Mers virüsü ve belirtileri
Mers virüsü ve belirtileri
Sağlık
Avrasya Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecdi Ergüney Ortadoğu'da görülen Mers Virüsü Türkiye'de tedavi gören bir kişinin vücudunda tek tük görülmüştür dedi. Halkımızı bilgilendirmek görevimizdir. Hiçbir şey insan ve sağlık kadar önemli değildir dedi. Dr. Ergüney önemli açıklamalarda bulundu.
Mers Virüsü Nedir?
Yoğun endişeye yol açan corona virüs enfeksiyonu MERS : Middle East Respiratory Syndrome (Orta Doğu Solunum Sendromu) Hastalığa yol açan virüs MERS -CoV’dır. Bu virüs 2012 yılında Suudi arabistan’da tespit edilmiştir.
Bu virüsle enfekte olan insanların çoğunda ağır AKUT solunum sistemi rahatsızlıkları gelişmiştir. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gözlemlenmiştir. Bu virüsün bulaştığı hastaların yaklaşık olarak yarısı hayatını kaybetmiştir. Hastaların çok az bir kısmı hafif belirtilerle atlatmıştır.
Mers virüslerin temel özellikleri nelerdir?
Mers virüsler çoğu insanın hayatlarının bir bölümünde karşılaştığı yaygın virüslerdir. İnsan corona virüsleri çoğu zaman hafiften orta dereceye üst solunum sistemi enfeksiyonlarına yol açarlar. Bulaşma yolları, görüldüğü mevsimler, semptomları da diğer üst solunum sistemi enfeksiyonları gibidir.
İstanbul Times Haber Merkezi
Mers virüs enfeksiyonlarından nasıl korunabiliriz?
İnsan Mers virüslere karşı koruyucu herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Enfeksiyon riskini azaltmanın başlıca yolları: Su ve sabunla sık sık ellerin yıkanması, gözlere, ağıza ve buruna dokunulmaması, hasta insanlarla yakın temastan kaçınılması. O halde insan mers virüslerle enfekte olduğumuzda diğer insanları korumak için şunları akılda tutmak gerekir: Hastayken evde kalmak, başkalarıyla yakın temastan kaçınmak, hapşırırken ya da öksürürken ağızı ve burunu kapamak, objeleri ve yüzeyleri temiz ve dezenfekte tutmak önemlidir.
Dr.Ergüney,"Solunum yoluyla bulaşıyor grip gibi ellerle temas ellerin burna götürülmesi tokalaşma solumun esas olduğu temasla bulaşıyor. Bu virüsün bu formunun develerde olduğu ve develerden insanlara geçtiği, O yüzden hemen tedbir olarak, deve sütü içmeyin gibi tedbirler getirildi. Hastalığın farkına varınca, izolasyon yöntemleri olan tokalaşmayın, elinizi yıkayın gibi yöntemlerle mart ayından itibaren kontrol altına alındı" dedi.
Bulgularında halsizlik, üst salonumun yolu enfeksiyonu, hapşırık ateş ve burun akıntısı ile başlar. Sonra bildiğimiz zatürre tablosuna döner. Öksürük artar, hafif bir balgam ilave olur. Salonum yolu yetmezliği, akciğer yetmezliği tablosuyla ölüme yol açar. Yüzde 35-40 ölüm oranı var. Bulaştıktan sonra 15 gün sonra ortaya çıkabileceği için kritik dönem 15 gün" dedi. Hacca gidip geldikten sonra 15 gün içerisinde ateşi çıkmış kişinin Mers için şüpheli vaka olduğunu kaydeden Avrasya Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecdi Ergüney "Hastayı hemen maskesini takıp en yakın sağlık kurumuna ulaştırmak, yoğun bakım tedavisine almak lazım. Özel bir tedavi yok" diye konuştu.
Röportaj: Avrasya Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecdi Ergüney