“Turgut Cansever Görseydi Çok Güzel Olurdu”

Güncel

Zeytinburnu Merkezefendi Şehir Kütüphanesi'nde kitap okuyan ya da ders çalışan herkese, çay, çorba, kahve ücretsiz!

 Okumaya teşvik amacıyla yakın tarihte örnek bir uygulama başlatan Zeytinburnu Belediyesi, ilçede bulunan Merkezefendi Şehir Kütüphanesi'nde kitapseverlere çay, çorba, kahve ikramında bulunuyor.

Gece yarısına kadar hizmet veren Merkezefendi Şehir Kütüphanesi ile ilgili konuşanZeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, yaptığı açıklamada kütüphanelere olan ilgiye işaret ederek, “Kütüphane, Zeytinburnu için acil bir ihtiyaçmış ama biz geç kaldık. Geçmişte burada fabrikalar, sanayi sitesi vardı. Önce onları boşalttık. Gündüz saat 12’de bile girilemeyen bir bölgeye girdik. Merkezefendi bir kültür adasına dönüştü. Bunlar 17 yıl önceki hayallerimizdi, gerçekleşti” dedi.

Gençlerin kitap okumaya ilgisini son yıllarda keşfettiğini belirten Aydın, “Ben bu gençliği gerçekten tebrik ediyor, kutluyorum. İnanılmaz bir şey. Kütüphane tıklım tıklım doluyor. Diğer kütüphanelerimiz de doluyor. Olağanüstü bir ilgi var” diye konuştu.

Başkan Aydın, kütüphanelere son yıllarda daha çok önem verildiğinin altını çizerek, şunları aktardı:

“Geçmişte kütüphane yapılırsa boş kalır, kimse gelmez gitmez’ denirdi. Görüyoruz ki yazın okul tatil olduğu dönemde dahi, gençler, yetişkinler, kitapların olduğu bu mekanı teneffüs ediyorlar. Farklı bilgilerle iç içe oluyorlar. Gerçekten bir ihtiyaçmış. Allah’a şükürler olsun biz de sekizinci kütüphaneyi, farklı ve güzel bir mekanda açmış olduk. Zeytinburnulu Hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Onlardan aldığımız vergilerle biz bu imkanları insanlara sunuyoruz.”

Türkiye’nin geleceği için umutlu olduğunu söyleyen Aydın, haftanın 7 günü, gece 24.00’a kadar açık olan kütüphaneyi her saat dolu görmekten büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

“KÜTÜPHANENİN TEMASI ŞEHİR KİTAPLARI OLACAK”

Başkan Aydın, kütüphanenin içeriğini tamamlamaya devam ettiklerini vurgulayarak, şu bilgileri aktardı:

“Kütüphanede henüz eksiğimiz çok. Diğer kütüphanelerimizde, olması gereken klasik kitaplar var. Sayıları 10-15 bin civarında. Biz burayı temalı bir kütüphane olarak planladık. Yaklaşık 50 bin temalı kitap olacak burada. Önümüzdeki bir yıl içerisinde kitaplar tamamlanacak. Kütüphanede daha çok şehir kitapları yer alacak. Dünyadaki önemli şehirleri, o şehirlerin kuruluşlarını, inşa süreçlerini anlatan kitaplarla o şehirlerdeki farklı mekanların fotoğraflarına ve onlarla ilgili yorumlara yer veren kitaplar olacak.”

YABANCI ÜLKELERİN KÜLTÜR BAKANLIKLARINA MEKTUP YAZILDI

Şehir temalı kitapları kütüphaneye kazandırmak için dünyadaki bütün ülkelerin kültür bakanlıklarına ve ilgili birimlerine mektup yazdıklarını aktaran Aydın, ülkelerin başkentlerini ve önemli şehirlerini anlatan bütün kitapları temin edeceklerini söyledi.

Aydın, şehir teması dışında temel eserlere de yer verdiklerinin altını çizerek, “15 bin civarında günlük okunabilecek kitap ile süreli yayınlar zaten şu an var. Önemli kültür insanlarımızın özel kitaplarını da burada okuyucuya sunmayı planlıyoruz ama temelde şehirleri anlatan kitaplar olacak.” ifadelerini kullandı.

“TURGUT CANSEVER’İN BURADA İZİ VAR”

Kütüphanede ziyaretçilerin birçok farklı uygulamayla karşılaştığını dile getiren Aydın, “Kütüphanede çay, kahve, çorba ikram ediyoruz. Buraya kitap okumak ya da ders çalışmak için gelen herkese belediyemizin ikramları sınırsız. Burası sadece klasik bir kütüphane değil. Kütüphanemizde söyleşi, toplantı ve sergiler de olacak. Mekan bunun için elverişli hale getirildi.” değerlendirmesinde bulundu.

Aydın, 2009’da hayatını kaybeden mimar, şehir plancısı ve düşünür Turgut Cansever’in de kütüphaneye katkısı olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

“Mekanı cennet olsun, Turgut Cansever hocamızın da burada izi vardır. İlk çalışmayı onunla beraber başlatmıştık. Kızı ve damadı, Emine Hanım ile Mehmet Bey’in ve mesai arkadaşlarımızın katkısı var. En önemlisi burası gerçekten çok salaş olan binaların bulunduğu bir yerdi. Bu hale dönüştü. Turgut Cansever hocam hissediyordur mutlaka ama görmüş olsaydı burayı, çok daha güzel olurdu. Kitaplarla beraber, içerisinde gençler… Bir hayalin daha gerçekleştiği yer oldu.”

“BEYLİKDÜZÜ’NDEN BURAYA GELENLER VAR”

Belediye başkanlığı için Zeytinburnu halkının kendisine 4 kez yetki verdiğini söyleyen Aydın, çalışmaları, onlardan aldığı güçle yaptığını ve müteşekkir olduğunu ifade etti.

Murat Aydın, sık sık ziyaret ettiği kütüphanede öğrencilerle sohbet ettiğini aktararak, şöyle devam etti:

“İstanbul’un farklı ilçelerinden, örneğin Beylikdüzü’nden buraya gelenler var. O gençleri görünce, Zeytinburnu’nda onları ağırlıyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Geçmişte biz başka yerlere giderdik. Gitmek zorunda kalırdık. İlçemizde bu tür mekanlar maalesef yoktu. Sadece Zeytinburnu Belediyesi değil birçok kurum, kuruluş yapıyor bu işleri ama Allah’a şükür ilk Bilgi Evleri’ni yapmak ve bu tür bir kütüphaneyi kurmak bize nasip oldu.”

Gençlerin teşekkürlerini duymaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Aydın, “Dışarıdan gelenler başkan olduğumu sonradan anlıyor. ‘Gerçekten çok iyi bir iş yapmışsınız. Kitap okuyacak, ders çalışacak farklı, güzel bir mekan. Dışarıda, Avrupa’da olduğu gibi güzel ve etkileyici bir mekan. Çok teşekkür ediyoruz’ diyorlar” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Aydın, kütüphane hayata geçtiğinde sosyal medyada aldıkları tebriklere de işaret ederek, özellikle Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in kütüphaneyi takdir etmesinden onur duyduğunu söyledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.