banner32

Boyun ağrısı deyip geçmeyin

İstanbul Times söyleşi ekibi olarak olarak bu sefer ki durağımız KineziTerapi Fizik ve Tedavi Merkezi oldu. Kuruma girer girmez rahat,ferah ve son teknoloji aletlerin kullanıldığı bir mekan ile karlaştık.Fizik Tedavi Doktoru Mehmet Serhan Kurtulmuş’a Boyun ağrısı ile alakalı merak edilen her soruyu sorduk. Dr.Kurtulmuş samimi ve anlaşılır cevaplar verdi.

Boyun ağrısı deyip geçmeyin

Farklı bir mantık ile fizik tedavi işine yaklaşan Kinezitarapi'yi sizin için gezdik 
 

Biz sorduk Dr.Mehmet Serhan Kurtulmuşcevapladı. İşte boyun ağrısı ile alakalı yaptığımız ilginç söyleşi;

İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber -Çağla Pekgüleç 



 
Bilmeyen okurlarımız için Kinezi Terapi Fizik Tedavi merkezini anlatır mısınız ?
 Bizim kurum olarak Rusya Federasyonunda ciddi bir etkinliğimiz var. Kurumun kurucuları Türkiye’de de faaliyet göstermek istediklerinde en önemli unsur her yere ulaşımı kolay olmasını ön palnda tuttular. Bundan dolayı E-5 in yanı başında ulaşım sorunu olmayan Havalimanının karşısında çok nezih ve ferah bir mekanı hizmete açtılar.

Kurumumuz da fizik tedavi alanında kullanılan tüm araç ve gereçleri satın alarak bu mekanı hastaların hizmetine sundu. Biz de burada severek görev yapan hekim ve diğer çalışanlar olarak hasatlarımıza şifa dağıtmak üzere çalışma yapıyoruz.
Peki boyun ağrısı sadece yaşlı insanlarda mı oluşur ?
Boyun ağrısı yalnızca emeklilik yaşına gelmiş kişilerin şikayeti değil, aynı zamanda ofis çalışanlarının, üniversite öğrencilerinin, ağır fiziksel aktivite ile çalışan işçilerin, araç sürücülerinin ve daha nice yaş ve meslek gruplarındaki insanların da sorunudur. Tamamen mekanik kaynaklı etkenlerin sonucunda zamanla servikal (boyun) bölümdeki omurgada osteokondroz (kemik ve kıkırdak bozuklukları) veya disk hernisi (boyun fıtığı) gibi sistemik rahatsızlıklar gelişir.

Boyun ağrısı dendiğinde ne kast ediliyor ?
Boyun ağrısı dendiğinde aslında ense bölgesinde, sağ ve sol omuzlara doğru yayılan kürek kemiklerinin üst kenarları kısmındaki ağrı duygusu kastedilir.

Kliniğimizde  boyun hastalıkları kinezi terapi yöntemi ile tedavi edilir.  Konusunda uzman personelimiz ile hastalığın zorluklarının komple olarak üstesinden gelmenize yardımcı olmaktayız. Cerrahi girişime gerek kalmaksızın servikal osteokondrozu (dejeneratif boyun bozukluklarını), boyun fıtıklarını ve diğer boyun rahatsızlıklarını tedavi etmekteyiz.



Boyun Ağrısının Nedenleri nedir ?
Boyun omurgasındaki bozukluklar birçok nedene bağlı olabilmektedir.
                                                      
• Vücudunuz yanlış pozisyonda sabit kaldığında omurga üzerine gelen yük;
• Kaslarda üşütme olduğunda;
• Rahat olmayan yatak kullanıldığında uyku esnasında yanlış pozisyonda yatma;
• Fazla kilo;
• Gergin pozisyonda uzun süreli bilgisayar veya direksiyon başında oturma;
• Ani hareketler, aşırı fiziksel efor (yük) vb.

Yukarıda sayılan eylemler neticesinde kaslarda spazm oluşur, bu bölgelerdeki kan dolaşımında düzensizlikler meydana gelir. Zamanla bu durum yorgunluğa ve ciddi bozukluklara yol açar. Hastalığın gelişme sürecinde kaslar artık hiç gevşeyemez olur, rahatsızlık hissi size uyku halinde bile eşlik eder. Bundan ziyade; kas spazmı omurlararası disklerin normal işlev görmesine engel olur.

