Zeytinburnu'nda öğrenim gören bir grup öğrenci, geleceğin bilim adamları olabilmek için kolları sıvadı. Zeytinburnu Belediyesi bünyesindeki Veliefendi Bilgi Evi'nde geçtiğimiz aylarda başlatılan robot yapım eğitimlerine katılan minik mucitler, çeşitli materyallerle robot yapmayı öğreniyor. 21'inci yüzyılın becerileri olarak tanımlanan ve eleştirel düşünmenin yanı sıra problem çözme, iş birliği sağlama gibi becerileri bünyesinde barındıran eğitimler, kursa katılan öğrencilerin gelişimine de katkı sağlıyor. 8-12 yaş arası çocukların katıldığı kurs, eğitimlerini İstanbul Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman koordinatörlüğünde gerçekleştiriyor.
FARKLI AŞAMALARDAN GEÇİYORLAR
Eğitimde öncelikle robot yapım aşamasında kullanılan materyaller öğrencilere tanıtılarak, öğrencilerin materyalleri tanıması sağlanıyor. Sonraki aşamalarda öğrencilere, grup halinde çalışabilme bilincini aşılamak adına beraber çalışmalar yaptırılıyor. Robot yapım eğitimi ise toplamda 5 aşamadan oluşuyor. Atölye çalışmaları tamamlandığında ise öğrencilerden tamamen kendi hayal ürünleri olan bir robot tasarımı yapmaları isteniyor.
AMAÇ, GELECEĞİN MÜHENDİSLERİNİN YETİŞMESİNE KATKI SAĞLAMAK
Türkiye'nin robotik alanlardaki çalışmalarda henüz istenen düzeyde olmadığını dile getiren İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman, başarı için gerekli eğitimlerin çocuk yaştan itibaren verilmesi gerektiğini vurguladı.
Çocukların teknik becerilerini geliştirmeyi amaçlayan projenin detayları hakkında bilgi veren Şişman, "21. yüzyıl becerileri diyoruz. Eleştirel düşünme, problem çözme, fen ve matematik. Çocuklar, bu bilgilerle donatılmalı, yazılım ve kodlama bilmeli artık bütün çocuklara kodlama öğretmeliyiz. Amerika'da bu şekilde eğitimlerde revizyon yapıldı. Çocuklara kodlama öğretmeye çalışıyorlar. Burada ne yapıyoruz? Bizim buradaki hedefimiz devlet okulunda okuyan çocuklar. Özel okullarda az çok çalışmalar yapılıyor ama devlet okulundaki çocuklar bu konuda biraz şanssızlar. Biz de bir nevi fırsat eşitliğini yakalamak ve o çocukları bir şekilde geleceğin mühendisleri haline getirmek için çabalıyoruz." ifadelerine yer verdi.
KURS BİTTİĞİNDE KENDİ ROBOTLARINI YAPABİLECEKLER
Zeytinburnu Belediyesi Bilgi Evi’ne gelen öğrencilerin robot yapım teknolojisine ilişkin her aşamayı öğrendiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman, "Robot yapmak disiplinler arası bir iş. Makine mühendisliği bilgisi gerekir, elektrik mühendisliği bilgisi gerekir ve bilgisayar mühendisliği bilgisi gerekir. Biz burada onunla ilgili robotlar yaptırıyoruz. Dolayısıyla makine öğretiyoruz, makine hareket kanunlarını öğretiyoruz. Elektronik öğretiyoruz, elektronik devreler nasıl işliyor motorlar, sensörler nasıl görev görüyor onları öğretiyoruz. Daha sonra programlama öğretiyoruz. Hepsini birleştirdiğimiz zaman çocuklar robot yapabiliyorlar. Önce küçük küçük robotlarla başlıyorlar daha sonra bir problem çözmeye dayalı büyük robotlar yapabilir hale geliyorlar" şeklinde konuştu.
"BİLİM ADAMI OLMAK İSTİYORUM"
Robot yapım teknolojisine merak duyan öğrencilerden biri de henüz ilköğretim okulu öğrencisi Mehmet Şerif. Robotik teknoloji alanında kendini geliştirmek isteyen Mehmet Şerif, "Daha çok zeka ve bilinç gelişmesi için geliyorum ve eğleniyorum. Arkadaşlarımızla çok mutluyum. Bilim adamı olmak istiyorum. Bugüne kadar bir sürü robot yaptık. İlk önce değirmen yaptık daha sonra da kuvvet ve hareket ile ilgili robot yaptık" dedi.
Eğitimlere katılan bir başka öğrenci Mehmet Çelik de, "Zekamı çalıştırmak ve robotlara elimi alıştırmak, hızlandırmak için geldim. Fen dersinde yardımı olacağını düşündüm. Robot yapmayı çok seviyorum. Arkadaşlarımla beraber sırayla yapıyoruz" diyerek eğitimlere ilişkin düşüncelerini dile getirdi.