Güldüklerimize dikkat etmek elzemdir

Kültür-Sanat

Zeytinburnu Belediyesi Bilgi Evleri, 11 Mayıs Cumartesi günü Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde (ZKS) “Gençlerle Baş Başa Sohbetleri”nin bu ayki konuğu Cafcaf Dergisi Yayın Danışmanı Asım Gültekin ve sevilen çizeri Yusuf Kot ile gerçekleştirdi.

Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in ‘Gençlerle Baş Başa’ adlı eserinden ilhamla Bilgi Evleri’nin gerçekleştirmeye başladığı “Gençlerle Baş Başa Sohbetleri” söyleşi dizisini Cafcaf Dergisi Yayın Danışmanı Asım Gültekin ve sevilen çizerlerinden Yusuf Kot ile gerçekleştirdi.
Zeytinburnu Times Haber Merkezi

Bir derginin eki hâlinde çıktığı yola bugün tek başına devam ettiği Cafcaf Mizah Dergisi’nin kısa yolculuğunu Asım Gültekin öncelikle Cafcaf’ın 7 yıldır olan mücâdelesinden bahsetti. Daha sonra kendisini karikatürist olarak ifade eden Yusuf Kot “Edebiyatçılar yazar, ressamlar resim çizer karikatürist hem yazar hem de çizer. Elbette ki kısa çizgi ve sözlerle bu işi yapar. Zaten kısa ve özlü fıkralar bizi güldürür. “ diyerek karikatüristi anlattı.

Gültekin: “Okulları sevmiyorum ama çocukları seviyorum.”

Asım Gültekin okulları sevmediğini belirttiği konuşmasına örneklerle izâh ederek devam etti. Gültekin: “Okulları sevmiyorum ama çocukları seviyorum. Okullarda bizlere yanlış şeyler öğretiliyordu. Anamın bacımın babamın kılık kıyafetlerini bana kötü gösteriyorlardı. Bende evdeki ilçedeki kütüphanelerden kitap alıp okuyordum. 6 kişilik okuma çetemiz vardı. Kitapları tarayıp tarayıp okullardaki öğretmenlerin dediklerini araştırıyorduk. 7 yaşında başladığı okula 38 yaşına gelmiş olmama rağmen hâla devam ediyorum.” diyerek açıkladığı konuşmasına karikatüristlerinde okullarda canı sıkılan çocukların kendi kişisel becerileriyle ortaya çıktıklarını belirtti. Söyleşide Yusuf Kot kendisi hakkında ilginç bilgi verdi. Üniversiteye 1. sırada giriş yapıp, sonuncu olarak çıktığını açıkladı. Asım Gültekin devraldığı konuşmaya Yusuf Kot’un babasının çok büyük bir kitap hazinesine sahip olduğunu açıkladığı konuşmasına 100 bin kitaba sahip olduğundan bahsetti. Daha sonra bu kadar kitap arasında kaç yazarla muhabbet ettiğini Yusuf Kot ‘yaklaşık olarak 500 ile 1000 misafirimiz olmuştur.’ cevabını verdi.
Asım Gültekin Yusuf Kot’un yönetimde olduğu Sade Hayat Derneği çalışmalarından bahsetti. Sözü Yusuf Kot alarak Sade Derneği’nin amacından kısaca bahsetti.

Kot hem fiziksel sadeleşme, hem de tüketimlerimizin sadeleşmesi için bilinçlendirme çalışmaları yapmak. Örnek olarak gazlı içeceklerden bahseden Kot özellikle ‘aromalı’ olarak lansedilen içeceklerin kesinlikle kimyasal aromaların kesinlikle tadı verilen meyvenin olmadığını sadece beyne o tadı verdiği için o tadı tattığımızı açıkladı. Yusuf Kot 7 yıl, Asım Gültekin ise 15 yıldır kola içmediklerinden bahsetti.

Her gün okumak gerektiğini vurgulayan Yusuf Kot, sözü gazeteye getirirken temkinli konuşması dikkat çekti. Yusuf Kot ‘Gazete okumanın hiçbir ayrıcalığının olmadığını, 10 yıl öncesinde gündem neyse temel anlamında bugünde aynı olduğundan dolayı insana hiçbir katkısının olmadığınI’ belirtti.

Gülerken Neye Güldüğümüze Dikkat Edelim!

Yusuf Kot, gülmek ve güldürmenin gücü üzerinden yaptığı değerlendirme de ‘İnsan kendisini güldürdüğü insanlara karşı zayıf düşer. Gülerken tüm kaslarınız gevşer ve dolayısıyla size tabiri câizse arka kapınızdan girer ve ister istemez o şahsın anlattıkları size hoş gelir. Bundan dolayı gülerken neye güldüğümüze dikkat edelim.’ dedi.

Yusuf Kot, söyleşinin son bölümünde karikatür derslerinde gösterdiği ilk derslerden birini seyircilere tahta üzerinde gösterdi. Son olarak Bilge Nesil Üyelerimizin sorularını yanıtlayan konuklarımız Asım Gültekin ve Yusuf Kot üyelerimize dağıtılan Cafcaf Dergilerine imza attırdılar.

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA) 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.