Zeytinburnu Halkı Tarihi Mekanlarını Bilmeli

Güncel

İstanbul Times Tv ‘nin sokak Röportajları kapsamında Zeytinburnu sokaklarında içlerinde 50 yıldır bu ilçede ikamet edenler de dahil olmak üzere onlarca kişiye Zeytinburnu’nda bulunan bir tarihi eserin adını söyler misiniz sorusuna halkın % 90’ı sağlıklı bir cevap veremedi.

 İşte Zeytinburnu’nda bulunan Tarihi mekanları halka tanıtmak ve turizme kazandırmak için “Geleceğim Zeytinburnu Platformu” kolları sıvadı

Başkanlığını 2008 yılında basımı yapılan “Gelişim ve Değişim Tarihi İçinde ZEYTİNBURNU” isimli kitabın yazarı Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner’in yaptığı “Geleceğimm Zeytinburnu Platformu“ Zeytinburnu ilçesinde bulunan 6 asırlık ve daha eski onlarca tarihi yapıyı başta ilçe halkı olmak üzere yurt içi ve yurt dışı insanlara tanıtmak için kolları sıvadı.

 

İstanbul Times Haber Merkezi / Çağla Pekgüleç

Hüseyin bey Bize Geleceğim Zeytinburnu Platformu hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz ?

Tabi ki vereyim.1989 yılından bu yana ekmeğimi Zeytinburnu ilçesinde kazanan gazeteci bir yazarım.1993 yılında doğduğum vilayet olan Malaya’nın kitabını yazdım. Geçen 23 sene içinde yüz binlerce Malatya’lı öğrenci bu eserimden kaynak kitap olarak yararlandı. Neden aynı eser4in biraz daha gelişmişi Zeytinburnu içinde olmasın dedim ve 2006 yılında yazmaya başladığım “Gelişim ve Değişim Tarihi İçinde Zeytinburnu” isimli kitabımın da 2008 de basımını yaparak Zeytinburnu ilçesi ile alakalı bilgi sahibi olmak isteyenlerin istifadesine sundum. Geçen süre zarfında ilçede yaşayanlar bile buradaki tarihi eserlerin farkında olmadığını gördüm. İşte bu eserlerimizin yerli ve yabancı turistlerin istifadesine sunmak adına arkadaşlarımla beraber Geleceğim Zeytinburnu Platformunu kurduk. Bu Platform ilçede bulunan tarihi mekanları birer bacasız fabrika haline getirmek için çalışmaya devam edecektir.

Hangi tarihi eserlerin tanıtımı ile işe başlayacaksınız peki ?

Sur içi İstanbul’undan sonra en çok tarihi eserin Zeytinburnu ilçesinde olduğunu ifade ediyoruz.

İstanbul’un Fethi esnasında Fetihten önce 1452 de surların yanı başında Kazlıçeşme Fetih Camisi ve yanındaki Hamam, Yeni Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kasaplar Mescidi, Yedi kardeşler şehitliği, Erikkli Baba Dergahı, Kazlıçeşme, Kilise, Balıklı Rum Ayazması (Şifalı Su), Son peygamber Hazreti Muhammmed’in 27 göbekten torunu olan Seyitnizam hazretleri, Halk hekimi ve din bilgini Merkezefendi Külliyesi,Topkapı da bulunan Takkeci İbrahim Ağa Camisi, başta olmak üzere onlarca tarihi mekanı tanıtmakla çalışmaya başlayacağız. Ayrıca Zeytinburnu sınırları içinde bulunan Panorama 1453 Müze isminin önüne ve Abdiipekçi spor salonunun isminin önüne Zeytinburnu ibaresinin kullanılması adına gerekli çalışmaları yapacağız. Kumaş ve Deri merkezi olduğumuzu ön plana çıkaracağız.

Peki bu çalışmaları yaparken hangi kurum ve kuruluştan destek alacaksınız ?

