Yerli Üretim “Köstebek”, İstanbul’daki İlk İçme Suyu Tüneli’ni Kazacak

Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB ve İSKİ tarafından Zeytinburnu’na yapılan İstanbul’un ilk içme suyu tüneli inşaatında incelemelerde bulundu. Topbaş, kamuoyunda “Köstebek” adıyla bilinen ilk yerli üretim tünel açma makinesi TBM'yi basın mensuplarına tanıttı. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın da katıldığı incelemede Topbaş, Zeytinburnu’ndan geçen tramvay hattının yer altına alınma projesinin de bitmek üzere olduğunu müjdeledi.

 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB ve İSKİ tarafından Zeytinburnu’na yapılan İstanbul’un ilk içme suyu tüneli inşaatında incelemelerde bulundu. Topbaş, Kabataş- Bağcılar tramvay hattının altında kalan 2 metre 60 santimetre çapında ve yaklaşık 3 bin 100 metre uzunluğundaki isale hattında kullanılacak olan “Köstebek” adlı ilk yerli üretim tünel açma makinesi TBM’yi basın mensuplarına tanıttı.

İSTANBUL’DAKİ İLK İÇME SUYU TÜNELİ

İstanbul’daki ilk içme suyu tüneli olacak Zeytinburnu-Bahçelievler İsale Hattı projesinde yerli üretim olan Köstebek adlı TBM’nin kullanılacağını söyleyen Topbaş, “Türkiye'de ilk defa yüzde 95'i yerli olan TBM’nin tüneli kazacak olması bizim açımızdan çok heyecan verici. Artık teknolojileri kendimiz üretebiliyorsak bu bizim gelişme emarelerimizdir.” diye konuştu.

Kaçak su kullanımını büyük oranda azalttıklarını söyleyen İBB Başkanı Kadir Topbaş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Kent hizmetlerinin en önemlilerinden bir tanesi de içme suyu tedarikidir. Milyonlarca insanın içme suyu ihtiyacını karşılayacaksınız, üstüne de atık suları doğayı kirletmeden dönüştüreceksiniz. Bu çok zor bir işlem. İstanbul, şu an itibariyle günde tam 3 milyon metreküp su kullanıyor. Bir o kadar da atık var. Bu her iki problem de sadece ülkemizde değil bütün dünyada ciddi bir problem halinde. İstanbul’da 1994 öncesi tahminen günde 900 bin metreküp su kullanılıyordu. Kayıp-kaçak oranı ise yüzde 60’ların üzerindeydi. Oysa şu anda yüzde 24’lere indi. Bu bakımdan İSKİ Genel Müdürü ve ekibini tebrik ediyorum. Dünya standardı yüzde 12’lerde. Biz şu anda her yıl yüzde 1,5 gibi bunu azaltıyoruz. İstanbul’daki ishale hatları büyük ölçüde yenilendi. Dünyayı iki defa dolaşacak kadar ishale hattı döşendi.”

“2018 YILINDA HİZMETE GİRECEK”

Çalışmaların tamamının yer altından yapıldığı için trafiğin bundan etkilenmeyeceğini vurgulayan Topbaş, “Burada 3 bin 200 metrelik bir hat var. Zeytinburnu tramvay hattının altından geçen 260 cm’lik bir boru döşeniyor. Projenin en derin noktası 60 metre, ortalama derinliği ise 30 metre. Böyle bir hattı yapabilmek için şehir merkezinde birçok yapının altından geçmek imkansız. Açık kazılar yapamazsınız, kuyular açamazsınız, boru itme metoduyla çözemezsiniz. Bunu artık ileri teknolojilerle yapmak zorundasınız. Yerin 60 metre altından Köstebek adlı makineyle bu işi çözeceğiz. Zeytinburnu içme suyu tüneli projemizin 36 milyon liralık bir yatırım bedeli var. İnşallah 2018 yılı sonuna kadar tünelimizi tamamlamayı hedefliyoruz. Yukarıdan kimse görmeyecek, rahatsız olmayacak ama yüzlerce insan su tedarikini yapma adına yerin altında gece gündüz çalışacak.” dedi.

Topbaş konuşmasının devamında Zeytinburnu tramvay durağını yer altına alma projesini de bitirmek üzere olduklarını müjdeledi.

ZEYTİNBURNU TRAMVAY DURAĞI YER ALTINA ALINIYOR

Tramvay durağının yer altına alınmasıyla ilgili açıklamada bulunan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise, bundan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, "2019 yılında Zeytinburnu’ndaki tramvay hattımızın yer altına alınma çalışmaları başlayacak. Muhtemelen bir yılda da biter. Proje tamamlandığında Zeytinburnu'ndaki trafik sorununu büyük ölçüde çözecektir." dedi.

Kabataş-Bağcılar tramvay hattının Zeytinburnu’ndan geçen bölümünün trafik sorununa yol açtığını vurgulayan Aydın, yıllardır bu bölümün yer altına alınması konusunu gündeme getirdiğini ancak aynı güzergahtan su hattının geçmesi nedeniyle bunun hayata geçirilemediğini anlattı. Eski su hattının değiştirilmesi için yeni bir tünel yapıldığını, söz konusu tünelin inşaatında ise artık Türkiye’nin ilk yerli üretimi olan TBM sisteminin kullanıldığını vurgulayan Aydın, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu konuyu 18 yıldır gündeme getiriyorum. Çünkü bizim açımızdan özellikle trafik sorunu bakımından sıkıntılar oluşuyor. Şimdi, su hattı yenileniyor. Yenileme işlemi bittikten sonra da eski hat iptal edilecek ve su yeni hattan verilecek. İçme suyu hattı 2018'de bitecek. Su hattının güzergahı değiştikten sonra, hemen ardından da 2019 yılında Zeytinburnu tramvay durağının yerin altına indirilme çalışmaları başlayacak. Bu projemiz de muhtemelen bir yılda tamamlanır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız önceden bu müjdeyi bize vermişti. Bugün de tekrarlamış oldu. İçme suyu hattının güzergahı değiştikten sonra, Zeytinburnu'nda trafik açısından büyük sıkıntı oluşturan tramvay durağı yerin altına alınmış ve metroya dönüşmüş olacak. Sağ olsun, İSKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyemiz gerekli adımları attı. Tramvay yer altına indirildiğinde Zeytinburnu’ndaki trafik problemi büyük ölçüde çözülmüş olacak."

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.