banner32

Zeytinburnu Kültür Sanat Etkinlik Takvimi: 2-9 Ocak 2022

Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yine kültür hayatımızda önemli başlıkların açılacağı bir hafta bizleri bekliyor. Sezon boyunca düzenli olarak devam eden söyleşi ve seminerlerin yanı sıra, Zeytinburnu Kültür Sanat, sergi, sinema, tiyatro, çocuk tiyatrosu ve konser kategorilerinde de nitelikli sanatçı ve eserleri, sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Zeytinburnu Kültür Sanat Etkinlik Takvimi: 2-9 Ocak 2022

SİNEMA: Penguenler Takımı Uzayda 

Gösterim Tarihleri: 2-3-4-5-6 Ocak  

Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00 

Penguen pilotlar Flip ve Zooey, daha önce hiçbir kuşun gitmediği bir yere yolculuk yapmakla görevlendirilir. Dost canlısı ve konuşkan bir uzay gemisi olan Slushy, Penguenler ve Kaptan Stella yeni galaksiler keşfedip, yeni canlılarla tanışmak için yola koyulur. Yemek molası için uzay sandviçleri istasyonuna iniş yapan ekip, beklenmedik bir durumla karşı karşıya kalır. Sandviçlerine bir şeyler karıştırılması sonucu midesi bozulan Penguen Takımı, saldırıya uğradıklarını fark eder. Yolculuk sırasında başka sorun yaşamak istemeyen Penguen Takımı’nın düşmanlarıyla maceraları başlar. 

 

ÇOCUK TİYATROSU: Çöp Çetesi ve Ormanın Koruyucuları 

Gösterim Tarihi: 2 Ocak Pazar 

Gösterim Saatleri: 13.00- 15.00 

Kendi ekosistemi içinde dengede olan doğayı insanlar kirletmeye başlar. Biriken çöpler nedeniyle doğa kirlenir ve dengesinde bozulmalar olur. Doğada biriken çöpler bir araya gelerek “Çöp Çetesi”ni kurarlar ve ilk olarak doğayı yok etmeye karar verirler. Çöp Çetesi’ni bu işten alıkoyacak tek şey ise ormanda yaşayan canlıların doğayı kurtarmak için bir araya gelmesidir. Doğayı kurtarmak için bir araya gelen “Orman Koruyucuları” birlik ve beraberlik içinde çalışmaya başlarlar. Orman koruyucuları insanları bilinçlendirmek için Çöp Çetesi’ne karşı maceraya atılırlar ve doğanın tekrar dengesine kavuşmasını sağlarlar. 

 

SEMİNER: İslâm Düşünce Geleneğinde Ahlakî Tefekkürün Kaynakları 

Prof. Dr. Ömer Türker 

3 Ocak Pazartesi // 19.00 

Prof. Dr. Ömer Türker rehberliğinde gerçekleşen bu seminerde, İslâm düşünce geleneğinde ahlak tefekkürünün kaynaklarına odaklanılıyor. Her ay Kur’an ve sünnet ekseninde kelam, tasavvuf, fıkıh ve İslam felsefesi disiplinlerinin ahlakî tefekkürün oluşumundaki etkilerinden, kaynaklarından, temel mevzularından, bu ilmi oluşturan şahsiyetlerden, ahlakî ilke ve faziletlerden bahsedilecek. Türker, seminerin bu ay gerçekleşecek oturumunda idrak ve anlam ilişkisi hakkında konuşacak. 

 

KONSER: İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu 

4 Ocak Salı // 19.00 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Türk ve Batı enstrümanlarından oluşan karama bir orkestra ve çeşitli türlerde eserler seslendiren solistlerden oluşan toplam 30 üyesi vardır. Repertuarındaki eserler, Geleneksel ve Çağdaş Müzik kavramlarını bir potada eriten, topluluk sanatçıları tarafından aranje edilmektedir. Genel olarak repertuvarında, Türk Halk Müziği, Klasik Türk Müziği, Klasik Batı Müziği ve Dünya Müziklerinden eserler yer almaktadır. Toplulukta düzenlemeci ve yorumcu olarak her biri kendi konusunda üstün deneyime sahip sanatçılar görev yapmaktadır. 

 

SÖYLEŞİ: ZEYTİNBURNU KİTAPÇISI BULUŞMALARI 

5 Ocak Çarşamba // 19.00 

Sunan: Zeynep Türkoğlu 

Konuk: Ahmet Özhan 

Yer: Zeytinburnu Kitapçısı 

Merkezefendi’de yeni açılan Zeytinburnu Kitapçısında Zeynep Türkoğlu, her ay birbirinden kıymetli konukları Ağırlamaya devam ediyor. “Zeytinburnu Kitapçısı Buluşmaları”nın ocak ayı konuğu Ahmet Özhan. Türkoğlu, Özhan ile Ayrılık Yaman Kelime kitabı çerçevesinde bir sohbet gerçekleştirecek. 

