflerin piyasaya sunulduğunu dile getirdi. Düşük inşaat kalitesinde ihale mevzuatının da etkili olduğunu belirten Yenigün, “İhalelerde en düşük teklif veren firma işi alıyor. Bazı firmalarda iş almak için düşük fiyat sunuyor ve bu durumda malzeme ve işçilik kalitesi düşüyor” dedi. 

Müteahhitler Birliği olarak sektördeki dernek temsilcileriyle toplantı yapıp bu konuyu değerlendirdiklerini belirten Yenigün, “İnşattaki malzeme ve işçilik kalitesini eleştirip birlikte çözüm yolu bulacağız. Yaklaşık 25 gün önce bununla ilgili görüşmelere başladık” dedi. Öte yandan geçtiğimiz nisan ayında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) görevine gelen Mehmet Ergün Turan’ın da inşaat kalite standartlarını yükseltmek için bir çalışma başlattığı konuşuluyor. 

YÜZDE 70’İ ALT KALİTE
Türkiye’de, tüm Avrupa ülkelerinin 5 katı kadar müteahhit olduğunu belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat şirketlerinin ortalama yüzde 70’inin kaliteli ürün kullanımına özen göstermediğini ifade etti. Durbakayım, “İnşaata başlanırken ya da bir iş için ihale alınırken ona göre hesap yapılmalı. 10 liralık malı 8 liraya yaparım diyerek kaliteden ödün verirsen bu vatana ihanettir. Seçilen malzeme inşaat şirketinin inisiyatifinde. İyi iş iddiası ile yola çıkanlar kalitesiz ürüne yönelmez” dedi. 
İnşaat sektörünün tüm yönetmelikleri bünyesinde toplayan Ulusal Bina Yönetmeliği’ne ihtiyaç duyduğunu belirten Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Dündar Yetişener, Yapı Yasası’nın da henüz uygulamada olmaması nedeniyle mevzuat karmaşası yaşandığını ifade etti.

5 KAT FİYAT FARKI İNŞAAT MALZEMELERİ

esnafının Ankara’daki adresi olan Ulus Rüzgarlı Sokak’ta TOKİ tanımı yapılan ürünler satılıyor. Bölge esnafının verdiği bilgiye göre TOKİ ürünü denilerek ucuzluğuna vurgu yapılan malzeme ile kaliteli bir ürün arasında 5-6 kat fiyat farkı oluyor. Her segmente göre ürün sattıklarını söyleyen bölge esnafı kaliteli bir musluğu ortalama 23 liradan satılırken, ‘TOKİ musluğu istiyorum’ diyen için bu fiyatın 4 liraya kadar düştüğünü söyledi.

Belge şartı yok

TÜRKİYE’de yapıların doğru şekilde denetlendiği ve güvenli olduğunu kanıtlayacak belge bulunmadığına dikkat çeken Dündar Yetişener, Güvenli Bina Belgesi’nin, tüm binalar için zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi. İnşaat sektörü için önemli olmasına karşın henüz yürürlükte olmayan yönetmelikler bulunduğunu belirten Yetişener, su yalıtımı yönetmeliği, rüzgar yönetmeliği gibi ek düzenlemeler gerektiğini dile getirdi.

Kaynak:Hürriyet Gazetesi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.