Böyle Aşk kaldı mı !

Güncel

Hayatın içinden gerçek hikaye... 63 yaşındaki Dursun Baş 7 Aralık pazar günü göğüs ağrısı, terleme, şiddetli nefes alma güçlüğü ve mide bulantısı şikayetleriyle rahatsızlanarak kalp krizi geçirdi.

Eşi Kamile Başın üzülmesini istemediği için habersiz yakınları tarafından Avrasya Hospitale getirilen hasta kalp krizi geçirdiğinden habersizdi.
Zeytinburnu Times Haber Merkezi 

Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Meriç tarafından muayene sonunda acil olarak hastaya anjio yapıldı. Yapılan tetkik sonucunda hastanın kalp damarına 3 stend takılarak bir süre yoğun bakımda müşahade altında tutuldu. Keyfi yerine gelen Dursun Baş’ın ilk cümlesi kendimi iyi hissediyorum. Müsaade ederseniz evime gitmek istiyorum. Bu durumu eşim duymasın, üzülmesini istemiyorum desene 46 yıllık aşkı Kamile Hanım eşinin rahatsızlığını yakınları tarafından çoktan duymuştu. Bir anda eşini sayıklayarak, aşırı heyecan, üzüntü ve panik yaşadı. Kalp ritminin bozulduğu anlaşılan Kamile Hanım Eşi gibi fenalaşıp kalp krizi geçirdi. 

Dursun Başın takibi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Meriç tarafından yapılarak müşaade altında tutulurken ilginç tesadüftür ki... Aynı hastane, aynı rahatsızlık, aynı hoca ve aynı yoğun bakım ünitesinde Prof. Dr. Mehmet Meriç tarafından hastanın eşi Kamile hanımın da acil müdahalesi yapılarak takip sürecinde yoğun bakıma eşinin yanına alındı.

Yaşanan bu keyifsiz durumdan ilk başta habersiz olan Dursun Bey, Prof. Dr. Mehmet Meriç ile sohbet ederken Prof. Dr. Meriç, Dursun Bey misafirimiz var eşiniz burada deyince, hastamız mutluluktan gülümsese de eşinin yoğun bakıma yanına bu şekilde geleceğini tahmin bile edemezdi.

Hastamız şaşkınlık içerisinde, Prof. Dr. Meriç’i dinlemeye başladı. Çok şükür her şey yolunda güzel haberlerle Prof. Dr. Mehmet Meriç durumu anlattı. Dursun Baş gözlerini kısa bir süreliğine sıkıca kapatarak kısa bir şok sonrasında şunları söyledi.
Ben eşimi gerçekten çok iyi tanıyıp bildiğim için hissettirmek istemedim. Çünkü eşimin bana, benimde kendisine yürekten bağımız, kuvvetlidir. Birbirimize belli edemesek bile yoğun hisleri olan duygusal insanlarız. Başımıza keyifsiz durumların gelmemesi için birbirimizi çok önemseyerek güç olmaktaydık. Sizlerde şahit oldunuz ilginç tesadüftür ki... 

Aynı hastane, aynı rahatsızlık, aynı hoca ve aynı yoğun bakım ünitesinde birlikteyiz. Kader işte derler ya.. Yaşanacak şeyleri birlikte yaşamış olduk. Yoğun bakımda bile beraberiz. Yaradan birbirimizi ikimiz için yaratmış. Benim büyük aşkım kıymetlim yanımda.

Çok şükür ikimizin de sağlığı yerinde iyileştik. Buradan okuyuculara çağrım olacaktır. Sağlığınıza dikkat ediniz. Aynı zamanda da yanınızdakilere sahip çıkarak seçimlerinizi güzel yapınız. Şimdiki ilişkiler, evlilikler olsun, Saman alevi gibi, bir var, bir yok, samimiyetsiz, güvensiz ve kısa süreleri olduğunu görüyoruz. Sadece güzellik ve yakışıklığa değil.

Size değer veren önemseyip sahip çıkana bakınız. Elinizdeki değerlerin farkına vararak kıymet bilip doğru seçimler yapınız. Çünkü cicim ayları çabuk bitiyor. Gerçek hayat sonrasında başlıyor. Biz eşimle 46 yıldır aynı yastığa baş koymaktayız. Her şeyi çok büyük sorun etmeyiniz. Kendinizi önemseyiniz. Mutluluk isterseniz kendi elinizde dedi.

Dursun – Kamile Baş çifti son kontrolleri Kardiyoloji Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Meriç tarafından yapıldıktan sonra taburcu edildi.

Dünyanın en önemli Tıp Bilim Adamlarından Prof. Dr. Mehmet Meriç Hocamız bilginize, emeklerinize, ellerinize sağlık. İyi ki varsınız.

AVRASYA HOSPİTAL KARDİYOLOJİ BÖLÜM BAŞKANI PROF. DR. MEHMET MERİÇ KALP KRİZİNE İLİŞKİN ŞUNLARI SÖYLEDİ.

Kalp krizi nedir?
Kalbin fonksiyonlarının görebilmesi için yeterli miktarda oksijene ihtiyacı vardır. Damar sertliği sonucu ileri derecede daralan koroner damarların içinde pıhtı oluşup tıkanması sonucu o damarın beslediği kalp bölgesine yeterli oksijen gidemeyince 20 dakika içerisinde bu bölgedeki kalp adalesi ölmeye başlar. Bu duruma kalp krizi ( myokartinfaktus ) adı verilir.

Kadınlarda ve erkeklerde kalp krizi bulguları farklı mıdır? Krize dair ilk ve en yakın bulgular nelerdir?

