Uzman rehberler eşliğinde gerçekleştirilen geziye katılan vatandaşlar Çanakkale Şehitleri Anıtı, Seyit Onbaşı Anıtı, Meçhul Asker Anıtı, Mehmetçiğe Saygı Anıtı, Fevzi Çakmak Anıtı, Yahya Çavuş Anıtı (Ertuğrul koyu), Anzak Koyu, Morto (Süleyman Reis) Koyu, Kanlıdere Koyu, Yassı Tepe, Alçıtepe, Kireçtepe, Conkbayırı, Anafartalar Cephesi, Kabatepe limanı, Albayraksırtı, Kanlısırt, Kırmızısırt, Bombasırtı, 27. Alay Siperleri, 125. Alay Siperleri, 57. Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Şehitliği, Havuzlar Şehitliği, Şahindere Şehitliği, Çataldere Şehitliği, savaşta mevcudiyetinin üçte ikisini kaybeden 57. Alay Şehitliği ve Zeytinburnu Belediyesi tarafından ihya edilen Soğanlıdere Şehitliği’ni ziyaret etti.
3 BOYUTLU GÖZLÜKLERLE ÇANAKKALE DESTANI
Ayrıca Kilitbahir Kalesi, Çimenlik Kalesi, sıcak çatışmaların yer aldığı Kerevizdere, Namazgah, Hamidiye ve Mecidiye Tabyası, askeri tesislerin yer aldığı Güney Cephesi, savaşta üzerine 4 bin top düşen Dardanos Bataryası ve Çanakkale’de şehit düşen 250 bin askeri temsil eden 41 metre yüksekliğindeki Şehitler Abidesi’ni de ziyaret eden vatandaşlar, ülke tarihinin yeniden yazıldığı yeri ilk kez görmenin heyecanını yaşarken, savaşın en kanlı cephesinde yaşanan kahramanlık hikayelerini de duydukça göz yaşlarını tutamadı.
11 ayrı odadan oluşan simülasyonda savaşın tarihi sahnelerini 3 boyutlu gözlüklerle de izleyen vatandaşlar top atışlarının ve mermi seslerinin havada uçuştuğu simülasyon odalarında savaşın gerçek yüzüne bir kez daha tanıklık etti. Öğle yemeği ve çay molalarının ardından Çanakkale Şehitlik Müzesi ziyaretleriyle devam eden gezide savaştan kalma birçok tarihi eser görülüp incelendi.
TOP ATIŞLARINI KULAKLARINDA HİSSETTİLER
Çanakkale'ye ilk kez geldiğini söyleyen Hande Savur, “Anlatılamaz bir duygu içerisindeyim şu an boğazımda düğümleniyor. Kesinlikle imkanı olan herkesin ömründe bir defada da olsa gelip burayı görmesi gerekiyor. Şehit abidelerini gördükten sonra insanın nutku tutuluyor. O kadar çok duygulandım ki hem hüzünlüyüm hem de burayı gelip gördüğüm için çok sevinçliyim. Buraya görmeden Çanakkale ruhunu tam anlamıyla kavramak imkansız bu kadar şehidi bir arada görünce heyecandan üst üste Fatihalar okuyup dua etmeye başladım. Atalarımıza ne kadar dua etsek azdır. Onlara minnettarız. Herkese Çanakkale’yi gelip görmesini tavsiye ediyorum.” dedi.
“DEDEMİN ANIT MEZARINI ARIYORUM”
Dedesinin Çanakkale Savaşları’nda şehit olduğunu ifade eden Gülbahar Köylü ise, “İçim şu an kan ağlıyor ama böyle bir milletin evladı olduğum için kendimle bir kez daha gurur duyuyorum. Benim dedemde burada şehit düşmüş. Şu an gözlerim onun ismini arıyor. Belki mezar taşını görürüm diye umut ediyorum. Görebilirsem çok mutlu olacağım.” diye konuştu.
Çanakkale’yi ikinci kez ziyaret ettiğini belirten Hülya Soytürk Öksüz, “Geziye bu ikinci gelişim ama yine aynı duyguları yaşadım sanki ben de o savaşın içindeymişim gibi hissettim. Geziye annem ve kızımla birlikte geldim hepimiz çok duygulandık. Yaşanan kahramanlık hikayelerini duydukça göz yaşlarıma hakim olamadım. Onlara ne kadar dua etsek azdır.” şeklinde konuştu.
Çanakkale’yi gezdiği için mutlu olduğunu vurgulayan Ayten Çapar, “Tarif edilemeyecek derecede çok yoğun duygular yaşıyorum. Gerçekten burayı gezmek dolaşmak beni ayrı mutlu etti. Hani ‘bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı’ diyorlar ya işte şu an o duyguları yaşıyorum geçtiğim yerlere ürkerek basıyorum.” şeklinde konuştu.
14 BİN KİŞİ TARİHİ YERLERİ ZİYARET EDECEK
6 otobüsle gerçekleştirilen Çanakkale kültür gezisinde güvenlik gereği otobüsleri iki şoför vardiyalı olarak kullandı. Çoğu Çanakkale'ye ilk kez gelen yüzlerce vatandaş, ziyaret ettikleri şehitliklerde dualar edip hatıra fotoğrafı çektirdi. 17 yıldır aralıksız devam eden Çanakkale ve Bilecik gezilerine bir ayda yaklaşık 4 bin kişiyi götüren Zeytinburnu Belediyesi, 26 Mayıs’a kadar 14 bin kişinin tarihe tanıklık etmesini sağlayacak. Gezi turlarına katılmak isteyen 11 yaş üstü vatandaşların, 444 1984’ü arayarak Çözüm Merkezi’ne müracaat etmeleri yeterli.