banner32

Dünya Sağlık Örgütünden (WHO – DSÖ) Avrasya Hospitale Ziyaret

Avrasya Hospital Dünya Sağlık Örgütünden meslektaşlarını ağırladı.

Dünya Sağlık Örgütünden (WHO – DSÖ) Avrasya Hospitale Ziyaret

Özel hastaneler arasındaki sağlık kurumları arasında önemli hizmetleriyle Avrasya Hospitalin dikkat çektiğini dile getiren , Alman Doktor Rudi Tongerman, bilindiği gibi Dünya Sağlık Örgütü (WHO – DSÖ) Merkezi Cevevrede bulunmaktadır. Sağlık alanında faaliyet gösteren BM ihtisas kuruluşudur. Temel amacı, mümkün olan en fazla sayıda insanı fiziki, zihinsel ve sosyal anlamda olanaklar ölçüsünde sağlıklı kılmaktır.

Dr. Rudi Tongerman , Tüm dünyada en çok konuşulan sağlık konularının başında cocuk felci, poliomyelit (poliomyelitis) veya polio isimleri ile bilinen hastalık; her ne kadar Türkiye'de yaygın olmasa da bilgiler vermek üzere ve sizin çalışmalarınıza ilişkin karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak adına Avrasya Hosptali ziyaret ediyoruz, açıklamasında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO – DSÖ) Ekibinden Dr. Rudi Tongerman'ın beraberinde kendisine eşlik eden İstanbul Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülbin Gökçay, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Aşı Programları Şube Müdürü Dr. Yusuf Fişek ve sağlık ekibi çalışanları eşlik ettiler. Hastane hakkında detaylı bilgiler alan Dr. Tongerman Avrasya Hospital Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Urlu, ve ekibini sağlık hizmetlerindeki başarılarından ötürü kutlayarak teşekkürlerini sundu.
Dünya Dünya Sağlık Örgütü (WHO – DSÖ Tıp bilimcilerin buluştuğu özel buluşmada, Avrasya Hospital Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Urlu ve ekibinden Genel Koordinatör İbrahim Urlu, Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Ali Güven Akıncı, Başhekim Yardımcısı Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenal, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Handan Yaşar, Başhemşire Gülay Aziret Tosun, Başhemşire Yardımcısı Ümran Karahan Bal, Enfeksiyon Hemşiresi Gülhan Seçilmiş hazır bulundu. Görüşmede ağırlıklı olarak, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarından olası salgın virüs Çocuk felci, poliomyelit (poliomyelitis) veya polio isimleri ile bilinen hastalığa karşı Avrasya Hospitalin çalışmaları ve eğitimleri hakkında bilgiler paylaşıldı.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ HAKKINDA BİLGİ:

Dünya Sağlık Örgütü (WHO – DSÖ) Merkezi Cenevre’de bulunmaktadır.

Temmuz 1946’da New York’ta düzenlenen Uluslararası Sağlık Konferansı’nda BM’ye üye 51 ülkenin temsilcisi ile FAO, ILO, UNESCO, OIHP (Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Halk Sağlığı Bürosu), Kızılhaç, Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu ve Rockefeller Vakfı Temsilcileri, Dünya Sağlık Örgütü Anayasası’nı hazırlamışlardır. Aynı tarihte Türkiye dahil 62 ülke Anayasayı imzalamıştır. Anayasa’nın yürürlüğe girme koşulu olan 26 üye ülkenin onayı 7 Nisan 1948’de gerçekleşmiş ve DSÖ bu tarihte resmen BM ihtisas kuruluşu haline gelmiştir. Halen 194’ü asil, ikisi gözlemci [Porto Riko ve Tokelau (Yeni Zelanda’ya bağlı özerk bir ada ülkesi) üyesi bulunmaktadır.

Sağlık alanında küresel düzeyde norm ve standart belirleyen yegane uluslararası uzmanlık kuruluşu olan DSÖ’nün, özellikle uluslararası mülkiyet dışı adların tescili, uluslararası ilaç düzenlemeleri ve sağlık politikaları ile az gelişmiş ülkelerdeki sağlık sistemlerinin gelişiminde önemli yetki ve ağırlığı bulunmaktadır.



Türkiye-DSÖ İlişkileri:

2 Ocak 1948 günü Dünya Sağlık Örgütü kurucu anlaşmasını imzalayan Türkiye, 9 Haziran 1949 tarihli ve 5062 sayılı Kanun’la Dünya Sağlık Örgütü Anayasası’nı onaylayarak DSÖ’ye resmen üye olmuştur. DSÖ’nün Türkiye ile olumlu ilişkileri mevcuttur. Bölgesel alanda birçok proje gerçekleştirilmektedir. DSÖ’nün Türkiye’de bir “ülke ofisi” bulunmaktadır. Türkiye, DSÖ Avrupa Bölgesi’nde yer almaktadır. Suriye’ye sağlanan insani yardım faaliyetleri kapsamında sağlık grubunun liderliğini üstlenen DSÖ tarafından verilen hizmetlerin daha da etkinleştirilmesi amacıyla, Avrupa Bölge Ofisi tarafından 2013 yılı Ekim ayında Gaziantep’te bir büro açılmıştır.

Türkiye’nin düzenli olarak iştirak ettiği yıllık DSÖ Avrupa Bölge Komite Toplantılarının 2013 oturumu, Eylül ayında İzmir/Çeşme’de gerçekleştirilmiştir.

Türkiye’de son on yılda gerçekleştirilen sağlıkta reform çalışmaları kapsamında uygulamaya konan modern ve insan odaklı düzenlemeler, DSÖ tarafından uluslararası platformlarda övgüyle vurgulanmaktadır. DSÖ, Türkiye’de kısa sayılabilecek bir zamanda evrensel sağlık koruması başta olmak üzere, bulaşıcı olmayan hastalıklar, anne ve çocuk sağlığı, ilk adım sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, e-sağlık hizmeti gibi “önce insan” yaklaşımıyla hayata geçirilen düzenlemeleri örnek göstermektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34