 

SÖYLEŞİ: Kavramların İzinde 

6 Ocak Perşembe // 19.00 

Sunan: Asım Öz 

Konuk: Fırat Mollaer 

“Kavramların İzinde” söyleşi programında, kültürel ortamın yeni ve eski meseleleri günümüzdeki konumlanışlarıyla ele alınıyor. Bu ay, Fırat Mollaer’in konuk olacağı programda; sömürgecilik söyleminin temsil gücü yüksel düşünürleri Aimé Césaire, Frantz Fanon ve Albert Memmi aracılığıyla karşı-söylemin ana hatları değerlendirilecek. Sömürgecilik söyleminin çağdaş sosyal-siyasal teorideki sonraki tartışmalarda kendisini gösteren evrensellik, tanınma/kimlik ve özgürleşme terimlerinde öne çıkan vaatleri üzerinde durulacak. 

 

SİNEMA: Eğlenceli Çiftlik Arkadaşları 

Gösterim Tarihleri: 7-8-9 Ocak  

Gösterim Saatleri: 13.30-16.00-19.00 

Eğlenceli Çiftlik Arkadaşları, birçok hayvanın bir arada yaşadığı, eğlenceli bir çiftlikte yaşananları konu ediyor. Bu çiftlik başka çiftliklerden oldukça farklı. Birbirinden güzel şarkılarla eğlenceli Farmfastic kasabasında dans etmeye hazır olun. Tavuklar, inekler, domuzlar, atlar ve daha başka hayvanların yer aldığı bu çiftlikte yeni şeyler öğrenmeye ve oyun oynamaya var mısınız? 

 

SÖYLEŞİ: Edebiyat Ne Söyler? 

7 Ocak Cuma // 19.00 

Sunan: Cemal Şakar 

Konuk: Engin Koca 

Edebiyat ve edebiyatın meselelerinin disiplinler arası bir yöntemle ele alındığı; her ay farklı bir alandan bir uzmanla edebiyatın muhtelif perspektiflerden masaya yatırıldığı “Edebiyat Ne Söyler?” söyleşi programı ocak ayında yazar Engin Koca’yı ağırlıyor. Moderatörlüğünü yazar Cemal Şakar’ın üstlendiği söyleşide bu ay, Türk edebiyatına dair derinlikli bir kavrayış çabasıyla alternatif bir edebiyat gündeminin imkânları “Trajik Sanat” üzerinden değerlendirilecek. 

 

NAĞMEDAR: Sandıktaki Şarkılar 

8 Ocak Cumartesi // 14.30 

25 Aralık Cumartesi // 14.30 

Zeytinburnu'nda, geleneksel Türk müziği icracıları ve sevenlerinin düzenli olarak bir araya geldikleri Nağmedar, bu hafta da özel bir dinleti ile müzikseverleri davet ediyor. “Klâsikler” konserini icra edecek sanatçıların isimleri ise şu şekilde: solist/bağlamada Mehmet Kılınç, kemanda Hidayet Sevinç ve gitarda Soykan Şenyaylar yer alıyor. 

 

ÇOCUK TİYATROSU: İyilik Ağacı 

Gösterim Tarihi: 9 Ocak Pazar 

Gösterim Saatleri: 13.00-15.00 

İbiş; saf ve sevimli ama oldukça bencil ve yalancı, Memiş ise iyi niyetli ve dürüst bir çocuktur. Arkadaş olan ikiliden İbiş, hasta annesine ilaç alabilmek için satmaya götürdüğü eşeğini kaybeder; Memiş ise, derslerindeki başarısından dolayı anne ve babasının armağan ettiği bisikletini çaldırır. “İyilik Ağacı”, İbiş ve Memiş’e düştükleri zor durumdan kurtulmaları için eşit bir şekilde paylaşmaları kaydıyla bir kese altın verir. Aç gözlü İbiş, Memiş’i kandırır ve altınların hepsini alarak kaçar. Yaptığının yanlış olduğunu anlaması için Memiş, İyilik Ağacı, Pamuk Nine, Hork ve Cork; İbiş’e oyun oynarlar. 

 

SERGİ: Zeytinburnu Belediyesi 11. Fotoğraf Yarışması Sergisi 

Sergi Süresi: 26 Aralık 2021-8 Ocak 2022 

Zeytinburnu Belediyesi 11. Fotoğraf Yarışması Sergisi, foto muhabiri Coşkun Aral'ın yanı sıra Murat Gür, İsmail Küçük, Nazan Tuna ve Süleyman Gündüz'ün yer aldığı seçici kurulun seçtiği dereceye giren resimlerden oluşuyor. 