İlk önce yapacağımız çalışmalar elle tutulur gözle görüşür hale geldikten ilçemizin şehremini (belediye başkanımız) Sayın Murat Aydın’a düşüncenizi aktarıp zaten onunda yapmak istediği bu güzel çalışmalar için beraber ilçemize katkı yapmaya hazır olduğumuzu ifade ederek desteğini talep edeceğiz. İlçe Kaymakamımız, Milli Eğitim Müdürümüz, Müftümüz, Rum ve Ermeni vakıf başkanlarımız, muhtarlarımız başta olmak üzere ilçedeki bütün mülki idare amirleri ile iletişim halinde olacağız. Ayrıca İBB Başkanı, İstanbul Valisi, İstanbul İl Turizm ve Kültür müdürlüğü, Anıtlar kurulu başta olmak üzere muhatap olacağımız kurum ve kuruluşlar hangisi ise yılmadan usanmadan hepsi ile iletişim hakinde olacağız.

Bu işleri yapması gereken devlet kurumları var iken siz neden bu tür bir işe giriştiniz ?

Duyarlı insanlar olarak yaşadığımız ilçedeki tarihi mekanlarımızın bir an önce insanlığın hizmetine sunulması için gönüllü çalışmamız bu işleri yapması gereken kurum ve kuruluşları memnun eder. Biz hiçbir zaman resmi kurumlarımızın işini zora sokmak için değil onlara yardımcı olmak için yola çıktık. Zaten biz onların işini yapmak içinde yola çıkmadık biz hiç bir zaman elimize kazma kürek alıp restorasyon yapacak değiliz. Bizim yapacağımız şey bu kurumların Zeytinburnu halkı, İstanbul Halkı, Türkiye halkı ve yurt dışı turistler tarafından ziyaret edilmesini bir sivil toplum kuruluşu olarak destek vermektir. Bunu yapıyoruz diye de hiçbir devlet kurumu neden bunu yapıyorsunuz demez. Halk ve devlet el ele tarihi yapılarımızı yurt dışında olduğu gibi bacasız fabrika haline getirene kadar çalışmaya devam edeceğiz.

Amacınız nedir peki ?

Birkaç sene önce Amerika Birleşik Devletlerine gitmiştim. Ağabeyim bana bir müze gösterdi burada George Washington’un piposu sergileniyor. Her yıl milyonlarca kişi buraya ziyaret ederek müzeye milyonlarca dolar ödeme yapıyor dediği zaman hemen aklıma Amerika 1765 de kurulmuş bizim Kazlıçeşme Fetih camisi ise 1452 de yani aralarında 313 yıl fark olduğu halde bizim cami ve hamamı hiçbir yerli ve yabancı insan ziyaret etmezken ABD de Pipo’nun olduğu müzeyi milyonlarca kişi ziyaret ederken neden bir tarihi eserlerimizi ilginin odağı haline getirmiyoruz dedim. Bu benim yıllardır hayalimde ancak 2016 yılının kasım ayında Geleceğim Zeytinburnu Platformunu arkadaşlarım ile kurduk ve çalışmaya başladık. Üzerinde çalışacağımız konu kolay ve basit değil. Ama niyetimiz hayır akibeti de hayırlı olacak bir çalışmanın eşiğindeyiz. Zeytinburnu ilçesinde artık fabrika kurma ve iletme şansımız yok. Bizim yapacağımız şey tarihi mekanlarımızı bacasız birer fabrika konumuna getirmek için hep beraber çaba sarf edeceğiz.

Bu Çalışmada halkın faydası ne olacak peki ?

Bizim asıl amacımız bu çalışmada halkın faydasına olacak işlere kafa yormaktır. Geleceğim Zeytinburnu Platformu olarak kısa, orta ve uzun vade de yapacağımız her şeyi bu söyleşide anlatacak ortam yok. Ben burada sadece ip uçları veriyorum. Mesela Kazlıçeşme Fetih Camisi yanındaki Hamam restore edilip yerli ve yabancı insanların istifadesine sunulmalıdır. Burada 50 tane küçük işyeri yapılmalıdır.

