Down Cafe sevgi sunuyor

Güncel

Adnan Saygılı’nın İstanbul Times Tv de sunduğu “HER ŞEYE RAĞMEN” programının bu seferki mekanı Mecidiyeköy’de bulunan Down Cafe oldu. Cafe’nin kurucusu ve aynı zamanda evladı Down sendromlu olan Mimar Saruhan ..… Adnan Saygılı’nın sorularını içtenlikle cevapladı.

İstanbul Times Yayın Grubu Toplumsal olaylaar karşı duyarlı olmaya devam ediyor

Adnan Saygılı
 ve İstanbul Times Tv.ekibi Down Cafe’den içeri girer girmez farklı bir mekana girdiklerini hissettiren o kocaman yürekli farklı insanlar pozitif enerjileri ile soğuk bir İstanbul gününde ekiplerimizin yüreklerimizi ısıttılar.

İstanbul Times Haber Merkezi / Haber : Çağla Pekgüleç

Kamera : Erhan Şahin
Sunum: Adnan Saygılı 


İşte o söyleşi; Saruhan bey merhaba ilk sorumu Down Cafe açama fikri alknıza nasıl geldi diye sorayım ?
34 yaşında bir kızım var mental dolayısıyla otuz dört senedir bu işin içindeyim. Kızım 18 yaşına gelinceye kadar normal bir okulda okudu daha sonra rehabilitasyon merkezlerine gitti. Vakıflar ile birlikte bir çok işlere giriştik çocuklarımız için okul yaptık spor salonu yapıp devlete bağışladık fakat bir şey dikkatimizi çekti Down sendromlu çocuklarımız okul bitikten sonra direkt evlerine gidiyorlar onlarında kendileri için bir şey yapması gerektiğini düşündük.

Toplumla iç içe olmaları çok faydalı bunun için Şişli belediyesine gittim o zamanki Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e bu projemi sundum çok iyi şekilde karşılayarak bize müteahhit tayin etti bende  mimar olduğum için burayı güzel bir şekilde dekore ettik.
Üç ay sonrada 28 öğrencimiz ve aileleriyle beraber dernek Alternatif Yaşamı Destekleme Derneği (ADER'i) kurduk.

Derneğimiz adı atılda 2011 senesinde kasamızda 140 TL ile bu çalışmalara başladık bu işte 5. senemizdeyiz iyi bir noktaya geldik yurt içi ve yurt dışında ziyaretçilerimiz var .
Çocuklarımız sabah 10 gibi gelirler 12 ye kadar temizlik ,çatal bıçak dizimi ve aşçımıza yardım ederler.Öğlen 12 den sonrada garsonluk yaparlar.



Çocuklar bu işleri yaparken eğitim aldılar mı ?
Tabi.Burada çalışmaya başlamada önce otelcilik okulunda 4-5 ay gibi bir süre ile sertifikalı eğitim gördüler daha sonra burada işe başlattık.


Dowv Cafe ‘de Kaç kişi çalışıyor peki ?
3 mental otistik ve Down sendromlu toplam 28 çocuğumuz Gönüllü velilerimiz ile beraber gün içersinde dönüşümlü şekilde çalışıyorlar.Annelerinin yanında olması onlara destek veriyor.




Yasal olarak devletin bu işlerde size desteği oluyor mu ?
Keşke Evet diyebilseydim. Bir çok yasal sıkıntımız var.Devletimiz çok basit düzenlemelerle bir çok sorunumuz giderme ikanı var iken bürokrasi nedeni ile bu sıkıntılarımızı çözemiyoruz.
Örnek vermek gerekirse, burada çalışan çocuklarımıza sigorta yapmak istediğimiz zaman ailelerinin yeşil kartı iptal ediliyor. Bu da sorun teşkil ediyor bizler için .
Çocuklarımızın 5 tanesini devamlı iş yerlerine yerleştirdik iş adamlarına bir şekilde ulaşarak sürekli çalışabileceği yerlere yerleştirmeye çalışıyoruz .



Saruhan bey Son olarak neler söylemek istersiniz ?
Bu gibi Cafelerin her Belediyenin duyarlı olmasını ve her ilçede olmasını istiyorum.Tüm Türkiye'nin her yerinde telefonlar geliyor bu işi nasıl yaptığımızı soruyorlar görüyorum ki iki son yılarda bir çok yerde Down Cafe açılmış bunları duydukça da çok mutlu oluyorum. İstanbul Times Tv ve yayın grubu olarak ilgi duyup sesimizi halkımıza duyuracağız için hepinize teşekkür ederim.

Cafenin Piskoloğu olarak siz neler söylemek istersiniz?
Çocuklar ile burada iç içe olmaktan çok mutluyum biz burada iletişim sağlıyoruz. Amacımız iletişim kopukluğunu gidermek 20 ve 35 yaş gençlerimiz çalışarak paranın kağıt parçası olmadığını ve değerini anlıyorlar.Mesela ilk maşıyla ailesine market alışverişi yapanlar var kendi ceplerinden ailelerine yardımcı olup sorumluluk duygusu kazandırıyoruz. Son olarak söylemek istediğim 'burası toplumu eğiten bir cafe Lütfen gelin!'



Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.