banner32

Yerelden Yeşeren Kültür

Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2014 Yılının En İyi Kamu Yayıncısı seçildi. Yayınevinin çalışmalarını, Şehrin ve yerelin unutulmaya yüz tutmuş hafızasını gün yüzüne çıkarıyoruz. “Bu ödül yayıncılık açısından Türkiye'nin Nobel'i gibi" diyen Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'la konuştuk.

Yerelden Yeşeren Kültür
Kamu yayıncılığı geçmişten günümüze birçok eseri kitap dünyasına kazandırıyor. Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları da yerelden genele bir köprü kuruyor. Yerellikten yeşeren bir kültür hazinesini, şehrin ve yerelin hafızasını canlandıran yayınlarıyla dikkat çeken Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2014 Yılının En İyi Kamu Yayıncısı ödülüne layık görüldü. 

- YAYINEVİ ÇALIŞMALARI NASIL BAŞLADI?

- Şehrin ve Zeytinburnu'nun hafızasını oluşturmak istedik. Zeytinburnu Marmara'ya sokulan bir burunda, surların Batı yakasında kurulmuş bir yerleşim. 2 bin yıllık bir tarihi geçmişi var. Surlar ve öncesiyle başlayan, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde dünden bugüne kimler yaşamış, o insanlar kültürel ve mimari olarak ne tür eserler bırakmış? Bu sorulara cevap bulmak için yola çıktık, araştırma başladı. Alanında uzman kişilerle birlikte araştırmalar yapıldı. Sonuçta ilk kültür yayınımız olan Surların Öte Yanı Zeytinburnu adında eser ortaya çıktı. 

TOPLUMSAL HAFIZAYI CANLANDIRMAK
 
-TARİHİ KİTAPLARA MI AĞIRLIK VERDİNİZ? 

- İlk olarak Zeytinburnu'ndaki yaşanmışlıkları, geçmişteki değerleri, kültürel, sosyal ve demografik yapısını ele aldık. Böylece gelecek hedefimiz belirlendi. Örneğin Merkez Efendi bölgemiz açısından ismen tanınan ama hayatının ayrıntıları noktasında çok da bilinmeyen bir değerdi. Döneminin din alimlerinden olan ve hekimlik de yapan Merkez Efendi ile ilgili araştırmamızda onun hekim olması ve doğadaki bitkilerden yararlandığını gördüğümüzde geleneksel tıpla ilgili bir alan önümüze açıldı. Biliminsanlarıyla çalışmamız gerektiğini düşündük. Böylece Geleneksel Merkezefendi Tıp Derneği kuruldu. Derneğin kendi alanıyla ilgili yapmış olduğu bilimsel çalışmalar kitap oldu, kültür yayınlarımız arasında saymasak da biz destek verdik. Yenikapı Mevlevihanesi'ni araştırırken 'Geçmiş dönemin mercek altına alabilir miyiz?' düşüncesi, Mevlevihane’de tutulmuş günlüklerin kitaplaşmasına neden oldu. Itri, Şeyh Galip, Dede Efendi gibi Yenikapı Mevlevihanesi'ne yolu düşenler arasından Itri'ye yoğunlaştığımızda onun bestelerini tekrar gündeme getirdik. Zeytinburnu'na göçle gelmiş olan değerlerimizden "Bre Deryalar" dediğimizde aklımıza gelen Arif Şentürk'ün hikayesinden yola çıkarak hem göç hem yaşam hem de müzik hayatını ortaya koymak için sözlü tarih çalışması yaparak kitabını yayımladık. Ayrıca Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'nde yapmış olduğumuz önemli konu ve kişiler hakkındaki sempozyumları da kitaplaştırıyoruz. 

- BU ÇALIŞMALAR SÜRERKEN KAMU YAYINCILIĞI ALANINDA BAŞKA NELERİ ÖNCELEDİNİZ PEKİ?
 