Boyun Ağrısında Konservatif Tedavinin Sadece Geçici Bir Süre İçin Etkili Olmasının veya Hiç Etkili Olmamasının Nedeni
  
Gerçekten de; bir sürü ilaç, blokaj ve ağrı kesici aldığımızda ağrı duygusunu bir süreliğine azaltıp normal aktif hayata dönebiliyoruz. Fakat arada bir zaman geçtiğinde ağrı yeniden kendini hatırlatır. Neden mi? Çünkü geleneksel tıp hastalığın sonucuna odaklanma temeli üzerine kuruludur. Oysa ki kliniğimizdeki odak noktası hastalığın sebebidir. Özellikle de boyun osteokondrozu ve boyun fıtığı söz konusu olduğunda.

Osteokondroz ve Omurlarda Görülen Dejeneratif Değişimler

Osteokondroz söz konusu olduğunda, omurlararası diskler, eklem yüzeyleri ve ligamentous apparatus adı verilen bağ sistemi üzerindeki olumsuz etki, kas atrofisinden (kas kaybından) kaynaklanır. Omurların yapısındaki bozukluklar bir bölgeyi komple etkiler.



Boyun ağrısı dışında görülen belirtiler:
• Baş dönmesi;  
• Hipertansiyon;
• Ense bölgesinde ağrı;
• Boyunda iğnelenme, çıtlama
• Sürekli baş ağrısı;
• Beyin kan dolaşımının bozulması

Eskiden röntgen veya MR tanı yöntemi ile hastalığın ana sebebinin kolaylıkla tespit edilebileceği düşünülüyordu. Ancak söz konusu tetkikler kas dokusunu mercek altına almaksızın yalnızca kemik ve kıkırdak dokularındaki değişiklikleri saptayabiliyor. Oysa kemik ve kıkırdakların magnezyum, kalsiyum, fosfor ve çeşitli mikro element ihtiyacını karşılayan kaslardır.

Aşırı gerilen derin boyun kasları vertebral artere, yani omurga atardamarına bası yapar, bu nedenle beynin kan ihtiyacı tam olarak karşılanamaz. Beyindeki yetersiz kan dolaşımı ise kan basıncında sıçramaların yanı sıra depresyona, baş dönmesine, vejetatif vasküler bozukluklara, halsiziğe yol açar.

Servikal Disk Hernisi

Fıtıklaşma süreci nasıl gelişir? Osteokondrozun karmaşık ve kademe-kademe gelişen komplikasyonu olan herniasyon (fıtıklaşma) süreci birkaç evreden oluşur. Birinci evrede; iki omur arasında yer alan disk  ilk önce içerisindeki suyu kaybeder, ardından da çekilip küçülür, elastikiyetini ve yastıklama görevini  yitirir. Diskin dış tabakasını oluşturan “annulus fibrosus” adı verilen halka incelmeye başlar ve en sonunda yırtılır. Disk merkezindeki “nucelus pulposus” adı verilen çekirdek yapı ise omur kenarlarından taşarak omurilik kanalı içerisine bir kabarıklık oluşturur. Bu durum protrüzyon olarak adlandırılır. Başka bir ifade ile boyun fıtığı oluşur.
 
Boyun fıtığının temel belirtileri arasında omuzlarda ve kürek kemiklerinde şiddetli ağrı, ani boyun çevirmede ani krizler, kol uyuşması, kas spazmı, bisepslerde (kol kaslarında) ve el bileklerinde güçsüzlük, parmaklarda ve önkollarda duyu bozukluğu sayılabilir.
Dejeneratif boyun bozukluklarının ve boyun fıtığının sonuçları nelerdir?

