16. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali Başlıyor

Güncel

İstanbul`un mesir macunu şenliği olarak da bilinen Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali, 16 Mayıs Cumartesi günü halka mesir macunu dağılımıyla başlıyor.

Zeytinburnu Belediyesi, bu yıl 16.’sı düzenlenecek olan Geleneksel Tıp Festivali’ni, 16 Mayıs Cumartesi günü saat: 17.00’da gerçekleştirecek. Festivalde, binlerce kişiye 41 çeşit baharattan elde edilen, birçok hastalığa şifa olduğu bilinen ve alternatif tıbbın ilacı olarak kabul görmüş mesir macunu dağıtımı yapılacak.

Birbirinden değerli sanatçıların yer alacağı festivale, Orhan Hakalmaz, Özdemir Erdoğan, Bekir Ünlüataer ve Sami Savni Özer gibi ünlü sanatçılar renk katacak. Festivalin sunuculuğunu ise televizyon programcısı, şair ve yorumcu Serdar Tuncer yapacak. İllüzyon, Akrobasi, hacivat-karagöz, kukla, ateşbaz ve jonglör gösterisi gibi etkiliklerin yer alacağı festival, 19 Mayıs Salı günü saat 20.00’da gerçekleştirilecek olan altın ödüllü Yöresel Yemek Yarışması’yla devam edecek.


Dokuz gün boyunca sürecek olan festivalde, “Bitkilerle Tedavide Dikkat Edilmesi Gerekenler”, “Bağışıklık Sistemi İçin Doğal Güçlendiriciler” ve “Dolaşım Sistemi İçin Kullanılabilecek Bitkiler” gibi birçok seminerle vatandaşlara şifalı bitkilerin faydaları anlatılacak.



Merkezefendi kimdir ?
1463 (Hicri 868) Denizli’nin Buldan ilçesinde doğdu. İstanbul’da yetişen ve Manisa da da görev yapan alim ve evliyanın büyüklerinden. İsmi, Musa olup, Merkez Muslihuddin lakabıyla meşhur oldu.

Efendi küçük yaşta memleketinde yaptığı ilk medrese tahsilinden sonra, Bursa ve İstanbul’daki medreselerde okudu. Ahmed Paşanın derslerinde bulundu. Tefsir, hadis, fıkıh ve tıb ilminde yetişti.

Kadı Beydavi Tefsiri’nin büyük bir kısmını ezberledi. Medrese tahsili esnasında tekkelere gidip, oradaki alimlerin
sohbetlerine de katılarak feyz ve bereketlere kavuştu. Otuz yaşına geldiğinde medrese tahsilini tamamlayıp çevresinde sayılan büyük bir alim oldu. Şeyhülislam Ebüssü’ud Efendinin hürmet ve muhabbetini kazanana Merkezefendinin he alternatif tıp alanında hem de dini ilimler alanında vatana ve millete ciddi hizmetleri oldu.
Halvetiyye yolu büyüklerinden Sünbül Sinan Efendinin meşhur talebelerinden olan Merkez Efendi 1552 (H.959) yılında
İstanbul’da vefat etti. Cenaze namazını; ’Dünyada bu kimseyi riyasız olarak görmüştük.’ buyuran şeyhülislam Ebüssü’ud Efendi kıldırdı. Naşı büyük bir kalabalık tarafından uzun bir süre omuzlarda taşınıp, Topkapı surlarının dışında kendi yaptırdığı caminin türbesine defnedildi.

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.