33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarına yoğun ilgi

Kültür-Sanat

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen 33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ve TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından düzenlenen 24. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı eş zamanlı olarak 8 Kasım 2014 Cumartesi günü Macaristan (Kültür İşlerinden Sorumlu) İnsan Kaynakları Bakanı Sayın Dr. Zoltán Balog ve TC Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Abdurrahman Arıcı tarafından saat 12.00’de Karadeniz Salonu’nda düzenlenen törenle açılmıştı.

Türkiye ve yurt dışından 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı’nda söyleşi, panel, çocuk etkinlikleri ve dinletilerle birlikte 270 etkinlik gerçekleştirilecek.




Zeytinburnu Times Haber Merkezi




Sinemamızın Yüzyılı ve Atillâ Dorsay

33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, Türk Sinemasının yüzüncü yılını “Sinemamızın 100 Yılı” temasıyla selamlıyor. Onur yazarının Atillâ Dorsay olduğu fuar, kitapseverleri sinemanın uzun yolculuğuna söyleşiler, paneller, müzik dinletileri ve sergilerle tanıklık etmeye davet ediyor.

Fuar süresince oyuncu, yönetmen ve yazarların katılımıyla Atillâ Dorsay’ın sinema eleştirmenliği, yazarlığı ve yaşamı üzerine söyleşiler gerçekleştirilecektir. Sinema teması kapsamında 50 etkinlik düzenlenecektir.

TÜYAP tarafından düzenlenen tasarımını Sadık Karamustafa’nın gerçekleştirdiği “Renkli Sinemaskop Bir Hayat: Atillâ Dorsay” sergisinde Onur Yazarı Atilla Dorsay‘ın yaşamı, sinema yolculuğu, çalışmaları ve eserlerinden tadımlık bir seçki okurları karşılayacak.

Onur Konuğu Macaristan: Bir Bahçeden Bir Bahçe’ye…

“Ama bilirim

Gün olacak bilirim

Senden bize, bizden sana, misafir gidilecek

Bir bahçeden bir bahçeye geçer gibi” Nazım Hikmet (Macar Toprağı Şiirinden)

İstanbul Kitap Fuarı bu yıl çok yakın bir misafiri, Macaristan’ı konuk ediyor. Nazım Hikmet’in şiirine referansla mottosunu “Bir Bahçeden Bir Bahçeye” olarak belirleyen Onur Konuğu Macaristan, 8-11 Kasım 2014 tarihleri arasında açık olan Uluslararası Salon’da (1. Hol) Macar kültürünü Türkiye’den kitapseverlerle buluşturan bir program hazırladı. Aralarında Modern Macar Edebiyatı’nın çok değerli yazarları Péter Esterházy, László Darvas, Dóra Csányi, Katalin Szegedi, Péter Zilahy, Tóth Krisztina, Spiró György, Mihály Hoppál, Timur Davletov, Fodor Pál, Dávid Géza ve Zsofia Mautner bulunuyor.

Onur ülke Macaristan pavilyonunun açılışı Kültür İşlerinden Sorumlu Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Sayın Dr. Zoltán Balog tarafından 8 Kasım 2014 Cumartesi günü yapıldı. Açılış sonrasında Macar müzik grubu Cimbaliband, ziyaretçileri Orta ve Doğu Avrupa ezgileriyle buluşturdu.

Macaristan’ın da yer aldığı Uluslararası Salon bu yıl 8-11 Kasım tarihleri arasında 35 ülkeden91 yayınevini ağırladı.

Gabriel Garcia Marquez TÜYAP’ta

Kolombiya Büyükelçiliği’nin düzenlediği anma etkinlikleri kapsamında Marquez, okurlarını TÜYAP’ta selamlayacak. Gabriel Garcia Marquez’in Hayatı, Eserleri ve Türk Halkının Marquez Edebiyatına Bakışı üzerine söyleşilecek olan anma etkinliği, 15 Kasım 2014 Cumartesi günü yazar tarafından kurulan Ibero-American New Journalism Vakfı Genel Müdürü Jaime Abello ve Türkiye’den yazar Seçkin Selvi’nin katılımıyla gerçekleştirilecektir.

Fuarın Uluslararası Konukları

İstanbul Kitap Fuarı, dokuz gün süresince yurt dışından değerli yazarları konuk edecek. Sinema teması kapsamında senarist ve yazar Petros Markaris, Polonyalı yazar Janusz Glowacki, eleştirmen ve sinema tarihçisi Philippe Kemp; gerilim romanlarının çok satan yazarıTess GeritsenGleen Meade, çevirmen ve yazar Maureen Freely fuarın konukları arasında. Tüm etkinliklerde yurt dışından 40 yazar fuar süresince Tüyap’ta olacak.

Fuarın Yenilikleri: Müzik ve Yemek

Bu sene temanın sinemaya adanması nedeniyle fuar koridorlarında tanıdık melodiler yankılanacak. Fuayede yer alacak dinletiler 8 Kasım Cumartesi, 11 Kasım Salı ve 15 Kasım Cumartesi günlerinde kitapseverleri Unutulmaz Türk filmleri Müzikleri ile karşılayacak.

İstanbul Kitap Fuarı’nın bir diğer yeniliği ise 8-11 Kasım 2014 tarihleri arasında Uluslararası Salon kapsamında açık olan “Mutfak” etkinlik alanıydı. Sevilerek takip edilen yemek yazarlarının interaktif yemek sundukları ve söyleştikleri Mutfak, Macaristan’ın ünlü yemek blogu yazarı ve programcısı Zsofia Mautner’i de ağırladı. Mautner, Türk okurlara lezzetli Macar yemeklerinin gizli tariflerini verdi. Mutfak kapsamında Refika Birgül, Murat Belge, Güler ve Perihan Sarıgöl ve Ömür Akkor çok özel tariflerini kitap fuarında okurlarına sundu.