Boyun sorunları üst ekstremite (uzuv) atrofisinden kalıcı sakatlığa kadar giden çok ciddi sonuçlar doğurabiir. Bu bölgedeki dolaşım bozuklukları netice itibariyle beyin kan dolaşımının bozulmasına ve hafıza kaybına yol açabilir. Söz konusu hastalık hastanın yaşam kalitesini önemli oranda olumsuz etkileyerek, hasta solgun, bağımlı olur ve  enerjisini kaybeder.
Boyun Ağrısı Tedavisi: Sorununa Farklı Bir Bakış Açısı

Bu belirtileri kaydeden sıradan bir doktor neler yapar?  Bir yığın ilaç yazar!  Vurucu doz ilaç geçici bir süre için ağrıyı bir şekilde bastırır, ancak aynı zamanda iç organlara da zarar verir. Ve belirli bir süre sonra her şey yeniden başlar fakat diğer taraftan da karaciğerden olumsuz sinyaller gelmeye başlar.

Fakat doğa bünyemizi çok dayanıklı yarattı. Şöyle ki güçsüzleşmiş, zayıflamış kaslarımıza yeniden güç kazandırabilir, sertleşmiş kısımları gevşetebiliriz. Bunun için kaslara doğru şekilde yük uygulanması gerekmektedir.


Kineziterapi Kliniğinde Kineziterapi Yöntemi ile Boyun Sorunlarının Tedavisi

Yapılan araştırmalar, omurga kas kuşağı daha güçlü olan hastaların boyun rahatsızlıklarını daha kolay atlattıklarını göstermektedir. Boyun ağrısını “sinir kökü sıkışması” olarak değil de, derin doku ödemi sonucu olarak ele aldığımızda kas yapısına etki etmek sureti ile karşımıza yepyeni bir çözüm yolu açılır. Nitekim tedavi sürecinde baş rolde, hastanın kendisi oynar. Hekim ise iyileşme yolunda  hastanın kendisine yalnızca eşlik eder.

Nasıl mı?
Doğanın bize bahşettiği motor (hareketsel) aktivite sayesinde  Kineziterapi (kinesis – hareket, terapi - tedavi) bünyenin doğal güçlerini etkinleştirir. Hareketsel aktivite yardımı ile kişinin kas kuşağı onarılır, bünyeye yüklenme sağlıklı şekilde gerçekleşir.

Kineziterapi kliniklerinde kineziterapi yöntemiyle uygulanan tedavi, modern “TechnoGym medical” egzersiz aletlerinde uzman fizyoterapist gözetiminde titizlikle ayarlanmış dozda  uygulayacağınız bir egzersiz programından oluşmaktadır.                                       

Ayrıca derin boyun kasları koreksiyonuna yönelik özel bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
     
Kineziterapi yöntemi ile tedavi omurga ve boyun rahatsızlıklarının algısında adeta devrim yaratmıştır. Örneğin; en ufak bir ağrımız olduğunda vücudumuzu yoracak herhangi bir yükten
Deha Detaylı bilgi almak ve tedaviye başlamak üzere işte iletişim bilgileri;
Kineziterapi –Fizik Tedavi Merkezi-
Kartaltepe Mahallesi Süvari Sokak NO.23 Sefaköy –Küçükçekmece –İstanbul
(E-5 Yanı Sefaköy Metrobüs Durağının karşısı ) Tel:0212-541 62 61 – 62


TEDAVİ ALANLARIMIZ


Disk dejenerasyonları,
Boyun, sırt ve bel bölgesindeki fıtıklar,
Omurga kireçlenmeleri,
Osteoporoz ( Kemik erimesi )
Kronikleşmiş boyun,sırt ve bel ağrıları,
Skolyoz,
Kifoz,
Ankilozan Spondilit,
Dejeneratif eklem hastalıkları (Gonartroz, Koksaktroz,Poliartroz)
Romatizmal eklem hastalıkları
Ameliyat öncesi ve sonrası eklem rahatsızlıkları (Omuz, diz, dirsek,kalça, ayak bileği )
Tekrarlayan eklem çıkıkları ( Omuz )
Donuk omuz
Kas yırtıkları,
Tendon yırtıkları,
Kas atrofisi,
Tendinit,
Operasyon öncesi ve sonrası kas ve tendon sorunları,
Hipertansiyon,
Baş ağrısı,
Baş dönmesi ve denge bozuklukları,
Obesite,
İdrar kaçırma,
Cinsel yetersizlik,


Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34