Ramazanda Dişler 7 Saatte 3 Kez Fırçalanmalı"

Sağlık

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toygar: "Ramazan ayında uzun süre hijyen ortamından uzak kalan ağız ortamı dişlerin hızlı çürümesine neden olur" "Oruçluyken yapılamayan diş fırçalamaları oruçlu olunmayan yaklaşık 7 saatlik zaman diliminde yapılmalı" "Tükrük salgısının azalması da diş çürümesine neden olur.

 RAMAZAN ERCAN - Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, Ramazan ayında uzun süre hijyen ortamından uzak kalan ağız ortamının dişlerin daha hızlı çürümesine neden olabileceğini belirterek, oruçluyken yapılamayan diş bakımının oruçlu olunmayan zaman diliminde yapılması gerektiğini söyledi.
Zeytinburnu Times Haber Merkezi

Prof. Dr. Toygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayında yaklaşık 17 saat boyunca dişlerin fırçalanmayacak olmasının, bu ayda ağız ve diş bakımını daha da önemli kıldığını belirtti.

Günün büyük bölümünde vücuda su girmeyeceği için mineral kayıplarının yaşanacağını, tükürük salgısının da azalmasından dolayı dişlerin çürümeye daha açık olacağına dikkati çeken Toygar, iftarda ve sahurda yenecek gıdaların bu konuda büyük önem taşıdığına işaret etti.

Toygar, şöyle konuştu:

"Ramazan ayında uzun süre hijyen ortamından uzak kalan ağız ortamı dişlerin hızlı çürümesine neden olur. Tükürük salgısının azalması da diş çürümesine neden olur. Tükürüğün ağızdaki en önemli görevlerinden bir tanesi de ağızın içini yıkaması ve tampon sistemi dediğimiz asit baz dengesini korumasıdır.

Asit baz dengesi bozulacak olursa ağız ortamı asidik ortama kayar bu da dişlerin hızlı çürümesine neden olur. Çorba, meyve suyu gibi gıdalar tükürük salgısını artırır. Onun için mutlaka bu yiyecekler iftarda, sahurda tercih edilmeli. Ayrıca ağızı gün içinde suyla çalkalamak yine azalan tükürük akış hızını artırmak için yardımcı bir faktördür.

Eğer azalmış olan tükürük oradaki gıda maddelerini uzaklaştıramıyorsa ağızı suyla çalkalamak suretiyle dişlerin yıkanmasına, mikroorganizmaların dişlerde birikmesine, çürümesine veya diş eti plaklarının, diş taşlarının oluşmasına engel olur. Ağız çalkalanmaktan çekiniliyorsa bir parça ıslatılmış pamuk dudaklar üzerinde zaman zaman gezdirildiğinde susuzluk hissini bir süre ortadan kaldırır ve tükürük salgı hücreleri sanki vücuda su almış gibi salgı üretmeye başlar."

-Dişler 7 saatte 3 kez fırçalanmalı 

İftarda ve sahurda şuruplu, şekerli, hamurlu tatlılardan, yiyeceklerden, nişastalı gıdalardan kaçınılmasını öneren Toygar, iftar ile sahur arasındaki yaklaşık 7 saatlik dilimde dişlerin 3 kez fırçalanması gerektiğine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Toygar, "Oruçluyken yapılamayan diş fırçalamaları oruçlu olunmayan yaklaşık 7 saatlik zaman diliminde yapılmalı. İftardan sonra, yatarken ve sahurdan sonra mutlaka dişler fırçalanmalı. İftardan ve sahurdan sonra da dişler gargara yapılarak oral hijyen de sağlanmalı" diye konuştu

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.