Yaptığımız bir çok haberde Doğu Roma İmpratorluğu'nun 1.123 Yıl,Osmanlı'nın 470 Yıl ve Türkiye Cumhuriyetininde bir sente muhtaç olduğu dönemlerde bile 79 yıl Ataköy sahiline imar vermediğini halde son 15 yılda halka açık olması gereken sahillerin imara açılmasını eleştiri konusu yapan haberlere imza attık.
Bu haberlerimiz Ataköy sahilinde en büyük projeyi yapan Kuzu İnşaat'ın Sea Pearl Projesinin yetkilleri yayın grubumuz hakkında savcılık şikayetleri,Haksız rekabet savcılığı, kendilerini yıprattığımız gerekçesi ile sayısız maddi ve manevi tazminat davası açtılar. Yargı yaptığımız haberlerin doğru olduğunu teyit ederek açılan bütün davalaruı RED etti. Ancak Kuzu İnşaat'ın yerel mahkeme tarafından RED edilen davaları Yargıtay'a taşıma aşaması henüz devam ediyor. Özetle hem sahili halka kapattıkları "Deniz ile Aranıza Hiç Bir Şey Girmesin"diyerek reklam yapacaklar hem de biz sahili halka kapatmadık diyecekler. Burada ciddi bir çelilki var.
İstanbul Times Haber Merkezi
Ataköy sahilinde yapılan binalar ile alakalı İstanbul Mimarar Odası,şehir plancıları ve Kıyı kanunu ila alakalı uzman bir çok bilim adamı ile görüşerek haberler ve video çekimleri yaparak kamuoyunu bilgi sahibi yapmaya yönelik çalışmalarımız meyvelerini vermeye başlıyor.
Çok geç de olsa yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Ataköy sahilinde yapılan binalar başta olmak üzere İstanbul'u felçeden yüksek binalara ateş püskürdü.
Gazeteci Yazar Hüseyin Çetiner İstanbul'u Felç eden binalar ile alakalı Kiap yazdı
Gazeteci Yazar Hüseyin Çetiner , Eylül 2009'da yaşadığımız İstanbul Sel felaketinden sonra İBB başkanı Dr.Mimar Kadir Topbaş'ın TV ekranlarına çıkıp dere içlerinde yapılan ne kadar bina var ise tapulu olsa bile kimsenin gözünün yaşına bakmadan yıkacağız demişti.
Günlerce selden aldığı hasardan dolayı kapalı olan Basın Ekspres yolunda tek bir yapı yıkılmadığı halde şu an sayısız gökdelen'e imar verildiğini ifade eden Çetiner son yıllarda İstanbul'da dere yataklarına,yol kavşaklarına ve kıyı kanununa muhalafet edilerek sahillere verilen imarlar ile alakalı "İMAN YARABİDEN İMAR YARABBİYE,İSTANBUL'un KİBİR KULELERİ I" VE SEA PEARL GERÇEĞİ "isimli kitapta son yıllarda yapılan bir çok bina kamuoyuna duyurulacağını ifade ederek İstanbul son 15 yılda 1204 latin saldırısından daha büyük yaralar almıştır dedi.
İşte Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin beyanatları ;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2017 bütçe görüşmelerinde samimi itiraflarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ataköy Sahili’ndeki yapılaşmadan Yedikule Bostanları’na, imar artışlarından kentsel dönüşüme kadar birçok konuda açıklamalar yaptı. Son günlerdeki gündemini ‘İstanbul’un yaşanır olmaktan çıkmasına’ ayıran Bakan Özhaseki, yetkisi dahilinde bir takım inşaat alanlarını iptal ettiğini söyledi.
KİM O ŞÖHRETLİ MÜTEAHHİT? AĞAOĞLU MU?
Bakan Özhaseki’nin kullandığı “Şöhretli müteahhit” tanımlaması Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu’nu akla getirdi. Zira Ağaoğlu’nun Bakırköy’de sahile yakın bir noktada geliştirdiği Bakırköy 46 projesi 17-25 Aralık Operasyonları’ndan etkilenerek durdurulmuş ve Ağaoğlu emsal artışından ifade vermişti.
Daha sonra Certral Park ismiyle projede bir takım değişikliklere gidilerek Nisan 2016’da yeniden satışa çıkarıldıktan kısa bir süre sonra ikinci kez inşaat durdurulmuştu. Bakan Özhaseki’nin kullandığı “Şöhretli müteahhit… sahile 100 metre, 200 metre… Şimdi, orada 100 bin metresini o şöhretli adamın kesecek bir Allah’ın kulu da olmaz arkadaşlar, onu da bilin” ifadeleri Ağaoğlu’nu akla getirdi.
REZERVİ ALAN YARATAMAYAN EMSALE YÜKLENİYOR
Rezerv alanlar üretilemediği için kentsel dönüşümün imar artışı ile çözülmeye çalışıldığını belirten Bakan Özhaseki’nin İstanbul’a dair yaptığı uyarı, tespit ve çıkışları da gündemin diğer maddeleri oldu.
