2-ÇIRPICI MAHALLESİ
NÜFUSU :32 513 SEÇMEN SAYISI :17 514
KADIN NÜFUSU :15 271 ERKEK NÜFUSU :17 242
BİNA SAYISI :1 478 HANE SAYISI :10 242
MUHTARIN ADI :ZEKİ ŞENTÜRK
Mahallemizin adını hemen yanı başında bulunan Çırpıcı Çayırı’ndan almıştır.Bu çayırlık alan,Bizans ve Osmanlı döneminde, Mevlana Kapı’dan başlayıp E-5(D-100)karayolunun güney tarafını da içine alarak bugünkü Atatürk Havalimanı bölgesine kadar uzanan çok geniş bir arazi parçasını kapsıyordu.Alanın bilinen tarihi MS 457-475’e kadar gitmektedir.
Çayırlık,1945’e kadar fazla tahribata uğramadan varlığın sürdürmüş,ancak bu tarihten sonra üzerindeki ağaçlar ve ‘‘çayır’’denen yeşil bitki örtüsü acımasızca yok edilerek,alan,beton dikilme,beton ve asfaltı dökülme suretiyle,bugünkü çok küçük sınırları içine hapsedilmiştir.
Tarihi Çırpıcı Çayırı konusunda,Mahalle Muhtarlığı ile bütün Zeytinburnu demokratik kitle örgütlerinin ortak bir talebi vardır.Çırpıcı Çayırı’nın tarihsel değeri ve Zeytinburnu’na sayısız güzellik ve yarar sağlayacağı için ,bu ortak talebi kitabımıza almadan edemedik.
Talep,Adnan Şenses benzinliğinden başlayıp Bakırköy adliyesine kadar olan alandaki beton yapıların yıkılarak alanın tekrar eski hüviyetine kavuşturulmasıdır.İstanbul Büyükşehir,Bakırköy ve Zeytinburnu belediyelerinin gerekli çalışmaları yaparak,halkın yararına mümkün olduğunca geniş yeşil alan sunmaları ,üstlendikleri görevin gereğidir.
Çırpıcı Mahallesi sakinlerinin önemli bir kısmı,değişik sebeplerle Rumeli ve Balkanlar’dan göç ederek buraya yerleşmiş hemşehrilerimizdir.Mahallemiz,ABD’nin Irak’ı işgal etmesinden sonra Habur sınır kapısının uzun süre kapanması üzerine,Mardin,Şırnak,Batman,Siirt gibi illerimizden de göç almıştır.
Mahallenin,iki camisi (Köşeli Camii ve Selvili Camii) vardır.Zeytinburnu İlçe Müftülüğü de bu mahallededir.Ahmet Vefik Paşa ve Veli Efendi İlköğretim Okulları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor tesisleri ve Özel Derman Hastanesi de bu mahalle sınırları içindedir.
Bizans ve Osmanlı dönemlerinden 1940’lı yıllara kadar Çırpıcı Çayırı’nda yapılan şenlikler,62 yıl sonra Çırpıcı Mahallesi Muhtarlığı öncülüğünde tekrar yapılmaya başlanmıştır.Ancak,bu güzel etkinliği sadece muhtarlığın kısıtlı bütçesi ile yapmak mümkün değildir.
Doğrusu,Zeytinburnu ve Bakırköy Belediyesinin el ele vererek hem Çırpıcı Çayırı’nı büyütmeleri,hem de bu etkinliği sahiplenmeleridir.