- Zeytinburnu göçle kurulmuş bir bölge olduğu için bununla ilgili kapsamlı bir sempozyum düzenledik. Ardından bir kitap yayımladık. Göç konusu, başka araştırmaları da teşvik etti ve kitap kültür yayınlarımız tarafından basıldı. Şehrin hafızasının yok olmasını engellemek adına, Cumhuriyet döneminde yapılan ilk nüfus ve bina sayımı belgelerini Osmanlıcadan günümüz Türkçesine çevirdik. Ama genelde odaklandığımız nokta yerel değerler ve kültürümüzle alakalı eserler. Sosyal, kültürel, demografik ve bilimsel konularla ilgili geçmişi bugüne ve geleceğe aktaracak bilgilerin toplanmasına katkı sunacak çalışmaları hep destekliyoruz ve kitaplaştırıyoruz. Bugüne kadar da toplumsal hafızamızı yeniden canlandırmak ve gün ışığına çıkarmak adına 37 kitap ortaya çıktı. Bunlar roman ya da hikâye değil, tamamen araştırmaya yönelik çalışmalar. Kendi hedef kitlesinde çok büyük yankılar uyandırıyor; özellikle de akademisyenler arasında. Sonuçta üniversitelere de kaynak teşkil ediyor. 

- HİKAYE, ROMAN VE ŞİİR DE YAYIMLAYACAK MISINIZ?
 

- Kültür yayınları içerisinde değil ama bizim Bilgi Evleri çalışmamız içerisinde kitap okuma ve hikaye yazma yarışmalarımız oluyor. Çocuklar ve gençler arasında hikaye yazma yeteneği olanlar yarışma için müracaat ettiklerinde uygun görülen hikayeler yayımlanıyor. Kültür yayınları başka bir konsepte uygun kitaplar üzerinden gelişiyor. 

- KİTAPLAR ÜCRETLİ Mİ, YOKSA ÜCRETSİZ BİR ŞEKİLDE Mİ OKUYUCUYA SUNUYORSUNUZ?
 

- Bizden talep eden ücretsiz edinebiliyor ama yayın dünyası açısından istenilen her noktadan ulaşılsın diye kitapları maliyetinin altında bir ücretle sunuyoruz. Belli dağıtım firmalarıyla anlaşma yaptık. Kitaplarımızı ilk olarak kütüphanelere ve belli noktalara ücretsiz ulaştırıyoruz. Örneğin en son yayınımız olan Necip Fazıl ile ilgili kitabımızı 300 noktaya gönderdik. Okuyucular internet sitemizden de dijital olarak rahatlıkla kitaplara ulaşabiliyor. 

“YANLIŞ ALGIYI KIRIYORUZ”
-TÜRKİYE'DEKİ KAMU YAYINCILIĞINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ? 

- Osmanlıca olarak sayısız yayın var. Onların günümüz Türkçesine kazandırılması gerek. Ticari olarak kolay kolay yayınevleri bu işe girişemez; kamu yayıncıları, üniversiteler, vakıflar, dernekler bu tür çalışmaları yapabilir. Örneğin Kanuni Sultan Süleyman'ın son seferi Zigetvar'da tuttuğu notları Kanuni'nin vefatı sonrası kitaplaştırılmış. Biz de tıpkı baskısı ve bugünün Türkçesiyle birlikte kitaplaştırdık. Arşivlerde bulunan binlerce eser günümüz Türkçesine kazandırılmalı.

“TÜRKİYE'NİN NOBELİ GİBİ”
- ÖDÜLÜ ALDIĞINIZDA NELER HİSSETTİNİZ? 

-Türkiye Yazarlar Birliği bütün üniversitelerin ve kamu kurumlarının yayınlarını değerlendiriyor. Ve bunca kamu yayıncısı arasından sadece 2014 yılı kapsamında da değil, kamu yayıncılığımızı, başından bugüne değerlendirmesi sonucu Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları'nı “2014 Yılının En İyi Kamu Yayıncısı” olarak seçiyor. İnanılmaz mutlu oldum. Çünkü bana göre Türkiye'nin Nobel'i gibi bir ödül bu.

ZEYTİNBURNU KİTAPLIĞI

Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları 2003'te ilk olarak Surların Öte Yanı Zeytinburnu ile yayım hayatına girdi. 12 yıllık süreçte 37 kitaba ulaşan kültür yayınlarının son kitabı ise Necip Fazıl Kitabı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34