YEDİKULE BASTONLARI İÇİN AĞIR KONUŞTU
Yedikule Bostanları’ndaki yapılaşmaya karşı oluğunu belirten Bakan Özhaseki, “Orada da yapılaşma olur mu ya! Gerçi, bu müteahhitlerin bir kısmı şeytan olduğu için oraya bile bir anahtar bulurlar vallahi. Kimse ya! Lanet olsun!” diyerek lanet okudu.
Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre Bakan Özhaseki, belediyelerin kentsel dönüşümü yanlış anladıklarını, yoğunlukları iki kat artırarak bu gidişle İstanbul’un nüfusunun 30 milyona çıkıp yaşanmaz hale geleceğini söyledi.
CHP Milletvekili Gülay Yedekci’nin Yedikule Bostanları’nın yapılaşmaya açılmaması çağrısına ise Özhaseki, “Orada da yapılaşma olur mu ya! Gerçi, bu müteahhitlerin bir kısmı şeytan olduğu için oraya bile anahtar bulurlar vallahi” yanıtını verdi. Yedekci’nin ‘üç ayrı proje yaptılar’ demesi üzerine ise Özhaseki, “Kimse ya! Lanet olsun! Lanetliyorum böyle adamları ya!” tepkisini gösterdi.
İSTANBUL İÇİN BUNDAN BÜYÜK FELAKET OLAMAZ
Özhaseki belediyelerin rezerv alan bulamadıkları için yoğunluğu katladıklarına dikkat çekerek, “Birse iki; dörtse sekiz vererek çözmeye çalışıyorlar. İstanbul için bundan büyük felaket olamaz. Bu mantıkla 30 milyona çıkaracağız İstanbul’u. Yollar, yeşil alanlar aynı, okul, sosyal donatı alanları aynı. İnsanlar, araçlar 2 misline çıkacak, hayat çekilmez hâle gelecek ve bir rezillik yaşanacak. Bununla ilgili kendi içimizde ciddi çalışıyoruz. Son günlerdeki benim tek gündem maddem neredeyse bu, taktım buna.” diye konuştu.
NASIL OLDUĞUNU BAKAN BİLE BİLMİYOR
Ataköy sahilindeki peşpeşe yükselen markalı konutları eleştiren Özhaseki, “Ataköy sahildeki yapılaşmayı gördüm ve hiç de sevmedim. Bakırköy’de Ataköy sahilleri, sahile 100 metre, 200 metre. Bizim Bakanlıktan, nasıl olduysa 50 bin metre fazla inşaat alanı verilmiş. Bir de şimdi müteahhitlerin bir üçkâğıtçılığı daha var, orada da çalışıyoruz. Planları bitmiş, kesinleşmiş, ruhsatını almış devam eden inşaata benim yapacağım bir şey yok ama planlama safhasında olan, gücümün yettiği işler var.” diye konuştu.
BAKAN PARTİZANLIK YAPMIYOR
21 yıllık belediye başkanlığı döneminde kimseye emsal artışı sağlamadığını dile getiren Bakan Özhaseki, “‘Niye birinci derecede deprem bölgesi olan yerlerde kentsel dönüşüm yapmıyorsunuz’ diye sordular. Belediye başkanı arkadaşlarımız kendi alanlarını kendileri çalışacaklar. Adalar, Avcılar, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Beşiktaş, Küçükçekmece, Çatalca, Silivri, Şişli, bir tanesi gelmiyor ‘kentsel dönüşüm yapalım’ diye. CHP’liyiz, diye gelmemezlik etmeyin. Randevu isteyen tüm CHP’li başkan arkadaşlarıma veriyorum. Yenimahalle, Bakırköy geldi. Ne istiyorsanız getirin. Her projelerini kabul etmeye hazırım” diye konuştu.
‘KADI NE DİYORSA ODUR’
CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Amasra’da uzun yıllar ‘olumlu’ raporu verilmeyen HEMA Termik Santrali Kalker Ocakları ve Kül Depolama Sahası projesine, Özhaseki döneminde ilk kez ÇED olumlu kararı verilmesini eleştirdi. Yalçınkaya, “ÇED başvuru dosyalarındaki bilgiler gerçeği yansıtmamakta ve sizi aldatmaya yönelik. Firma başvurusunda Amasra’da görünür 600 milyon ton kömür rezervi bulunduğu öne sürülmektedir. Oysa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının son raporuna göre görünür rezerv 160 milyon ton. Firma kömürün ısıl değerini de 5 bin 800 kilokalori olarak sunuyor. Oysa kömürün ısıl değeri 3 bin 300 kilokalori. Bu gerçekler ortada iken firmaya verdiğiniz ÇED olumlu kararını yeniden gözden geçirecek veya iptal edecek misiniz” diye sordu.
Özhaseki, bu eleştirilere şöyle yanıt verdi: “Firmadan ithal kömür kullanmama taahhüdü alınıyor. Baca kirleticilerinin on-line izleneceği, AB normlarının altında olacağı taahhüdüyle ÇED olumlu raporu veriliyor. Bu raporlar yanlışsa mahkemeye verilir, kadı ne diyorsa o olur.”