Tek Kelime Bile Konuşamıyordu

Güncel

Otizmli 20 yaşındaki Murat Yurtcu, aldığı müzik eğitimi sayesinde yüzde 98 olan otizm engelini yüzde 45’e kadar düşürdü. 10 farklı enstrüman çalabilen Yurtcu, tek kelime bile konuşamazken şimdi duyduğu her şarkıyı hem notalara döküyor hem söylüyor.

 10 ayrı enstrüman çalabilen otizmli Murat Yurtcu, en büyük hayali olan konservatuvarı kazanabilmek için 5 yıldır enstrüman çalıp, ses eğitimi alıyor. Org, keman, bağlama, gitar, flüt, perküsyon, melodika, davul ve darbuka çalabilen 20 yaşındaki gencin müzikle olan serüveni, 2011 yılında Zeytinburnu Belediyesi’ne bağlı Aile, Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi’ndeki (AKDEM) Engelliler Müzik Okulu'nun kapısından girmesi ile başladı. Hocasının kısa sürede yeteneğini keşfettiği otizmli Murat, hızlı kavrama kabiliyeti sayesinde çaldığı enstrüman sayısını 10’a çıkardı. Tamamı engellilerden oluşan AKDEM Müzik Grubu’nda vokalistlik yapan Murat, yıllardır hayalini kurduğu konservatuvarı kazanabilmek için her gün müzik okulunun yolunu aşındırıyor. Murat’a en büyük desteği ise müzik hocası Ümit Akkuş veriyor. Müzik eğitimi almadan önce tek kelime bile konuşamayan Murat, şimdi duyduğu her şarkıyı hem notalara döküyor hem çalıyor. "Mutlak kulak" yeteneğine sahip otizmli genç, ilk enstrümanını da kendisi yaptı.
Her fırsatta AKDEM’deki müzik hocası Ümit Akkuş ile birlikte çalışan Murat, Zeytinburnu Belediyesi’nin engelli bireyler için açtığı müzik okulu sayesinde bütün enstrümanlardan ücretsiz yararlanabiliyor. Müzik grubunda uzun yıllardır vokalistlik yapan Murat’ın enstrümanlara olan yeteneği kadar sesi de dikkat çekiyor.


"DJ OLMAK İSTİYORUM"

Müzikle uğraşırken çok mutlu olduğunu söyleyen Murat Yurtcu, "7 yaşımdan bu yana müzikle uğraşıyorum. Müzik farklı olduğu için notalarla uğraşmayı seviyorum. Mesela bağlama, perküsyon, darbuka, def, melodika, org, keman, saz gibi müzik aletlerini çalmak çok hoşuma gidiyor. İlerde DJ olmak istiyorum. Müzikte kendimi ilerletmem AKDEM sayesinde oldu. Burada hocamdan müzik eğitimi alıyorum. Pop, rock, arabesk, fantezi, Türk sanat müziği ve türkü gibi türleri hocamla birlikte çalıyoruz." dedi.


"MÜKEMMEL BİR MÜZİK KULAĞI VAR"

Murat'ın özel bir yeteneğe sahip olduğunu belirten müzik hocası Ümit Akkuş, "Murat’ın dikkatimi çekmemesi imkansızdı. Murat çok önemli bir yetenek, bütün öğrencilerim öyle ama Murat farklı bir çocuk. Kabiliyeti çok yüksek. Mükemmel bir müzik kulağı var. Duyduğu melodiyi unutmuyor. Unutmadığı gibi parmaklarına da yansıtabiliyor. Duyduğu ezgiyi anında notaya dökebiliyor. Müzikle alakalı hiçbir şeyi unutmadığı için profesyonel bir müzisyenle nasıl konuşmam gerekiyorsa Murat’la öyle konuşuyorum. Hangi ton, hangi makam, bunların hepsini artık ezberlemiş durumda. Müzik Murat’ın yaşam biçimi oldu. En büyük hayali konservatuvar okuyup DJ olmak." diye konuştu.


"ÇOCUKLARININ YETENEKLERİNİ GÖZARDI ETMESİNLER"

Otizmli bireylerin sosyalleşmesi ve yeteneklerini keşfetmesi için ailelere önemli görevler düştüğünü de belirten Akkuş, "Otistik çocuğu olan ailelerin olabildiğince çocuklarına destek olmalarını tavsiye ediyorum. Maneviyat biraz daha önemli. Çocuklarının yeteneklerini gözardı etmemeleri gerekli. Bazen aileler bazı şeyleri kabullenemeyebiliyor. Fakat doğru şekilde yaklaşırlarsa uzman yardımıyla Murat gibi yetenekler ortaya çıkabiliyor. Hepimiz engelli adayıyız o yüzden lütfen aileler engelli çocuklarını eve kapatmasınlar." ifadelerini kullandı.


"TEK KELİME BİLE KONUŞAMIYORDU"


Murat'ın çok küçük yaşlardan itibaren müziğe ilgisi olduğunu belirten anne Selamet Yurtcu da, "Murat, içine kapanık kendi halinde bir çocuktu. Göz iletişimi dahi yoktu. Bir tek müzikle arası vardı. Çok müzik dinlerdi. Eline mutfak araç gereçlerini alır onları enstrüman gibi kullanırdı. Baktık ki isteği var biz de tavsiye üzerine ona ilk bağlamasını aldık. Çalamıyordu ama evde vakit geçiriyordu. O sıralarda AKDEM Engelliler Müzik Okulu’nu duyduk ve buraya başvurduk. Eğitime başladığında henüz tek kelime bile konuşamıyordu ama bağlama ile çalışmaya devam ediyordu. Ümit hocamız da onun çalma azmini görünce Murat’ta yetenek olduğunu söyledi ve birlikte çok daha sıkı çalışmaya başladılar. Müzik onun hayatında çok şey değiştirdi. En başta hayata bakış açısını değiştirdi. Kendine olan özgüveni yerine geldi, insanlarla iletişim kurmaya başladı. Önceden tek bir kelime söylemeyen çocuk artık cümle kurmaya başladı.” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl ünlü sanatçı Cengiz Kurtoğlu’na vokalistlik yapan otizmli Murat Yurtcu, yıllardır hayalini kurduğu konservatuvarı kazanıp DJ olabilmek için her gün AKDEM Engelliler Müzik Okulu’nun yolunu aşındırıyor.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.