banner32

Ergülen: Sezai Karakoç politik bir şairdir.

Şair Haydar Ergülen, Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği Şairin Yaşamı seminer dizisinde ikinci yeni şairlerinden Sezai Karakoç’u anlattı. Karakoç’un Balkon şiirinin İkinci Yeni akımını başlattığını söyleyen Ergülen, Karakoç’un İkinci Yeni’nin en sivil üç şairinden biri olduğunu söyledi.

Ergülen: Sezai Karakoç politik bir şairdir.
Haydar Ergülen’in Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirdiği Şairin Yaşamı seminerinde yaşamını anlattığı üçüncü şair Sezai Karakoç oldu. Daha önce Yahya Kemal’i ve Cemal Süreya’yı anlatan Ergülen, Sezai Karakoç’un bir uygarlığın temsilcisi olması ve inancının şiirini yazmasıyla çağdaşlarından ayrıldığını belirtti.


Sezai Karakoç’un şiiri İkinci Yeni için bir imkândır.

“Sezai Karakoç’un İkinci Yeni’den olmadığı kanıtlanmaya çalışıldığını görüyoruz. Hiçbir şair tamamen bir akımın içine tamamen sıkıştırılamaz fakat bana göre Oktay Rıfat’ın başlattığı söylenildiği halde, İkinci Yeni esasında Karakoç’un 1953’te Pazar Postası dergisinde yayınlanan Balkon şiiri ile başlar. İkinci Yeni Karakoç için bir imkândır, Sezai Karakoç’un şiiri de İkinci Yeni için bir imkandır.”

Şiir dünyasında Nazım Hikmet ve Necip Fazıl’ın birbirine muadil olarak görüldüğünü söyleyen Ergülen, bu görüşe katılmadığını ise şu sözleriyle ifade etti:


Türk şiirinin iki büyük politik şairinden biridir.

“Sezai Bey iki parti kurmasına rağmen bana göre politikacı değildir. Fakat Türk şiirinin iki büyük politik şairinden biridir. Diğeri Nazım Hikmet’tir. Nazım Hikmet’in karşıt muadili hep Necip Fazıl gibi görülür fakat bana kalırsa, 19 yaşlarında diriliş düşüncesinden söz eden, inancını şiirinde temellendiren Karakoç’tur. Nazım Hikmet kominist ütopyanın, Karakoç ise inancın ütopyasının şairidir.“

Karakoç’un televizyonlarda, dergilerde, gazetelerde görünmemesine, verilen ödülleri almaya gitmemesine de değinen Ergülen, onun bu gizemli yönünü şu sözlerle aktardı:


Görmeyene gizli bir şairdir

“Karakoç’un mahcubiyetinin temelinde kendisini üstün biri olarak görmemek yatar. Tasavvufi bir tavrı vardır. Kendini önemsemekten çekinir. İsmet Özel’in ‘insanlar hangi dünyaya kulak kesilmişse öbürüne sağır’ dizesindeki gibidir. Görmeyene gizli bir şairdir.”

Seminer sırasında Karakoç’un Mona Roza, Balkon ve Yoktur Gölgesi Türkiye’de şiirlerini dinleyicilere okuyan Ergülen, Karakoç’u bütünüyle anlamak isteyenlere Ağustos Böceği Bir Meşaledir şiirini okumalarını tavsiye etti. Haydar Ergülen, 28 Nisan’da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek 4. seminerinde ‘Şiirin Kaptan’ı olarak bilinen şair Attila İlhan’ı anlatacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34