Sünnet her yaşta yapılabilir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, pipinin ucunda darlık ve idrar yollarında bazı sorunlar olduğunda sünneti geciktirmeden yapmakta fayda vardır. Eskiden hekim olmayan kişilerce de sünnet yapılabilirken son yıllarda sağlık bakanlığının getirmiş olduğu genelgeler hekimlerin dışında kişilerin sünnet yapmasını yasakladı. Çocuk 0-1,5 yaş arası; 6 yaş ve üzerinde sünnet olursa bunun psikolojik etkileri de daha az olabiliyor. Bunun yanında her çocuğu ayrı değerlendirip sünnetin bölgesel uyuşturma mı? yoksa genel anestezi ile mi? yapılacağına karar vermek lazım. Biz genellikle lokal anesteziyi tercih ediyoruz ve bu şekilde işlem çok kolay oluyor. Fakat burada bir konuya dikkat çekmek istiyorum. İşlemi yapacak cerrahın lokal anesteziyi uygun görmediği çocuklarda da ailelerin direnç göstermemeleri de önemlidir. Sayı az da olsa bu çocuklarda genel anestezi gerekebilmektedir çünkü.
Avrasya Sağlık Grubunda Sünnet her zaman yapılıyor mu ?
Evet yılın her günü hem Zeytinburnu hem de Gaziosmanpaşa Küçükköy yerleşkemizde modern bir şekilde sünnet yapıyoruz. Ebeveynlere bu işlemi mutlaka uzman doktorlara yaptırmalarını öneriyorum. Meslek hayatımda bu konuda ehil olmayan kişiler tarafından yapılan bir çok sünnetin sorunlu olduğuna şahitlik ettim ve bazılarına da müdahale ederek düzeltme yapmak zorunda kaldık.
Çocuklarla Alakalı Merak edilen hastalıklar :
Çocuklarda karın ağrısının cerrahi nedenleri, apandisit ve kasık kanalı patolojileri
Çocuk Cerahisi branşı nedir? Hangi yaş aralığını kapsar?
Çocuk Cerrahisi 0-18 yaş arası cerrahi hastalıklarla ile uğraşan bir anabilim dalıdır. Genellikle karın içi, göğüs içi ve kasık ve baş-boyun patolojileri ile uğraşır.
Çocuk Cerrahisi branşının zor ve kolay tarafları nelerdir?
Çocuk erişkinin bir minyatürü değildir. Önce bunu söyleyerek başlayayım. Hastalıkları erişkine benzer ama belirti-bulgu, tanı ve tedavi yöntemleri kendine hastır. Bu branşın zor tarafı kendini ifade edemeyen veya ifade etmekte zorlanan bir varlıkla uğraşmamızdır. Kapalı bir kutu vardır karşımızda ve siz tanıya anne-baba veya yakını kimse o onlar üzerinden gitmek zorundasınız. Bazen ameliyat olacağından korkup hastalığın belirti ve bulgularını saklama yolunu da seçebilir çocuklar.
Ayrıca çok daha dar bir sahada cerrahi işlem yapılmak zorunda olunması da ayrı bir zorluktur. Ameliyat sonrası dönem ise bence asıl zorluğu oluşturan kısımdır. Çok hızlı değişen bir bünyeye ameliyat yapılmıştır ve işlerin ters gitmesi durumunda sıkıntılar arka arkaya gelebilir.
Bir bünyeye ilk defa cerrahi işlemin uygulanması da bu branşın diğer bir zor tarafıdır.
Kolay tarafı nedir? Öncelikle sevimli, masum bir varlık vardır karşınızda. Yardım etme duygunuz bu yüzden otomatiktir. Hayat dolu bir canlıya hizmet etmek güzel. Önünde uzun yıllar olan bir varlığa yardım etmek güzel.
Bir de yara iyileşmesi erişkine göre hızlıdır. Bu da tedavinin başarısını artıran önemli bir etkendir.
Çocuklarda karın ağrısının cerrahi nedenleri nelerdir? Kısaca bahseder misiniz?
En başta apandisit aklımıza gelir.
Barsak düğümlenmesi,
Barsak tıkanmaları,
Mide ve barsak delinmeleri,
Travma sonrası karın içi organ yaralanmaları özellikle karaciğer ve dalak yaralanmaları
Karın içi abse, kist ve tümörler
Safra kesesinin iltihabı
Meckeldivertikülü dediğimiz normalde bebek anne karnında iken kaybolması gereken ince barsağa ait bir çıkıntı olur. Yüz kişiden 2 sinde bu kalır. Bu iltihaplanırsa cerrahi bir sorun oluşturabilir.
Sıkışmış bir fıtık
Kızlarda yumurtalık kist ve kitleleri, yumurtanın kendi etrafında dönmesine bağlı overtorsiyonu dediğimiz tabloErkeklerde testisin yerine inmediği durumlarda karın içinde kasık kanalına yakın kısımda kalan testisin tümör veya kendi etrafında dönmesine-torsiyonuna bağlı durumlar
Bu listeyi uzatabiliriz.
Apandisit nedir? Çocuklarda sık mı görülür?
Önce apendiks nedir? Onu tanımlayalım.
Apendiks Latincede çıkıntı, uzantı demek. Tam tıbbi ismi Apendiks Vermiformis yani solucansı çıkıntı. Apendiksin yerleşimi bazen farklı olabilir. Apendiksin iltihabına apandisit denir.
Çocuklarda apandisit % 7-9 oranlarda sık olarak görülür. Özellikle 6-12 yaş çocuklarda görülme oranı fazladır.
Karın ağrısı olan bir çocukta ailelere düşen görev nedir?
Aileler karnı ağrıyan bir çocuğu ağrı kesici vermeden bir hekime muayene ettirmelidirler.
Muayene ettirdiler cerrahi bir durum düşünülmedi. Evde yine dikkatli olmalıdırlar. Özellikle başka bir sebeple tedavi verilmiş olsa bile göbeğin sağ alt tarafı ağrıyan ve o kısma dokundurmayan çocuklarını tekrar sağlık kuruluşuna götürmelidirler.
Doç. Dr. Hüseyin Kılınçaslan Kimdir?
Aslen Bolu’lu olan Doç. Dr.Hüseyin Kılınçaslan ilk ve orta öğrenimi Kocaeli Hereke’de tamamladıktan sonra tıp fakültesini İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde okudu.
Aynı fakültenin Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimi aldı.
Uzman olduktan sonra 4 yıl gibi bir süre Gaziantep ve Diyarbakır’da görev yaptı.
2010 yılında tekrar İstanbul’a dönen Doç .Dr. Hüseyin Kılınçaslan o
yıldan beridir İstanbul’da çalışmaktadır. Evli, Mehmet Kağan ve Ali Kerem adında iki oğlu olan Dr. Kılınçaslan Avrasya Sağlık Grubu hastanelerinin Zeytinburnu ve Gaziosmanpaşa yerleşkelerinde hekimlik yapıyor.
Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)