“TEZGAH KİRASI ÖDEMİYORUZ”
Önceden bankacı olan ve kızının hastalığı yüzünden işten ayrılmak zorunda kalan Hicran Arslancan da pazar esnaflarından. Arslancan, işinden ayrıldıktan sonra 2000’li yılların başında çıkan krizin de etkileriyle kötüleşen aile bütçesine destek olmak için pazarda çalışıyor. Pazar alanına gelmeden önce de el işi örgü yaptığını ifade eden Arslancan, “Bu taraflara bir işim düşmüştü, geldim ve burada böyle bir pazar alanı olduğunu öğrendim. Daha sonra belediyenin sosyal hizmetler birimine müracaat ettim onlar da bana bu pazarda tezgah verdiler. Ben geçmişte özel bir bankada çalıştım bankacıydım. Kızımın rahatsızlığından dolayı bankadan ayrılmak zorunda kaldım. Tehlikeli bir hastalıktı ve benim bizzat ilgilenmem gerekiyordu. Zaman içerisinde çocuk büyüdükçe ben de büyüdüm. Yaş itibariyle benim de işe girmem epey zorlaştı. Bir türlü iş bulamadım. Hangi işe başvurduysam olumsuz yanıt aldım. Bu arada çeşitli kurslara gittim, gitmediğim kurs kalmadı. Bilgisayar kursundan tutun da dikiş nakış kursuna kadar. Şans eseri bu pazarı öğrenince evde ördüğüm el işi örgüleri satmak için belediyeye başvurdum onlar da yarımcı oldu.” dedi.
“BELEDİYE BİZİ EVİMİZDEN ALIP, EVİMİZE BIRAKIYOR”
Zeytinburnu Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışı ile hizmet verdiğini söyleyen Arslancan, “Bu pazarda arkadaşlarımızın yaptığı el emeği ürünler var. Burası Zeytinburnu Belediyesi’nin sosyal hizmet olarak kurduğu bir alan. Bizden tezgah ücreti de almıyorlar. Servis bizi evimizden ücretsiz alıyor. Yani bizim burada hiçbir giderimiz yok. Kışın bizim yakacağımıza varana kadar belediye karşılıyor ya da başka bir konuda sıkıntımız olduğu zaman iletiyoruz, çözüyorlar.” dedi.
FİYATLAR YARI YARIYA UCUZ
Evde yaptığı ürünleri bu pazarda satma imkanı bulduklarını ifade eden esnaf kadınlardan Asiye Karaman ise, “Evde dantel örgü işi yapıyordum daha sonra bu işlere yönelik kurslarda gittim. Bir gün eve giderken bu alana gelen ücretsiz servis alanı gözüme çarptı. Bir arkadaşımla durumu konuştum onun vasıtasıyla buraya gelip müracaatta bulundum ve tezgahımı açtım. Burada ürünlerimizi değerinden düşük satıyoruz. Çünkü belediye bizden tezgah kirası almıyor. Bu yüzden ürünlerimi yarı fiyatına veriyorum” diye konuştu.
Pazara alışveriş yapmak için gelen bir kadın ise hemcinslerinin emeğini değerlendirmesi açısından önemli bir imkan olduğunu dile getirerek, “Böyle oluşumlara kişisel olarak çok destek veriyorum. Buraya özellikle cuma günleri gelip ve pazara uğruyorum ki insanlara destek olayım. Ne kadar zor olduğunu bildiğim için ben bu tarz el işleriyle uğraşmıyorum. Fiyatlar ise dışarıdaki birçok mağazaya göre bence çok iyi.” şeklinde konuştu.
Pazarın müdavimleri olan ev hanımları, büyük bir özenle hazırladıkları el emeği ürünlerini yakından görmeleri için her cuma günü açık olan Merkezefendi’deki pazar alanına herkesi davet ediyor.