Çocuk Etkinlikleri

TÜYAP, genç okurlarına bu yıl da dolu bir program hazırladı. Özellikle hafta içi günlerde farklı yaş grupları için yazarların katılımıyla söyleşi, okuma ve atölye çalışmaları gibi 57 etkinlik düzenlendi.

Fuarın Sergileri

İstanbul Kitap Fuarı, Sinemanın 100. Yılını 6 önemli sergiye ev sahipliği yaparak kutluyor. TÜYAP tarafından düzenlenecek “Kitaptan Beyaz Perdeye” sergisinde edebiyatımızdan sinemaya uyarlanmış eserler, sinema afişleri, belgeler ve görseller okurların ziyaretine sunulacak. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün düzenleyeceği “Yüz Yıl Yüz Film: Afişlerle Türk Sineması” sergisinde, halk oylaması ile belirlenen en iyi 100 Türk filminin afişleri okurlarla buluşacak. Yakın dönemde kaybettiğimiz Türk sinemasının önemli senaristlerinden Ayşe Şasa’nın hayatı, eserleri, tanıklıklar ve görsellerle Timaş Yayınları tarafından düzenlenecek “Bir Ruh Macerası: Ayşe Şasa” sergisiyle okurları karşılayacak. Mimeray Matbaacılık tarafından düzenlenecek “Mimeray Afişleri ile Yeşilçam” sergisinde, sinema tarihimize afiş tasarımı ve üretimi penceresinden bakıyor serginin küratörü M. Erol Ağakay . Sergi, ressam Mithat Ağakay’ın sinema girişleri için ürettiği dev fener afişlerden bugüne 3 binden fazla afişin yolculuğuna çıkaracak ziyaretçileri. Atillâ Dorsay’ın objektifinden“Dorsay’ın Sanatçıları” ve “Yeşilçam’dan 100 Portre” Sinemamızın 100. Yılına sinema emekçileri, oyuncular ve yönetmenlerin penceresinden bakıyor.

“Sinemamızın 100 Yılı” başlığı altında düzenlenecek tüm sergiler 8B Salonu’nda ziyaret edilebilir.

32 Kitap ile Fuara katılan tek ilçe belediyesi Zeytinburnu oldu

İstanbul Times Yayın Grubu başkanı Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner’de bugün fuarı gezerek bir çok yazar,yayınevi sahibi ve katılımcı ile söyleşiler yaptı. Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları standını ziyaret eden Çetiner Kültür Müdürü Mustafa Aydın ile konuştu.Aydın Zeytinburnu Belediyesi olarak ilk yayınımız Belediye başkanımız sayın Murat Aydın’ın 4.yılında Surların öte yanı Zeytinburnu kitabımız ile yaptık. Başkanımızın 4.döneminde de 32.eserimizi yayınlayarak 39 ilçe belediyesi içinde kültür yayınları ile fuara katılan tek belediye olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz dedi.

Zeytinburnu Belediye başkanı Yayın kataloğunun önsözünde şunları yazmış

Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, Surların Öte Yanı Zeytinburnu kitabını yayımladığı Mayıs 2003 tarihinden beri çizgisini giderek daha da belirginleştiriyor. Böylelikle her kitapta Türkiye’nin düşünce haritasının çizilmesindeki katkımız da büyüyor.

Bugün Zeytinburnu Kültür Yayınları diye bir markadan bahsedebiliyorsak bunun sebebi; kendimize daha yolun başında misyon olarak belirlediğimiz; bilinçli, kararlı ve istikrarlı yayın anlayışıdır. Biz bugüne kadar; haddinden fazla geniş bir yelpazede, sadece raflarda sergilensin diye hazırlanan kitaplardan ziyade, daima okunacak, tartışılacak, kültür tarihimize somut katkılar sağlayacak, belli konularda gittikçe derinleşen ve seçilen meseleyi etraflıca ele alan kitaplar yayımlamayı tercih ettik. Bunun yanında konumu gereği, birçok tarihi kişi, olay ve mekâna ev sahipliği yapan ilçemizin tarihsel varlıklarına yayın anlamında da sahip çıkmayı kendimize görev bildik.

Başarımızın sırlarından birisi de, deyim yerindeyse, işgüzarlık ve acelecilikten uzak duruyor olmamız; bir yerel yönetim olarak bizi ve ülkemizi ilgilendiren ve üzerinde yeterince düşünülmediğini tespit ettiğimiz konulara odaklanabilmemizdir. Kitap yayımlama sıklığımızın giderek artışını ve yayımlanan kitaplara bakıldığında ortaya çıkan resmin bütünlüğünü de yaptığımız tercihlerin bereketine bağlıyorum.

Zeytinburnu Kültür Yayınları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye’nin kültürel atılımına katkı sağlamaya, kültür tarihimizin karanlıkta kalan köşelerini aydınlatmaya, okurlarımızın teveccühünü boşa çıkarmamak için gayret etmeye devam edecektir. Bu vesileyle, gerek yayımlanacak kitapların belirlenmesinde gerek onların yayına hazırlanmasında emeği geçen, Zeytinburnu Kültür Yayınları’na kıymetli katkılarını sunan herkese teşekkürü bir borç biliyorum.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.