Toprak, Su, Ateş: Bir Serap Aksoy Retrospektifi

Güncel

Seramik sanatının usta isimlerinden Serap Aksoy, “Toprak, Su, Ateş” başlıklı sergisiyle Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

 Toprak, su ve ateş yeniden dile geldi. Sergi, seramik, resim ve müzik gibi birçok sanat dalında yoğun çalışmalara imza atan sanatçı Serap Aksoy, 17 Ocak Salı günü saat 19.30’da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde ilhamını Anadolu medeniyetlerinden aldığı çağdaş sanat eserlerinden seçkilerle sanatseverlerle buluşuyor.

“Toprak, Su, Ateş” sergisi Serap Aksoy’un Tatbiki Güzel Sanatlardaki akademi yıllarından bugüne, seramik sanatıyla yoğrulmuş, sanat geçmişine dair küçük bir retrospektif olma özelliği de taşıyor.

“İNSANLIK TARİHİNE EŞLİK EDEN BİR SANAT”

Seramik sanatının, insanlık tarihine eşlik eden bir geçmişi olduğunu hatırlatan Sergi Küratörü Mehmet Lütfi Şen, “Günümüz seramik sanatçılarının karşısında seramik sanatının insanlık tarihine eş bir birikimi var. Bu kadim hafıza, bir tarafıyla imkanları artırırken diğer taraftan da yaratıcılık anlamında günümüz sanatçılarını zorluyor. Burada tarih boyunca zirve eserler ortaya koymuş bir sanat var. Günümüz sanatçısının, bu gelenekten yararlanmak, onunla hesaplaşmak ve ona yeni değerlerle eklemlenerek varlık kazanması gerekiyor. Burada sanatçıya düşen görev, seramiği kadim geleneğin imkanlarıyla yeniden oluştururken, geçmişten gelen işlevsel olma önyargısını sanatsal tatla ve estetik hazla değiştirmenin yollarını bulmak.” sözleriyle seramik alanında eser üretmenin zorluğuna dikkat çekti.

GEÇMİŞTEN BESLENEREK BUGÜNE SÖZ SÖYLEYEBİLEN BİR SANATÇI

Tasarımcı ve öğretim görevlisi Kazım İşgören ise, “Aşık Veysel’in ‘Benim Sadık Yarim Kara Topraktır’ özdeyişinde olduğu gibi toprağı sadık yari bilip, onu yoğurarak seramik sanatında zirvelere yükselmiş bir sanatçıdır.” diyerek tanımladığı Serap Aksoy hakkında, “Ruh yapısındaki incelikleri Anadolu medeniyetindeki güzelliklerle bütünleştirerek abideleştirmiş bir sanatçıdır. Kadın estetiğini doğanın güzellikleriyle buluşturan eserlerini incelemek oldukça heyecan verici olacak.” İfadelerinde bulundu.

17 Ocak Salı akşamı açılışı gerçekleştirilecek olan Serap Aksoy’un “Toprak, Su, Ateş” sergisi 02 Şubat Perşembe gününe kadar ziyaret edilebilecek.

SERAP AKSOY KİMDİR?

Adana’nın Ceyhan kazasında doğan Serap Aksoy, 1977 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. 1976 yılında 13. Antalya Film ve Sanat Festivali Fotoğraf Yarışması’nda Altın Portakal ödülü alan sanatçı, katıldığı birçok yarışmada ödüle layık görüldü.

1978 yılında kendi adını taşıyan “Serap Seramik Atölyesi”ni kuran Serap Aksoy, hali hazırda özgün eserlerini cami mihraplarını, bina ve villa cephelerini, havuz kenarlarını, otel lobi ve duvarlarını süslemektedir. Antik tarzda masklar, totemler, tabaklar, idoller de sanatçının çalışmaları arasında yer almaktadır. Aksoy, Anadolu medeniyetlerini irdeleyip, kendi özgün yorumunu katarak yeni formlar üretmiştir.

Ayrıca Anadolu motifleriyle yoğurduğu eserlerine Anadolu ezgilerini de katarak türkülerle bütünleşmiş, görsel sanatlarla işitsel sanatları iç içe geçirmiştir.

Sanatçı, günümüzde tuval üzerine akrilik tablolar, seramik ve bronz heykel çalışmalarına devam etmektedir. Seramikleri türkülerle seslendirmeyi düşleyen Aksoy, ünlü halk ozanı Aşık Veysel`in “Benim Sadık Yarim Kara Topraktır” parçasıyla özdeşleşmiştir. Sanatçının, yurt içi ve yurt dışında birçok önemli koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.

SERGİLERDEN SEÇMELER:

• 1982 Modeha Fuarı, Seramik Sergisi, Hilton Oteli

• 1986 Akbank Sanat Galerisi

• 1992 İş Sanat Galerisi Tünel, İstanbul

• 2003 Basın Müzesi Sanat Galerisi

• 2004 AKM Sanat Galerisi, İstanbul

• 2005 TÜYAP Karma Sergisi, İstanbul

• 2006, 2007 Pera Sanat Galerisi, İstanbul

• 2008 Lütfü Kırdar Sanat Fuarı, İstanbul

• 2009 CNR Sergisi

• 2016 Maksem, Seramik Sanat Günleri, İstanbul

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.