Zeytinburnu Kültür Sanat Etkinlik Takvimi: 27-31 Aralık 2021

Kültür-Sanat

Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yine kültür hayatımızda önemli başlıkların açılacağı bir hafta bizleri bekliyor. Sezon boyunca düzenli olarak devam eden söyleşi ve seminerlerin yanı sıra, Zeytinburnu Kültür Sanat, sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri, sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

SİNEMA: Arabalar 3 

Gösterim Tarihleri: 27-28-29-30-31 Aralık

Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00 

Pixar’ın sevilen serisi Arabalar 3’te Şimşek McQueen’in yeni maceralarını görüyoruz. Sevimli araba, kendisinden genç ve hızlı arabalar tarafından bozguna uğratılıyor. Şimşek, bir yandan pistlere geri dönmenin hayalini kuruyor bir yandan da kenara itildiğine içerliyor. Ama bir anda #95’in işinin henüz bitmediğini kanıtlamaya karar veriyor. Hevesli genç yarış teknisyeni Cruz Ramirez’in yardımına, kazanmak için bir plana, merhum Hudson Hornet’in verdiği ilhama ve birkaç beklenmedik numaraya ihtiyacı olan arabamız, Piston Kupasının en büyük yarışında boy göstermeye hazırlanıyor. 

 

SÖYLEŞİ: 100 YÜZE İMZA VE SÖYLEŞİ 

27 Aralık Pazartesi // 19.00 

SUNAN: SAMED KARAGÖZ 

KONUK: AHMET MURAT

Zeytinburnu Kültür Sanat, sizleri Türkiye’nin en önemli şair ve yazarlarıyla buluşturmaya devam ediyor. “100 Yüze İmza ve Söyleşi” programının aralık ayındaki konuğu yazar Ahmet Murat olacak. Yazarın Şarkıyı Kes isimli kitabından hareketle gerçekleştirilecek söyleşiye davetlisiniz. 

(Ahmet Murat’ın Şarkıyı Kes kitabı, ilk 100 katılımcıya hediye edilecektir.) 

 

SEMİNER: İRFAN DERSLERİ 

28 Aralık Salı // 19.00 

PROF. DR. MAHMUD EROL KILIÇ

İnsan, irfanı içinde bulunduğu toplumda edinir. İrfanın bir hocası yoktur ama cemiyetin irfanı yazılı ve sözlü gelenek içinde aktarıla gelir; evde ve kamusal alanlarda bilgi edinerek, duyarak, görerek, yaşayarak öğrenilir. Türk irfanın kaynakları nelerdir, irfan zaviyesinden insana ve hayata dokunuşlar nasıl olur gibi sorulara cevaplar, “İrfan Dersleri” seminerinde Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç rehberliğinde aranacak. 

 

SÖYLEŞİ: KENT VE MEKÂN KONUŞMALARI 

29 Aralık Çarşamba // 19.00 

SUNAN: DOÇ. DR. MURAT ŞENTÜRK 

KONUK: PROF. DR. MEHMET KARAKAŞ

Gün geçtikçe daha fazla sorunla gündeme gelen kenti ve kentteki gündelik hayatı düşünmeye, anlamaya, yaşamaya ve hissetmeye ihtiyaç duyduğumuz aşikâr. “Kent ve Mekân Konuşmaları” söyleşisi, kentsel yaşamın doğasını, kentsel toplumu, mimariyi, mekânı, gündelik hayatı, kırkent etkileşimlerini vb. birçok konuyu tarihsel ve toplumsal bir perspektifle ele almayı hedefliyor. Doç. Dr. Murat Şentürk’ün sunacağı, kent üzerine araştıran, yazan, düşünen, üreten değerli konuklarla kentte yaşamın konuşulacağı söyleşinin aralık ayı konuğu Prof. Dr. Mehmet Karakaş olacak. 