Kalp krizinin ilk belirtisi göğüste ağrı ve sıkışma hissi, sol kola ve çeneye yansıyabilir. Ağrı dinlenme ile geçmez ve 20 dakikadan fazla sürer. Ağrıyla birlikte soğuk terleme, mide bulantısı ve nefes darlığı olabilir. Bu belirtiler her 2 cinsiyette de aynı şekilde gerçekleşir.

Hastalarda genel olarak görünen kalp şikayetleri nelerdir?

• - Ağrı • - Nefes darlığı
• - Yorgunluk ve halsizlik
• - Çarpıntı
• - Bacaklarda ve karında şişme(ödem ve asit)
• - Öksürük
• - Bayılma(senkop)
• - Hazımsızlık, hıçkırık ve yutma güçlüğü
• - Baş ve ense ağrıları
• - Morarma olarak sıralanabilir.

Kalp hastalığının tanısı nasıl konulur? Tanı, erkek ve kadında farklılık gösterir mi?

Tanı koymada hasta şikayetleri ve geçmiş öyküsü çok yönlendiricidir. Hastanın aile öyküsü ve mevcut hastalıkları sorgulanmalı kan analizleri yapılmalıdır. Kalbin elektriksel aktivitesini gösteren elektrokardiyogram hekimler için oldukça bilgi vericidir.
Kalp ultrasonografisi (EKO), efor testi( egzersizin kalp üstündeki etkisi) ve kalp sintigrafisi(damar hastalığının teşhisinde kullanılan bir yöntem)teşhis koymada diğer yardımcı tetkiklerdir. Tüm bunlar sonucu net olarak tanı konulamıyor ise veya tanı konulup tedavi yöntemleri değerlendirmek için koroner anjiyografi incelemesi nihai tetkik yöntemidir.

Kalp hastalığı, yapılacak testler ile önceden önlenebilir mi?

Basit bir kan biyokimya incelemesi şeker hastalığı, kolesterol yüksekliğini tespit etme açısından çok önemlidir. Bunlar özellikle 40 yaş üzeri kişilerde senede bir kez bakılması erken teşhis ve önlemlerin alınması açısından çok önemlidir. Yine ayda bir kez yapılacak tansiyon kontrolü hipertansiyon hastalığının erken teşhisini sağlayacaktır.

Ailesinde kalp hastalığı öyküsü olan bir kişinin bu hastalığa yakalanma riski ne kadardır? Genetik faktörler, hastalıkları ne kadar tetikleyebilir?  

Özellikle ailede 1. Derece akrabalarda ( anne, baba, kardeş, amca, gibi, ..)kalp hastalığı varsa genetik faktör önem arz eder. Erkeklerde 50 kadınlarda 60 yaş öncesi kalp krizleri ani ölüm mevcut ise gelecek neslin yakın takibi gerekir. Yeni nesilde %30'a varan erken yaşta kalp krizi riski mevcuttur.

Tedavi yöntemlerinden bahseder misiniz? 

Kalp damarında ileri derecede darlık tespit edilirse öncelikle kasık veya kol damarlarından girilerek stentle bu darlığı açmak en kolay çözümdür. Ancak çok damar tıkanıklığında veya damar yapısı stent işlemine uygun değilse koroner by-pass ameliyatı günümüzde düşük risk dahilinde gerçekleştirilmektedir.

Stent takılması, kalp krizi riskini düşürür mü? Stent takıldıktan sonra, hasta nelere dikkat etmelidir?

Koroner arter stentleri kalp kasına kan akımını arttırmak ve kalp krizi riskini azalmak amacı ile uygulanır. İşlem damardaki mevcut darlığı açmaya yöneliktir. Ancak damarlardaki kireçlenme işlem sonrası devam edecektir. Bu sebeple stent uygulaması sonrası hastaların gerek diyet ve yaşam tarzı gerekse ilaçları hususunda hekimin önerilerine uyması gerekir.

Peki, kalbimizi korumak ve kalp krizi riskini azaltmak için neler yapabiliriz?
Kalp sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gereken hususlar vardır.

- Az tuzlu yemeğe kendimizi alıştırmalıyız.

- Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ (zeytinyağı) kullanılmalı.

- Et tercihi beyaz etten yana olmalıdır. Özellikle balık tercih edilmeli. Kırmızı eti en fazla haftada 2 kez az yağlı tüketmek daha faydalı olur.

- Ceviz badem fındık gibi yemişler faydalı yağ asitleri içerdeki için tüketilmedir.

- Egzersiz ihmal edilmemeli. Bir yaşam tarzı olarak benimsenmelidir. Günde en az 30dk tempolu yürüyüş, kan yağları, tansiyon ve şeker hastalığı için birebirdir.
- Fazla kilolar atılana kadar diyet uygulanmalı ve ideal kilo korunmalıdır.

- Tütünün her türü ve kullanım sekli dolaşım şekli için sakıncalıdır.

- Mümkün oldukça stresten uzak bir yaşam sürmeye özen gösterin. Uykunuzu düzenli alınız.

- Daha önce bahsettiğimiz risk faktörlerini taşıyorsanız tansiyonunuzu, kan şekerinizi ve yağlarınızı kontrol ettiriniz.

Kalp hastaları spor yapabilir mi? 

Kalp hastalığı olan insanların özellikle rekabete dayalı ve güç gerektiren sporlardan kaçınması gerekir. Genel olarak spor yerine bilinçli ve amaçlı yapılan egzersizler kalbe daha faydalı olacaktır. Bunlar tempolu yürüyüş, yüzme, hafif aerobik şeklinde örneklenebilir. Ancak ciddi kalp sorunu olan kişilerin bunları da yapmada önce hekimine danışması uygun olacaktır.
Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.