“20 yıldır Zeytinburnu’ da belediye başkanıyım. Hayatımın en önemli anlarından birisini bu gece yaşıyorum. 1984 yılından 1999 yılına kadar benden önce 3 tane değerli insan Zeytinburnu’nda belediye başkanlığı yaptı. Her birisinin ilçemize unutulmayacak katkıları oldu.
Bu durumu gelecek kuşaklara aktarmak gerekirdi. Başkanlığım döneminde daha önce verilen cadde ve sokak isimlerinden hiç birisini değiştirmedim. Verilen isimler benim dünya görüşüme uygun olmazsa bile onların da ilçemiz için bir zenginlik olduğunu hep düşündüm.
Muammer Aksoy , Bahriye Üçok, Uğur Mumcu gibi sol görüşlü vatandaşlarımızın ismini daha önceki dönem belediye başkanlarımız ve meclisleri uygun görmüşse onlara saygımızın bir ifadesi olarak bunlara dokunmamanın doğru olduğunu düşündüm hep.
Nasıl ki bizim verdiğimiz isimlerin değişmesi beni yaralayacaksa ben de daha önceki isimleri değiştirirsem hem önceki başkanı hem de o dönemde bu karara imza atan meclis üyelerini incitmiş olacağımız için hiçbir değişikliğe gitmedik.
İlçemizin kurucu belediye başkanı olan Muzaffer Çavuşoğlu mülkiyet sorunlarını büyük oranda çözdü. Hasan Yılmaz kendi döneminde Deri Fabrikalarının, Kumcuların, Ambarlar Hali’nin ilçe dışına çıkması adına ciddi mücadeleler verdi. Adil Emecan’da kendi döneminde yapması gereken bir çok çalışmayı yaparak ilçeye katkı sundu.
Yapılan çalışmaların gelecek kuşaklara aktarılması için ilk olarak üç başkanımız ile alakalı titiz bir çalışma ile hayat hikayelerini kitaplaştırdık. Bugün da burada Muhtarlarımızın, basınızım ve ilçemizin protokolü önünde yaptığımız panel ile güzel ve anlamlı çalışma yaptığımızı düşünüyoruz şeklinde konuştu.
Yeni kaymakam Mehmet Makas bu benim 12. görev yerim ilk kez böyle bir çalışma ile karşılaştım dedi
Mülki idare amirleri kararnamesı ile tayini Antalya Vali yadımcılığına çıkan eski kaymakam Ali Taşkın Balaban’dan sonra Bursa Gürsu Kaymakamı iken Zeytinburnu’na atanan yeni Kaymakam Mehmet Makas ise şunları söyledi ” Zeytinburnu’nda bir hafta önce göreve başladım. Bu konuşmam ilçedeki ilk kürsü konuşması oldu. Bundan önce ülkenin 12 ayrı ilçesinde kaymakamlık yaptım. Hiçbir yerde mevcut başkanın kendisinden önceki başkanların hayat hikayelerini kitaba aktardığını görmedim. Bu güzel bir çalışma hepinizin huzurunda Murat Başkanımızı tebrik ediyorum. Ülkemizde özlenen tablolardan birisi bu olsa gerek. Görev süresi biten başkanlarımızın tecrübesi de bizim için çok mühim. Her zaman fikirlerini ve düşüncelerini almak isteriz şeklinde konuştu.
Başkan Murat Aydın bu davranışı herkesten takdir gördü
1984-1989 döneminde başkanlık yapan ilk dönem belediye başkanı Dr.Muzaffer Çavuşoğlu , 1989-1994 döneminde ikinci başkan olarak beş sene ilçeye hizmete den Hasan Yılmaz ve 1994-1999 döneminde üçüncü dönem belediye başkanı olarak seçilen Dr. Adil Emecan ‘dan oluşan her üç başkan da hayat hikayelerini kitaplaştıran 4.5.6. ve 7. dönem Belediye başkanı Murat Aydın’ın gerek kitap çalışması gerekse de yaptığı panel ile alakalı başkana teşekkür ettiler.
Gazeteci Yazar ve Geleceğim Zeytinburnu Platformu Kurucu Başkanı Hüseyin Çetiner “Her üç başkana kendi dönemlerinde yaptıkları en önemli icraatlerini ve yapmak isteyip de yapamadıkları bir çalışmalarını, başlarından geçen ilginç bir olayı anlatmalarını ve Çavuşoğlû’nun Zeytinburnu ilçesine dönüp dönmeyeceğini sordu”
Başkan Çavuşoğlu Esenyurt ve Silivri’de Diyaliz merkezlerinin olduğunu evinin de Bahçeşehir’de olduğunu ifade ederek Zeytinburnu’na dönmesinin söz konusu olmadığını söyledi.
Kendi döneminde daha çok tapu ve mülkiyet sorunlarının olduğunu bir çok ilginç olay yaşadıklarını ama bariz olarak şu veya bu oldu diyemeyeceğini söyledi.
Hasan Yılmaz ise Rum Vakfı bahçesinde olan Domuz çiftliğini kapatmaya gittikleri zaman vakfın başkanı Dimitri Karayanni ‘nin biz azınlıkları Lozan da bazı haklar verdi .
İsmet Paşa’nında imzası var deyince arkadaşlara gidin şu Lozan belgelerine bakın bakalım dedim demesi ile salonda gülme sesleri yükseldi.
Fatma Süslügil İlkokulunun orada yol tek şeritti. Olivium’un yerinde fabrika binası vardı. Bir gün makam aracımla giderken minibüsün bir çocuğa çarptığını gördüm yaralı çocuğu makam aracımla hastaneye gönderdim. Orada Oturdum başkan yardımcım ve fen işleri müdürlerim olan Fikret Konya ve Resul Durmuş’a oraya çağırdım. O zaman Olivium’un yerinde fabrika vardı. Dedim ki Fabrika duvarını yıkıp yolu genişleteceğiz.
Her ikisi de başkanım bize imzalı bir yazı verir bütün mesuliyeti üstünüze aldığınızı söylerseniz kepçe dozer sevk ederiz dediler. en de tamam ne tür bir yazı isterseniz yazın getirin ben imza atacağım dedim.
Yazı geldi ben imza attım ve duvarı yıkıp yolu genişlettik. Bana başkanım siz belediyeye gelmezseniz iyi olur dediler. Ben belediyeye gidince baktım fabrikanın sahibi ve avukatı kapı da bekliyorlar.
Avukat hukuksuz bir yıkıp yaptınız dava açacağız dedi. Ben de burası artık değişip dönüşüyor yeni imar için görüşelim dedim. Baktım onlarda bu başkan ile anlaşılır deyip geldiler ve olayı tatlıya bağladık.
Dr. Adil Emecan ile başından geçen ilginç bir olayı anlatmak yerine daha önce ilçeye hizmet edip hakka kavuşan muhtarlara Allah’tan rahmet diledi.
Panelin akabinde eski başkanlara çiçek takdim edildi ve sonrasında her başkan kitaplarını imzalamak için kendisine ayrılan masadaki yerini aldı.
Panele katılanların ortak görüşü ise Murat Aydın’ın yaptığı çalışmanın sözde değil özde bir ahde vefa örneği olduğu üzerinde birleşti.
Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)