 

MÜZİKLİ SÖYLEŞİ: KAZLIÇEŞME SANAT KONUŞMALARI 

30 Aralık Perşembe // 19.00 

Yer: Kazlıçeşme Sanat 

KONUK: FAYSAL SOYSAL DÜZENLEYEN: MURAT D. ÇEKİN

Kazlıçeşme Sanat Kütüphanesinde gerçekleşen “Kazlıçeşme Sanat Konuşmaları” her ay farklı bir sanat dalını gündeme getiriyor. Programımıza kemanda Ebru Söylemez, piyanoda Feride Öget katılıyorlar. Bu ay konumuz sinema. İlk fikrin veya hikâyenin ortaya çıkmasından filmin tamamlanmasına kadar geçen sürede yaşananlar... Belgesel, kısa film, uzun metrajlı film... Sinemanın hakikati ve imkânları... Sinemamızın genç kuşak yönetmenlerinden Faysal Soysal sinema tecrübesini, sinema teorisi ve estetiği üzerine görüşlerini anlatıyor. 

 

SERGİ: “Açık Yüz” Müslüm Teke Resim Sergisi 

Sergi Süresi: 24 Aralık 2021-13 Şubat 2022 

Küratör: Mehmet Lütfi Şen 

Gizlenen Gerçeklikte Açılan Yüz 

Bir sanat eseriyle ilişki kurmanın tek yolu kendimiz olmaktır. Yaşadığımız kapitalizm döneminde üretim ve tüketim kitlesine indirgenmiş bireylerin bu tanımlamayı aşabilecekleri ve kendileri olabilecekleri kestirme yol sanatın yaratıcılığına katılmalarıdır. Gerçek sanat eseri biriciktir, yenidir, daha önce tanığı olmadığımız bir deneyimdir. Sanatla kurulacak ilişki bizi kitle olmaktan birey olmaya, kısaca kendimiz olmaya götürür. Nasıl her gerçek sanat eseri biricikse, bu eserle kurulacak sanat ilişkisi de biriciktir. Bu yaklaşım bütün sanatlar için geçerlidir bence. Bu temayı resim sanatı özelinde düşünürsek ressamın ortaya koyduğu her bir eser özgün ve çağdaş olması kadar, sanatçının bütün eserlerinin de özgün bir ortak paydada buluşması çok değerlidir. Çünkü bu ortak payda zamanla eser özgünlüğünü ressamın özgünlüğüne taşıyan bir işleve dönüşür. 

Sizlerle buluşturmaktan heyecan duyduğum “Açık Yüz” projesi resmin başlangıç zamanlarından günümüze vazgeçilemez teması portrelerden oluşuyor. Ressamların zanaat yaptığı yevmiye ile çalıştı yüzyıllardan bugüne her zaman portre var. Her ressamın yolu bir yerde portreden geçiyor aynı zamanda. Bu başat alanda var olmak, özgün olmak, çağdaş bir sanatçı olarak yer tutmak oldukça zordur. Ressam Müslüm Teke’nin portreleriyle karşılaştığımda ötelediği günlük geçeklikte açık edilen çağdaş insan yüzleri beni etkiledi. Projenin ismi “Açık Yüz” buradan doğdu. Müslüm birçok ressamın yaptığı portre resme hiç kimsenin yapmadığı bir biçimde can veriyor. Bu sürreal tattan günümüz insanın reeli peydahlanıyor bir anda. Konunun sonrasını Ressam Dostum Kadir Ablak’ın adeta bir manifesto gibi kaleme aldığı kritik yazısı bırakmak istiyorum. 

Ben bu küratör sunumuna sığmayacak yazıyı noktalarken birlikte çalıştığım Ressam Müslüm Teke’ye, Cadde 160’dan Fatih Doğan Ateş’e, andığım harika yazı için Kadir Ablak’a, projenin hayata geçmesini sağlayan Başkanımız Ömer Arısoy’a ve emeği geçen dostlarıma içtenlikle teşekkür ederim. 