Yarışmada, serbest kategoride Aykut Kulaoğlu "Merkezefendi Camii" isimli fotoğrafıyla birinci olurken, Ahmet Öner "Çok Yaşayın Siz" isimli fotoğrafıyla ikinci ve Mürsel Tahtacı "Parkta Gün Doğumu" fotoğrafıyla üçüncü oldu. Caner Başer "Oyun Parkı" isimli fotoğrafıyla serbest kategoride Zeytinburnu Belediyesi Özel Ödülü'ne layık görülürken, Meral Kızrak, Serap İkiyek, Taha Balta, Volkan Karagülleoğlu ve Ahmet Öner ise aynı kategoride Mansiyon Ödülü kazandı. 

Foto öykü kategorisinde Taşkın Mişe "Pazar Yeri" isimli fotoğraflarıyla birincilik, Erdem Kaya "Şefkatin Elleri" isimli fotoğraflarıyla ikincilik, AA foto muhabiri Şebnem Coşkun ise "Evden Çıkan Atıktan Mutfağa Giren Ekmeğe Katık" isimli fotoğraflarıyla üçüncülük aldı. 

Engin Ballı "Parklar ve Yeşil Alanlar" isimli fotoğraflarıyla foto öykü kategorisinde Zeytinburnu Belediyesi Özel Ödülü'nü kazanırken Burak Türk, Emrah Ildız, Ömer Faruk Güler, Serdar Aydın ve Tolga İldun ise aynı kategoride Mansiyon Ödülü'ne layık görüldü. 

 

SERGİ: “Açık Yüz” Müslüm Teke Resim Sergisi 

Sergi Süresi: 24 Aralık 2021-13 Şubat 2022 

Küratör: Mehmet Lütfi Şen 

Gizlenen Gerçeklikte Açılan Yüz 

Bir sanat eseriyle ilişki kurmanın tek yolu kendimiz olmaktır. Yaşadığımız kapitalizm döneminde üretim ve tüketim kitlesine indirgenmiş bireylerin bu tanımlamayı aşabilecekleri ve kendileri olabilecekleri kestirme yol sanatın yaratıcılığına katılmalarıdır. Gerçek sanat eseri biriciktir, yenidir, daha önce tanığı olmadığımız bir deneyimdir. Sanatla kurulacak ilişki bizi kitle olmaktan birey olmaya, kısaca kendimiz olmaya götürür. Nasıl her gerçek sanat eseri biricikse, bu eserle kurulacak sanat ilişkisi de biriciktir. Bu yaklaşım bütün sanatlar için geçerlidir bence. Bu temayı resim sanatı özelinde düşünürsek ressamın ortaya koyduğu her bir eser özgün ve çağdaş olması kadar, sanatçının bütün eserlerinin de özgün bir ortak paydada buluşması çok değerlidir. Çünkü bu ortak payda zamanla eser özgünlüğünü ressamın özgünlüğüne taşıyan bir işleve dönüşür. 

Sizlerle buluşturmaktan heyecan duyduğum “Açık Yüz” projesi resmin başlangıç zamanlarından günümüze vazgeçilemez teması portrelerden oluşuyor. Ressamların zanaat yaptığı yevmiye ile çalıştı yüzyıllardan bugüne her zaman portre var. Her ressamın yolu bir yerde portreden geçiyor aynı zamanda. Bu başat alanda var olmak, özgün olmak, çağdaş bir sanatçı olarak yer tutmak oldukça zordur. Ressam Müslüm Teke’nin portreleriyle karşılaştığımda ötelediği günlük geçeklikte açık edilen çağdaş insan yüzleri beni etkiledi. Projenin ismi “Açık Yüz” buradan doğdu. Müslüm birçok ressamın yaptığı portre resme hiç kimsenin yapmadığı bir biçimde can veriyor. Bu sürreal tattan günümüz insanın reeli peydahlanıyor bir anda. Konunun sonrasını Ressam Dostum Kadir Ablak’ın adeta bir manifesto gibi kaleme aldığı kritik yazısı bırakmak istiyorum. 

Ben bu küratör sunumuna sığmayacak yazıyı noktalarken birlikte çalıştığım Ressam Müslüm Teke’ye, Cadde 160’dan Fatih Doğan Ateş’e, andığım harika yazı için Kadir Ablak’a, projenin hayata geçmesini sağlayan Başkanımız Ömer Arısoy’a ve emeği geçen dostlarıma içtenlikle teşekkür ederim. 

Mehmet Lütfi Şen 

 

Özgeçmiş 

Müslüm Teke  

Ressam Müslüm Teke, 1974 Gaziantep’te doğar. Lisans eğitimini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Ana Sanat Dalında 1999 yılında tamamlar. 2005’te Gaziantep Güzel Sanatlar Lisesine atanır. 2013’te Adana’da  çalışmaya başlar. 2021’de İstanbul'a yerleşen ressam, çalışmalarını atölyesinde sürdürmektedir. Yurt içi ve yurt dışında pek çok sergiye katılan sanatçı ödül de almıştır. 

 

Hüseyin ÇETİNER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34