Kazlıçeşme Fatihi camisinin kuruluşu ABD.nin kuruluşundan 313 sene önce olduğu halde onlar kurucuları olan George Washington’un piposunu sergiledikleri müzede binlerce kişi çalıştırıp her yıl milyonlarca dolar kazandıkları halde biz de önemli tarihi yapılarımızı kaderine terk etmişiz.
Zeytinburnu Times Haber Merkezi
Hükümet Tarihi eser restorasyonuna ciddi önem veriyor
Ak Parti Hükümeti İstanbul başta olmak üzere 2002 den bugüne kadar binlerce tarihi eserimizi restore ederek turizmin hizmetine sundular. Zeytinburnu Belediyesi ve diğer kurumlar tarihi eserlerimizin iyi bir envanterini çıkarıp hükümete bunların restore dilip turizmin hizmetine sunulması ile en az 100 bin kişiye iş kapısı açılacağına inandırsalar hükümet bu işe öncelik verir ve projeye seyirci kalmaz.
Hazine sandığının üstünde oturuyoruz ama açız
Zeytinburnu ilçesinde hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çekecek yüzlerce tarihi yapı gözümüzün önünde harap oluyorken biz bom boş gözlerle bakıyoruz. Bu aşamadan sonra daha fazla hoyratlık yaparak gözümüzün önünde yok olmaya doğru giden bir çok tarihi yapımızı artık halkın istifadesine sunmanın vakti zamanı geldi.
Murat Başkan gökkubede hoş bir sada bırakmak istiyorsa ve ilçeyi marke yapmak istiyorsa bunları hayata geçirmeli :
Zeytinburnu’ndaki yüzlerce tarihi eseri iç ve dış turizme kazandırmak için Zeytinburnu Belediye başkanı Murat Aydın başta olmak için tüm mülki idare amirleri var güçleri ile çalışarak yılların ihmali olan bu önemli eksikliği giderecek çalışmalara başlamaları gerekir.Bu tarihi eserlerimiz restore edilip turizmin hizmetine sunulursa burada yüz binlerce insan evine ekmek götürebilir.
Neler yapılmalıdır ?
1-Yılın 365 günü Moda ve şhow rom vazifesi görecek deri ve tekstil sektörüne vizyon kazandıracak bir merkez hemen kurulmalıdır
2-Tarihi yapılarımız bir an önce iç ve dış turizme açılmalıdır;
a-Tarihi Kazlıçeşme Fatih Camisi ve yanındaki Hamam (Bu hamam hemen restore edilmelidir)
b-Yedi kardeşler şehitliği daha bilinir hale gelmeli ve 5dilde kitabe yazılmalıdır
c-Kazlıçeşme aslına uygun restore dilip kabartması yerine asılarak su akıtılmalı ve oraya kaz getirilmelidir.
d-Erikli Baba Cem evi ile alakalı okunur anlaşılır kitabeler asılmalıdır
e-Ağır Bakımın içindeki tarihi binalar restore edilip korunmalıdır (Müteahhitlerin inisiyatifine terk edilemez.Belediye arsayı satın alanlardan
bu yapıları güvence altına almadan imar vermemelidir)
f-Balıklı Rum ve Ermeni Hastaneleri ile iş birliği yapılarak onların sahip oldukları tarihi mekanlar da bu proje kapsamına alınmalıdır.(Onlarda bu
işten para kazanmalı)
g-Topkapı Tarihi Tarakçı İbrahim Paşa Camisi
h-Tarihi Çeşmelerimiz
ı-İstanbul’un fetihi ile gömüye açılan mezarlıklarımız
i-Galatadan sonra İstanbul’da yapılan (1637) ikinci büyük Mevlevihane Yenikapı
Mevlevihanesi
j-Merkezefendi Camisi ve Çilehanesi Kabirleri
k-Seyitnizam Türbesi
l-Tarihi Ayazmalar ve azınlık mezarlıkları vs.vs….
Burada yer darlığı nedeni ile detaylı olarak yazmadığım bütün TARİHİ mekanlarımızın envanteri yapılarak TUR Operatörleri başta olmak üzere yetkili herkes ile bu çalışmalar paylaşılmalıdır.
Zeytinburnu ilçesinin kitabını yazan gazeteci yazar Hüseyin Çetiner neler söyledi ?
Bu ilçenin suyunu içen ve yemeğini yiyen birisi olarak adam neme lazım deyip kenara çekilmek ve kimse ile kötü olmamak var iken ben gelecek nesillere karşı borcumu ödemek adına bıkmadan usanmadan yıllardır mülki idare amirlerimizin dikkatini harap olmaya yüz tutmuş tarihi mekanlarımızın turizme açılması adına kendi öz imkanlarımla azda olsa biraz bir şeyler yaptığımıza inanıyorum dedi. Ülkemizin önemli sorunlarından birisi de işsizlik olduğu biliniyor.
Zeytinburnu Belediye başkanı ve yetkiler bu işsizliğe biraz da olsa katkı yapmak adına ellerinden gelen gayretleri göstermeleri gerekir. Belediye başkanı Murat Aydın bir an önce Kültür,Sanat ve Tarihi yapılardan sorumlu bir danışman atayarak yıllardır ihmal edilen tarihi yapıları eski hüviyetine kavuşturmak için elini çabuk tutmalıdır.
Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)