Kazlıçeşme meydanında surların benzeri bir plato yapılarak 29 Mayıs ile 29 Ekim tarihleri arasında her gün saat 14.53 ve 19.23 de İstanbul’un fethini anlatacak temsili tiyatro çalışması ile yüzlerce kişiye iş kapısı açılmalıdır. Hakeza 1637 de yapılan Yenikapı Mevlevihanesi geröek amacı doğrultsunda işletilerek her gün binlerce Turistin ziyaretine açılması sağlanmalıdır.

Burada hizmet veren FSM üniversitesine ya Maltepe Mahallesinde yeni bir yer yapılmalı yada başka yerde yerleşke kurması sağlanması için girişimlerde bulunulacak. Burada 50 tane işyeri açılması sağlanmalıdır. Bu çalışmaları yapmak üzere Belediyemiz öncülüğünde “Zeytinburnu Tarihi Mekanlarını Koruma Vakfı “ altında güzel bir işletme örneği sergilenebilir. Özetle platform olarak zaten halkın faydasına çalışmak için yola çıktık.

Sizce en çok görev kime düşüyor bu projenin hayata geçmesi için ?

Zeytinburnu Belediye Başkanımız sayın Murat Aydın 1999’dan buna yana her seçimde halkın artan desteği ile Belediye başkanı seçiliyor. Başkan İlçede alt ve üst yapıda güzel işler yaptı. Son döneminde sosyal ve kültürel belediyeciliğe önem vereceğini ifade etti ve bu konuda güzel çalışmalar yaptı. Aslında başkanımız ilk göreve geldiği yıldan beri Kültür adası şeklinde Marmara denizinden başlayıp Ayvansaray’a kadar uzanan sur bölgesinde ciddi çalışmalar yapmak için planlamalar yapmıştı. Doğrusu başkan bu düşüncesinde hep yalnız kaldı. Şu en Geleceğim Zeytinburnu Platformu olarak başkanımız ile beraber ilçemize ve dolayısıyla torunlarımıza bırakacağımız hayırlı bir hizmet yapabileceğimize olan inancım tamdır.

Bu düşüncelerimizin hayata geçmesi için kesinlikle belediyenin kasasında bir kuruş para çıkmayacağı gibi her yıl kira ve vergi olarak da ciddi bir girdi sağlaması olacaktır. Belediye burada kurulacak vakfa ağabeylik yapacak ve bürokraside işlerini kolaylaştırmak için çaba sarf etmesi yeterli olacaktır. Zaten platforma da görev alacak olan yönetim kurulu üyeleri herhangi bir maddi bedel için yola çıkmadılar.

Peki bu platform içinde kimler var ?

Başkan Hüseyin Çetiner, Bakan yardımcısı Müzeyyen Kurt, Yönetim kurulu üyeleri, Adnan Saygılı, Erdoğan Güner, Emine Tokaç, Süleyman Dağ ,Sezer Yazar,Çağla Pekgüleç ve şuan isimleri istişare aşamasında olan 3 tane arkadaşımız ile beraber toplamda 11 kişilik bir ekip Geleceğim Zeytinburnu Platformu’nda görev yapıyor olacak.

Son olarak neler söylemek istersiniz ?

Öncelikle platform kuruluşu için teklif yaptığım arkadaşlarım sizin planlı çalışmalarınızı biliyoruz. Sizin olduğunuz her yerde biz de oluruz diyerek önyargısız desteklerini sundukları için hepsine teşekkür ederim. Zeytinburnu Halkının kendi yararlarına emek sarf edecek olan bu platforma destek vermelerini dilerim. Bizim yolumuz kişisel bir yol değil 500 bine yaklaşan nüfusu ile koskoca bir ilçenin geleceğini alakadar eden ciddi işler için yola çıktık. Ben bu organizasyonun mutlaka başarılı olacağına yürekten inanıyorum.

“Geleceğim Zeytinburnu Platformu “ ilçeye hayırlı ve uğurlu olsun.

Kaynak: İstanbul Timez Haber Ajansı (İTHA)

 

 

 

 

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.