Tesbihi Gönülden Sevmeyen Tesbihe Ustalık Yapamaz

Güncel

Bu işe yıllarını veren tespih ustası Lokman Karadağ ile tespih ve tespihçilik üzerine konuştuk.

 Lokman Bey sizi tanıyabilir miyiz?

1968 Yılında Erzincan’da doğdum 1977 yılından beridir İstanbul’da ikamet ediyorum1985 Yılında Tespih ile ilgili farklı atölyelerde seri imalat yaparken el sanatını tercih ettim. 1990 yılında Usta-Çırak ilişkisi ve sanatkâr olma aşkıyla azimle çalışıp bu sanatı günümüzde devam ettiriyorum.

Tespih yapımında ne tür hammadde kullanıyorsunuz?

Tesbihlerimde kehribar, fildişi, balık dişi, mors balığı dişi, abanoz ağacı, yılanağacı, gül ağacı, maun ağacı, tik ağacı, oltu taşı, akik, mercan malzeme kullanıyorum.

İstanbul Times Haber Merkezi / Çağla Pekgüleç

En çok hangi malzemeden tesbih tercih ediliyor?

Kehribar çok tercih edilen bir malzeme.

Kehribarı bu kadar tercih ettiren özellik nedir?

Kehribar, uzun sürede oluşan bir fosildir aslında. Daha çok Baltık ülkelerinde büyük çam ağaçlarının ürettiği sıvıdan meydana geliyor. Çam ağaçlarının sıvıları yere damla damla dökülüyor. Uzun yıllar geçtikten sonra o damlalar kehribar oluyor. Araştırmacılar, kehribarın oluşumunda binlerce yıldan bahsediyor. Kehribarın kendine özgü çok güzel bir çam kokusu var…Büyük kehribar parçalarını kesiyoruz. İçinden limon sarısı renginde kehribar parçacıkları çıkıyor. Bu parçalardan tesbih yapıyoruz. Çok enteresandır. 5 sene sonra kehribar renk değiştirmeye başlıyor ve netice itibarıyla 15 yılda kendi ana rengine dönüşüyor.

Tesbihin süreci anlatır mısınız?

Önce gelen malzemeyi tornadan geçirip şekil veriyorum. Daha sonrada her bir tesbih tanesini cilalayıp parlatarak ipe diziyorum.

Tesbih yapım tekniklerinden de biraz bahseder misiniz?

Tesbihçilikte sanat ve estetik iç içedir. Elips tane, sığırcık tane, arpa tane gibi farklı şekillerde tesbih yapım teknikleri var. Her bir tesbih tekniğinin dikkat edilmesi gereken incelikleri vardır. İmame ve duraklar da aynı tekniklerle yapılır.

Sahte tesbihi hemen tanır mısın?
Kehribar ve bağa hariç tüm tesbihlerin imitasyonu zor. Kehribar ve bağa bazen tornaya takmadan anlaşılmayacak kadar gerçeğe yakınları var. Onları gerektiğinde işleme sokarak, diğerlerini de çıplak gözle sahte olup olmadığını tanırım.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Tesbih yolculuğu da tane, durak, pul, düğüm yuvası, imame, ara tane ve tepelikten oluşan bir süreçtir. Tesbihi gönülden sevmeyen tesbihe ustalık yapamaz. 

İstanbul Times Haber Merkezi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.