Radyoterapi Ünitesinde Hastanın Tedaviye Hazırlanma Safhaları

Sağlık

Radyasyon Onkolojisi: Kanser ve bazen de kanser dışındaki bazı hastalıkların iyonizan radyasyon ile (tek başına veya diğer modalitelerle birlikte) tedavisine, radyoterapinin fiziksel ve biyolojik temellerini araştırmaya ve bu alanda uzman yetiştirmeye adanmış bilimsel ve klinik bir disiplin olarak tıbbın bir anabilim dalıdır.

 Kanser tedavisi multidisipliner bir yaklaşım içinde tümör konseylerinde planlanmalıdır. Böylece hastanın tanı, tedavi ve takip aşamaları, yapılacak tedavilerin şekli ve zamanı planlanmış olup bir disiplin içinde yürütülmesi sağlanır. Tümör konseylerinde; tümör cerrahları, radyasyon onkoloğu, medikal onkolog, patoloji uzmanı, radyoloji uzmanı, nükleer tıp uzmanı, gerektiğinde diyetisyen ve psikolog yer almalıdır.

Radyoterapi: İyonizan radyasyonun (partikül veya dalga tipi) kanserli dokular üzerine yöneltilerek tedavi edilme yöntemidir.

Radyoterapinin Amacı: Tümör çevresindeki normal dokulara yapısal ve fonksiyonel olarak zarar vermeden tümörün tamamen yok edilmesidir.

Radyoterapinin Özet Tarihsel Gelişimi

Ø X ışınlarını keşfeden Röntgen ve doğal radyoaktiviteyi keşfeden Becquerel'den bu yana geçen 100 yılı aşkın zamanda; Radyasyon Onkolojisi disiplini büyük aşamalar göstererek, olağanüstü karmaşık sistem ve teknolojileri kullanarak kanser tedavisinde büyük aşamalar kaydetmiştir.

Ø 1903: Lenfomada radyoterapinin etkinliğini gösteren ilk yayınlar (Dr. Senn ve Dr. Pusey)

Ø 1934: Baş boyun kanserlerinde % 23'lük kür sağlanması ( Henri Coutard )

Ø 1951: İlk Kobalt aygıtı (Harold E. Johns - Kanada)

Ø 1952: İlk LİNAK aygıtı (Henry S. Kaplan - Stanford - Kaliforniya)

Ø 1953-Ulrich Henscke’ nin afterloading (sonradan yüklemeli brakiterapi) yöntemini bulması ile gelişmiştir.

Ø 1968: Gamma Knife'ın keşfi (Lars Leksell)

Ø 1990: Bilgisayar ve BT'nin 3DCRT (3 boyutlu konformal radyoterapi) ve IMRT (yoğunluk ayarlı radyoterapi) amaçlı ilk kullanımı (ABD)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.