Mehmet Lütfi Şen 

 

Özgeçmiş 

Müslüm Teke

Ressam Müslüm Teke, 1974 Gaziantep’te doğar. Lisans eğitimini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Ana Sanat Dalında 1999 yılında tamamlar. 2005’te Gaziantep Güzel Sanatlar Lisesine atanır. 2013’te Adana’da çalışmaya başlar. 2021’de İstanbul'a yerleşen ressam, çalışmalarını atölyesinde sürdürmektedir. Yurt içi ve yurt dışında pek çok sergiye katılan sanatçı ödül de almıştır. 

 

SERGİ: Hattat Mustafa Halim Özyazıcı Hayatı ve Sanatı Sergisi 

-Halûk Perk Araştırma Merkezi Koleksiyonu- 

Sergi Süresi: 8 Ekim-31 Aralık 2021  

Yer: Kazlıçeşme Sanat  

Küratör: Halûk Perk

***

Halim Üstad’ın eserleriyle tanıştığımda bu kadar büyük bir zenginlikle karşılaşacağımı tahmin edemezdim. Üstad öyle çeşitlilikte ve sayıda eser vermiş ki, bunları bir sergi ve kitapla anlatabilmek mümkün değil. Eserleriyle birlikte yazışmalarını, fotoğraflarını, şahsi eşyasını da koleksiyonumuza katmaya çalıştım. Dostlarımdan ve özellikle ailesinden, Necliemel Özyazıcı ve Yüksel Daniş’ten çok destek aldım. Kendilerine şükran borçluyum. Koleksiyon için birlikte yola çıktığımız bazı arkadaşlarımızın Üstadın öntaslaklarını, kalıplarını, grafik çalışmalarını “almaya gerek olmayan çöp” diye nitelemeleri şükür ki bize engel olmadı. Bugün bu arkadaşlarımızın koleksiyonumuzun büyüklüğünde pay sahibi olduklarını iddia etmeleri karşısında gülümsemekle yetiniyoruz. Bu süreçte Üstadı ve sanatını gerçekten benimseyenlerle ondan beslenenleri ayırma fırsatımız oldu. Sergi münasebetiyle hazırladığımız katalog, koleksiyonumuzdan bir seçkidir. Üstadın eserlerini daha sonra başka yayınlarla da tanıtmayı arzu ediyoruz. Serginin yer aldığı Kazlıçeşme Sanat Galerisi’nin açılışı da “Hattat Halim Besmele Sergisi-Halûk Perk Koleksiyonu” ile olmuştur. ‘Hattat Mustafa Halim Özyazıcı-Hayatı ve Sanatı’ sergisinin ve bu yayının hazırlığı uzun sürmüştür. Bunun bir sebebi, birlikte çalışmaya niyetlendiğimiz uzman arkadaşların, sözlerini yerine getiremeyişleridir. Gönül, bu çalışmanın onlarla birlikte yapılmasını arzu ederdi. Bizi bu konuda yalnız bırakmayıp kahrımızı çeken Murat D. Çekin Hocamızla uzun süredir işbirliği hâlindeyiz. Kendisine, bize inanıp her zaman destekleyen Zeytinburnu Belediyesi yönetimine, değerli başkan Sayın Ömer Arısoy’a sonsuz şükranlarımı sunarım. Kataloğumuzun faydalı bir kaynak ve daha sonra yapılacak yayınlar için bir başlangıç olmasını ümit eder, bu koleksiyonun ve yayının müsebbibi Üstad Hattat Halim’in mekânının cennet olmasını dilerim.

Halûk Perk 

  

***  

Sergide Hattat Özyazıcı’nın kişisel eşyalarının yanı sıra hat çalışmaları; sülüs yazıları, celî sülüs cami kalıp çalışmaları, cami kubbe yazı kalıpları, taslak çalışmaları, sülüs ve nesih, ta’lik, dîvânî, rik’a, kûfî ve tuğra yazıları, mezar taşı çalışmaları yer almaktadır. Ayrıca sanatçının grafik çalışmaları; kaligrafi, tabela, afiş, reklam, plak zarfı, etiket, vinyeti tayyare piyangosu, hisse senedi ve poliçe, diploma, harita, kitap, logo, isim istifi ve mühür çalışmalarından örnekler yer almaktadır. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.