banner32

Prof. Kara: Cumhuriyet İdeolojisi “Tek Tip Din” Anlayışını Savunur

Prof. Dr. İsmail Kara, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen Çağdaş İslam Düşüncesi seminerinin Mart bölümünde İslam Birliği-İttihad-ı İslam konusunu anlatmaya devam etti. Prof. Kara “Kaynaklara Dönüş” hareketinin 19 ve 20. yy.’da İslam dünyasının en önemli başlıklarından biri olduğunu belirterek, ilahiyatçıların ve Cumhuriyet ideolojisinin “tek tip din” anlayışı olduğunu söyledi.

Prof. Kara: Cumhuriyet İdeolojisi “Tek Tip Din” Anlayışını Savunur
 Seminerinde Osmanlı’dan bugüne İttihad-ı İslam düşüncesinin meselelerini anlatan Prof. Dr. İsmail Kara, İslam Birliği kavramının bugün ağırlıklı olarak siyaseti hatırlatmasının bir yanılgı olduğunu ve alanın daraltıldığını söyledi.
 
Zeytinburnu  Times Haber Merkezi
TEKTİPLEŞTİRME PROJESİ BAŞARILI OLDU

“Bu birlik sadece siyaset üzerinden kurulamaz. İnsanların kahir ekseriyeti modern eğitimden geçtiği için kafalarının çalışma biçimi, olaylara bakışı dünkü dünyaya göre birbirine yakındır. Yani modern düşünce, tek tipleştirme projesi başarılı olmuştur. İnsanların giyimlerine, kuşamlarına bakın aynıdır.”
Konudaki en önemli problemin bugün İslam ve din fikrinin birleşmesi olduğunu söyleyen Prof. Kara; “Geçmişte farklı İslam anlayışları vardı.  Bugün bunlar arasında bir yakınlık kurulmadığı müddetçe siyasette başarmak mümkün değildir.” düşüncesini ifade etti.
Prof. Dr. İsmail Kara, konuya “Kaynaklara dönüş” fikri üzerinden devam etti.
CUMHURİYET İDEOLOJİSİ TEK TİP DİN ANLAYIŞINI SAVUNUR

“19. ve 20. yy’da İslam dünyasının en önemli başlıklarından biri “Kaynaklara dönüş” düşüncesidir. Bu konuda İslami ilimler arasında nasıl bir ilişki kurulacak, mezhepler arasında yeni geçişler nasıl olacak? Tek bir mezhep neden olacak? Osmanlı topraklarında mesela Şiiliğin merkezi olan bir alan var geçmişte. Irak. Bugün sadece İran’ı biliyoruz. En önemli Şii nüfusu, Şii uleması Osmanlı topraklarında bulunmuştur. Tarihte Şiiler ve Sünnileri nasıl yakınlaştıracağız diye bir problem yok. Bu ilk defa İttihad-ı İslam meselesi ile gündemimize girmiş. Tarikatlar, mezhepler? Tarikatlar, mezheplerden daha fazla renklilik ve farklılık gösteren yapılar. Bugün aralarında ilahiyatçıların da olduğu bazı kişiler tarikatları din dışı gibi anlatabiliyor. Bu kişilerin kafasında “tek tip din” anlayışı var. Kaynaklarla sınırlı, dar bir din anlayışına sahip bu düşünceyi bir ilahiyatçı savunabiliyor. Cumhuriyet ideolojisi de bunu savunuyor.”
 
 Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34