Piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu, sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki konserde Hoca Ahmet Yesevi’nin 850. ölüm yıl dönümü anısına bestelediği 7 bölümlük "Bozkırdan Anadolu'ya Sevgi Yansımaları" adlı eserini seslendirdi. Konser öncesinde konuşan Piyanist Uğurlu, “Aydınlanma denilen şey önce bizde, sonra Batı'da olmuştur. Yani dünya, sanıldığı gibi Rönesans’la aydınlanmadı. Dünya, Hoca Ahmet Yesevi’lerden aydınlandı. Biz bazı şeyleri Batı'dan almayı bir şey sanıyoruz halbuki aydınlanmanın beşiği Ortadoğu, Orta Asya, Kafkasya ve Anadolu’dur.”dedi.
Uğurlu, 7 bölümlük "Bozkırdan Anadolu'ya Sevgi Yansımaları" adlı eserini besteleme sebebinin Hoca Ahmet Yesevi gibi unutulan önemli değerleri hatırlatmak amaçlı olduğunu belirterek "Bir sanatçı olarak zor zamanlarda sahneye çıkmıyorsanız o zaman gidip limon satabilirsiniz rahatlıkla" dedi.
Yesevi misyonunun ve mesajının Anadolu aydınlanmasına vesile olduğunu vurgulayan Uğurlu, "Bugünkü savaşların, coğrafyada yaşanan saçmalıkların en büyük nedeni bu değerlerden uzaklaşmamız ve onları unutmamızdır. Bu değerlere çok acil milli eğitim sistemimizde yer verir, çocuklarımızı küçük yaştan itibaren bu yolda eğitirsek gerçekten çok başka bir dünya oluşturabiliriz. Ortadoğu'nun tamamını kucaklayan bir anlayışa bu ülkede bazıları hep karşı çıkıyor ama bunlar hep bilmemezlikten kaynaklanıyor."dedi.
"DÜNYA RÖNESANSLA AYDINLANMADI"
Uğurlu, yerli değerlerin kıymetinin bilinmemesinin “Rönesans aydınlanmasının” bir tezahürü olduğu düşüncesini aktararak, şu tespiti paylaştı:
“Aydınlanma denilen şey önce bizde, sonra Batı'da olmuştur. Yani dünya sanıldığı gibi Rönesans’la aydınlanmadı, dünya Hoca Ahmet Yesevi’lerden aydınlandı. Biz bazı şeyleri Batı'dan almayı bir şey sanıyoruz halbuki aydınlanmanın beşiği Ortadoğu, Orta Asya, Kafkasya ve Anadolu. Bunları önce kendi insanımıza öğretmek lazım çünkü biz çok yanlış öğrettik her şeyi. Bizim bildiklerimizi bir güzel unutup, yeniden öğrenmemiz gerekiyor. İşimiz uzun ama yapacağız, Hoca Ahmet Yesevi de bunun mihenk taşlarından biri.”
Uğurlu, “Bu tip değerli şahsiyetlerin anlattıklarını hayata geçirenler de hep müzisyenler oluyor” diyerek, “Biz bu değerlerimizi sadece mezarı başında dua edilecek olgular olarak görüyoruz” dedi.
“BARIŞ VE KARDEŞLİK” SÖZLERİ LAFTA KALMAMALI
Hz. Mevlana ve Yunus gibi değerler söz konusu olduğunda insanların “barış ve kardeşlik” kavramlarını hatırladığını dile getiren Uğurlu, “Fakat bu sözler lafta olmamalı, bunları bizzat hayata geçirmeliyiz. Böyle yaptığımızda trafikteki hayatımız bile değişecektir. Kul hakkı denilen şey aklımıza gelecektir. Müzisyen olarak sanatseverlerle bunları paylaşmak gerekiyor.”dedi.
Piyano virtüözü Uğurlu, 7 bölümlük "Bozkırdan Anadolu'ya Sevgi Yansımaları" adlı bestesinde birçok insani değerler bulunduğunu vurgulayarak, çalışmalarında İslami motiflerin de yer aldığını söyledi. Bestesini önemsediğine vurgu yapan Uğurlu, “Şam'da birisinin ayağına bir şey batsa onu hisseden bir anlayışın evladı olmamız lazım. Gidip de oradaki insanları katleden adamın yanında fotoğraf çektirmememiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
İnsanlara, insan sevgisine duyarlı olmak gerektiğine işaret eden Uğurlu, "Bozkırdan Anadolu'ya Sevgi Yansımaları" adlı bestesini gelecekte Hoca Ahmet Yesevi'nin ülkesinde, Türkistan'da seslendirmek istediğini sözlerine ekledi.
Piyanist Tuluyhan Uğurlu, Hoca Ahmet Yesevi İçin Çaldı
Piyanist Tuluyhan Uğurlu, Hoca Ahmet Yesevi İçin Çaldı
Güncel
Piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirdiği konserde Hoca Ahmet Yesevi’nin 850. ölüm yıl dönümü anısına bestelediği 7 bölümlük "Bozkırdan Anadolu'ya Sevgi Yansımaları" adlı eserini seslendirdi.