”Kalaş” adı verilen ayakkabı, gelişen teknolojiye rağmen özelliğini kaybetmiyor. Büyük bir emek sonucu üretilebilen söz konusu ayakkabı ve parçalarının el yapımı olması, seri üretimini engelliyor. Bir ayakkabı ustası, yaklaşık bir haftada sadece bir çift ayakkabı üretilebiliyor.
Erbil kent meydanındaki küçük dükkanında ”Kalaş” üreten 33 yaşındaki Semir İbrahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kürtlerin ”Kalaş” adını verdiği ayakkabının yaklaşık bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.
Kendisinin 12 yıldır bu mesleği icra ettiğini belirten İbrahim, tamamen el yapımı olmasından dolayı bu ayakkabıyı herkesin yapamadığını ifade etti.
”Kalaş”ın en güzel ve belirgin özelliklerinden birinin de taklit edilememesi olduğunu vurgulayan Semir İbrahim, şunları kaydetti: ”Ayakkabıyı taklit etmek ya da yeni nesil makinelerle üretmeye çalışmak imkansız. Çok üretip çok kazanmak için ayakkabıyı Çin’e götürüp taklidini yapmak istedik fakat Çinliler bile taklidini yapamadı. Yerel bir gazeteye ’Çinliler bu ayakkabıyı taklit edemedi’ diye demeç vermem üzerine Çinliler dükkanıma geldi ve ’seni bile iki günde taklit ederiz ama bu ayakkabıyı taklit edemiyoruz’ diye itirafta bulundular.”
Bir çift ayakkabının yaklaşık 1 haftada ancak yapılabildiğini anlatan İbrahim, ”Ayakkabı tabanını yaklaşık 17 metreden oluşan bir kumaş parçasını sıkıştırarak yapıyoruz. Eskiyen ve yıpranan ayakkabıları 5 dakika gibi kısa bir sürede tamir ediyoruz. Her yaptığımız ayakkabının neredeyse 5 yıl ömrü var. Tabanda kullandığımız hayvan derisi ve sıkıştırdığımız kumaş, ayakkabının sağlam olmasını sağlıyor” dedi.Ayakkabının sıcak bölgede yaşayanlar için üretilmesinden dolayı ”hava alan bir özelliğe” sahip olduğunu aktaran İbrahim, ”Özellikle küçük çocuklar sağ-sol farkını gözetemedikleri için rahatlıkla kullanabiliyor. Her iki ayak için üretildiğinden, ayağı taraklı kişiler de giyebiliyor ” şeklinde konuştu.
”Kalaş”ın yazlık bir ayakkabı olduğunu, yapımında kullanılan kumaşın özelliğinden dolayı sağlıklı olduğunu ve kötü kokmadığını ifade eden İbrahim, şunları söyledi: ”Birçok doktor bu ayakkabıyı sırtında problem olan hastalara öneriyor. Kalaş, kullanılan kumaş ve hayvan derisinden elde edilen ipin özelliğinden dolayı bel ağrısı çekenlerin rahatlıkla kullanabileceği bir ayakkabı. Çok sayıda kişi zahmetli bir iş olduğu için bu mesleği bıraktı ancak talep hiç azalmadı. Çünkü Kalaş, buranın yöresel kıyafetleriyle yaygın kullanılan bir ayakkabıdır, kültürü, geleneği barındırıyor. Ayrıca kot ve kumaş pantolon gibi günümüz kıyafetleriyle de giyilebiliyor.
Çinliler bu sefer taklit edemedi
Kuzey Irak’ta yüz yıllardır, dövülerek sıkıştırılan kumaş ve büyükbaş hayvanın derisinden elde edilen iplerle, üretilen ayakkabıyı Çinliler bile taklit edemiyor
YORUM EKLE
1
Başkan Aydın’dan okul ziyaretleri…
2
Buz hokeycilerinin başarısı Başkan Aydın'ı memnun...
3
Fatih'in hatırası tarihi hamam kurtulacak
4
Müftülük Hizmet Binası'nın temeli dualarla atıldı...
5
Muharip gazilerden gazetemize plaket
6
Doğa Koleji sosyal sorumluluk projeleri hız kesmiyor
7
Hayırlıoğlu yarıyıl çalışmasını değerlendirdi...
8
Zeytinburnu Ak Parti'de örnek danışma meclisi
9
İyilik kulübü yine iş başında…
10
Engelliye uydu destekli televizyon müjdesi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12