banner32

“100. Yılında Balkan Savaşları Uluslararası Sempozyumu”

Yakın tarihin en büyük insanlık dramlarından birine sahne olan Balkan Savaşları, Zeytinburnu’nda uluslararası bir sempozyumda ele alındı.

“100. Yılında Balkan Savaşları Uluslararası Sempozyumu”
Zeytinburnu tarihi bir olaya ev sahipliği yaptı

Sempozyuma İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanı sıra Makedonya, Karadağ ve Sırbistan devlet bakanları ve Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı katıldı. Sempozyum süresince ABD’den Fransa’ya, İtalya’dan Hırvatistan’a 10 farklı ülkeden tarihçiler iki gün boyunca bildiri sundu.

İstanbul Times Haber Merkezi 

Türkiye ile birlikte 5 Balkan ülkesinin bakanları sempozyumda buluştu 

Yüzyılın en büyük insanlık dramlarından birine sahne olan Balkan Savaşları’nın üzerinden 100 yıl geçti. İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), Zeytinburnu Belediyesi ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi işbirliği ile “100. Yılında Balkan Savaşları Uluslararası Sempozyumu” düzenlendi.
 
Sempozyum 20 Ekim’de Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanı sıra Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Hadi Nezir, Karadağ Cumhuriyeti Devlet Bakanı Rafet Husoviç, Sırbistan Devlet Bakanı Sulejman Ugljanin ve Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar’ın katılımı ile başladı. 

IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen’in de yer aldığı protokol konuşmalarının ardından sempozyumun açış konferansını Balkan tarihçisi Prof. Dr. Kemal Karpat verdi.  Karpat, aynı zamanda TBMM Onur Ödülü’nün sahibi.

Sabahattin Zaim Üniversitesi’ndeki oturumlarda 11 ülkeden tarihçiler bildiri sundu 

Oturumlar ise Halkalı’da bulunan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. ve ilk oturumda Salim Aydın “Balkanların kaybedilmesinde siyasetin etkisi”, Necmettin Alkan “İttihatçı yönetimin felaketteki rolü”, Sema Uğurcan ise “Aydınların düştüğü hatalar” konulu bildirilerini sundu. İlk gün oturumlarında ayrıca Kent Schull, Isa Blumi (ABD), Igor Desport (Hırvatistan), Dimitris Michoulopulos (Yunanistan) ve Alessandro Vagnini (İtalya) de birer bildiri sundu. Sempozyumda Türkiye’nin yanı sıra ABD, Hırvatistan, Yunanistan, İtalya, Pakistan, Macaristan, Makedonya, Fransa, Özbekistan ve Bulgaristan’dan tarihçiler Balkan Savaşları dönemine ışık tutacak bildiriler sundu. 

“Balkanlar, Osmanlı Barışı sayesinde beş asır huzur içinde yaşadı”

İslam dünyası içindeki ve çevresindeki İslam medeniyeti, bilim, sanat, mimari ve entelektüel mirası konularında bugüne kadar 85 uluslararası kongre düzenleyen İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin Genel Direktörü Dr. Halit Eren sempozyumla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bizans’ın son yıllarından beri çeşitli problemlerle boğuşan Balkanlar, ancak Osmanlı Barışı (Pax Ottomana) sayesinde beş asır huzur içinde yaşayabilmiş, fakat ne yazık ki 19. asırda milliyetçilik akımlarının da etkisiyle bu barış sona ermiştir.

Şunu unutmamak gerekir ki I. ve II. Dünya Savaşlarının başlamasında Balkanlar’ın önemli rolü olmuştur. Anadolu’nun etnik, dinî ve kültürel yapısının şekillenmesinde etkili olan Balkan Savaşları ve buna bağlı göçlerin, 100. yılında 11 ülkeden katılan 25 bilim adamının bildirileriyle iki gün boyunca tartışılacağı bu sempozyum, Balkan Savaşları’nın tarihinin yanısıra günümüze kadar süren etkilerini de irdeleyecek olması bakımından önemlidir.”

“Milyonlarca kişi doğdukları topraklardan sürüldü”

Türk coğrafyasının dört bir köşesinden göç alan Zeytinburnu’nda çok sayıda Balkan göçmeninin yaşadığına dikkat çeken Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise “Geçmişte yaşanan acı tecrübelerden çıkartılacak dersler, geleceği şekillendirmek adına büyük öneme haizdir. Biz belediye olarak, geçmişin bilinmesi ve unutulmaması yani tarih şuurunun oluşturulması adına Çanakkale, Bilecik Söğüt’e geziler düzenledik. Bunun yanında ‘Sürgün ve Ölüm’ adlı bir belgesel hazırlayarak doğdukları topraklardan sürülen ve göç yollarında ölen milyonlarca Türk’ün akıbetini araştırdık. Sempozyumların yanı sıra belediyemizin kültür yayınlarında tarihimizi anlatan kitaplara yer verdik. Bu sempozyumu hedefimiz doğrultusunda atılmış bir adım olarak değerlendirebiliriz” şeklinde konuştu.

“Balkan barışının tesisi bakamından çok önemli”

Türkiye’deki akademik çevrenin ve tarihçilerin Balkan Savaşları konusuna eğilmesi gerektiğine vurgu yapan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen ise, “Tarihimizde önemli bir yer tutan ve hala etkileri süren Balkan Savaşları’nın incelenmesi ve Balkan barışının tesisi bakımından sempozyumun çok faydalı olacağına inanıyoruz. Üniversitemizin böyle bir faaliyet içerisinde bulunması taşıdığımız sorumluluğun bir göstergesidir” diye konuştu.  

Semposyumu tertipleyen kurum ve kuruluşların idarecileri misafir bakanlara hediyeler takdim etti. Sebahattin Zaim Üniversitesi rektörü Adem Esen İç işleri bakanı İdris Naim Şahin'e takdim ettiği İstklal Marşı'nın arapça şeklinden okuyan Bakan alkışlandı.  

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34