Zeytinburnu Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi iş birliği ile Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Harward Üniversitesi’nden Khaled Rouayheb ve Cemal Kafadar’ın yanı sıra yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı. Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen sempozyumda 17. yüzyıl Osmanlı’sında alimler, müesseseler ve fikri eserler konusu masaya yatırıldı. Sempozyumun açılış oturumunda 17. yüzyılda Osmanlı’da tefsir, kütüphanecilik, kitap kültürü, felsefe ve mantık konularına ışık tutuldu.
“OSMANLI'MIZIN EĞİTİM VE FİKİR DÜNYASINA GÖZ ATMIŞ OLUYORUZ”
Sempozyuma ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültemiz ile birlikte bu sempozyumu yapıyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu sempozyum sayesinde Osmanlı'mızın eğitim ve fikir dünyasına göz atmış oluyoruz. Ben de istifade etmiş oluyorum. katkısı olan herkese, değerli hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. İnşallah 2 gün süreyle verimli bir çalışma olur diye temenni ediyorum.” dedi.
“17’NCİ YÜZYILDA MİMARİDEN MUSİKİYE BİR GEÇİŞ YAŞANMIŞTIR”
İmparatorluğun en çetin ve çelebi yüzyılında kültür ve düşünce hayatı üzerine mülahazalar konusunu ele alan Harward Üniversitesi’nden Cemal Kafadar, 17. yüzyılda mimariden musikiye bir geçiş yaşandığını söyledi. Kafadar, “17. yüzyıl kültür ve düşünce tarihi üzerine düşününce beni en çok etkileyen cümle çok uzun yıllar önce Ahmet Hamdi Tanpınar’dan okuduğum bir cümle olmuştu. Ahmet Hamdi Tanpınar 17. yüzyıl Osmanlısı için der ki; 'Osmanlı kültür hayatında 17. yüzyılda mimari sanat, mimari başak konumundaki sanat olmaktan çıkar, onun yerine insanın iç dünyasına yönelen musiki geçer.' Sultanahmet Camii'nin yapılışından Itriye giden bir yol olarak bakarsak gerçekten mimariden musikiye bir geçiş görürüz. Muhakkak büyük çoğunluğu bu geçişi bir şekilde yaşamış, bunun üzerine düşünmüş ve kendi düşünce hayatına bunun izlerini yansıtmıştır.” diye konuştu.
TARİHE IŞIK TUTAN BİLGİLER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
"Sahn-ı Seman’dan Darülfünun’a Osmanlı’da İlim ve Fikir Dünyası" sempozyumunda; Devşirme Kökenli Bir İstanbul Kadısının Müdafaasında Saklı Otobiyografisi, 17. Yüzyıl Sabataycı Messiyanik Hareketine Osmanlı ve Dünya Yahudilerinin Tepkileri, 17. Yüzyıl Hıristiyan Arap-Süryani Literatürüne Bir Bakış, Bir Islah Hareketinin Toplumsal ve Düşünsel Taşıyıcıları: Kadızadeliler ve Etrafındaki Ulema, Tahkik Kapısını Açmak: 17. Yüzyıl Osmanlı Ulema Geleneği ve Akli İlimler, İmparatorluğun En Çetin ve En Çelebi Yüzyılında Kültür ve Düşünce Hayatı Üzerine Mülahazalar, 17. Yüzyıl Osmanlı Yazma Eserleri Hakkında Bazı İstatistiksel Notlar, Avrupa-Merkezci Coğrafyacılığın Yükselişi ve Osmanlıların Tepkisi, 17. Yüzyıl Osmanlı Düşünce Hayatında Istılah Sözlükleri: Ebu’l Beka Kefevi ve Külliyatı, 17. Asır Osmanlı Tefsir Hareketine Panoramik Bakış, Osmanlı Halkının Muteber Kitapları: Tibyan Tefsiri Örneği, 17. Yüzyıl Osmanlı Kütüphaneleri ve Kitap Algısı gibi tarihin tozlu raflarında kalmış birçok konu ele alınacak.
14 ÜNİVERSİTEDEN 34 AKADEMİSYEN
Harvard Üniversitesi’nden Khaled Rouayheb, Cem Kafadar ve Himmet Taşkömür’ün yer alacağı sempozyumda; Marmara Üniversitesi’nden Erol Özvar, Kübra Şenel, University of South Florida’dan Hüseyin Yılmaz, İstanbul Üniversitesi’nden Hidayet Aydar, Mustafa Celil Altuntaş, Şükrü Özen, Yılmaz Şentürk, Elif Tokay, Karabük Üniversitesi’nden Şükrü Maden, Uludağ Üniversitesi’nden Recep Arpa, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Berat Açıl, Özgür Kavak, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Sami Arslan, Sakarya Üniversitesi’nden Harun Kuşlu, Gülsüm Korkmazer, Süleyman Kaya, Fuat Aydın, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nden Kadir Ayaz, Hitit Üniversitesi’nden Kaşif Hamdi Okur, Şırnak Üniversitesi’nden İbrahim Baz, Ankara Üniversitesi’nden Mehmet Kalaycı ve University of Houston Clear Lake’ten Cengiz Şişman konuşmacı olarak katılacak.
23 Aralık Cuma gününe kadar devam edecek olan sempozyum, "Dinler Tarihi" oturumu ile sona erecek.