banner32

Gribe Karşı Koruyan Kış Çayı Nasıl Demlenir?

Kış geldi, havalar soğudu. Grip ve soğuk algınlığı sezonu başladı. Kış aylarının da gelmesiyle birlikte her evde bitki çayı demlenmeye başlandı. Peki bitki çayı nasıl demlenir? Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde açılan Bitki Çayı Demleme Kursu’nda görevli Tekniker Mehmet Şirin Yalvaç, bitki çayını doğru demlemenin püf noktalarını kursa katılan vatandaşlara anlattı.

Gribe Karşı Koruyan Kış Çayı Nasıl Demlenir?
Havaların soğumasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığı mevsimi başladı. Soğuk kış günlerinde hastalıklardan korunmak amacıyla nerdeyse her evde bitki çayları kaynamaya başladı. Peki bitki çayı nasıl demlenir, bitki çayları kaynatılırken şifa veren özellikleri nasıl korunur? Tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde açılan Bitki Çayı Demleme Kursu’na katılan vatandaşlar, Tıbbi Bitkiler Teknikeri Mehmet Şirin Yalvaç’tan, kış çayını demlemenin püf noktalarını öğrendi.
 
Havaların soğumasıyla birlikte düşen vücut direncini arttırmanın en kolay yolu olan bitki çaylarının doğru şekilde nasıl demlenmesi gerektiğini vatandaşlara öğretmeyi amaçlayan Zeytinburnu Tıbbi bitkiler Bahçesi bu amaçla Bitki Çayı Demleme Kursu’nu faaliyete geçirdi. Kursa katılan vatandaşlara doğru bitki çayının nasıl demlenmesi gerektiğini anlatan Yalvaç, bir su bardağına yaklaşık bir tatlı kaşığı bitki karıştırarak elde ettiği şifalı kış çayının tarifini verdi.
 
BİTKİ ÇAYLARI EN FAZLA 15 DAKİKA KAYNATILMALI
 
Yalvaç, kış aylarında boğaz yollarında oluşan enfeksiyonları yok eden Zencefil, baş ağrısına karşı iltihap önleyici bir etkisi bulunan zerdeçal, kan pıhtılaşmasını engelleyerek kalp krizine karşı koruyan tarçın, ağız içerisinde oluşan bakterileri engelleyen karanfil, göğüs ısısını arttırarak birikmiş olan toksinleri atmaya yardımcı olan göğüs yumuşatıcı etkiye sahip havlıcan ve c vitamini açısından zengin olan aynı zamanda da çaya renk katan hibiskus bitkisinden oluşan karışımla elde ettiği kış çayını yaklaşık 15 dakika, 43 derecelik ısıda kaynatarak atölyeye katılan kursiyerlere ikram etti.
 
 “KIŞ ÇAYINDA IHLAMUR OLMAZ”
 
Ihlamurun diğer bitkilerin etkisini azalttığı için bitki çayına konulmaması gerektiğini vurgulayan Yalvaç, “Ihlamuru kesinlikle öneriyoruz fakat karışım çaylarında etken maddeleri devre dışı bırakıp diğer bitkilerin etkisini azalttığı için ıhlamuru, karışım çaylarında pek önermiyoruz. Ihlamurun tek başına sade halde içilmesini tavsiye ediyoruz.” dedi.
 
“KIŞ ÇAYINA BAL KATILMAZ”
 
Kış çayının çok sıcakken bal ile tatlandırılmaması gerektiğini belirten Yalvaç, “Kış çaylarında şeker kullanımını önermiyoruz. Doğada Stevia adı verilen bir tatlı ot bulunmaktadır. Vatandaşlar çaya tat veren bu bitkimizi aktarlarda rahatlıkla bulabilirler.”dedi.
Bu bitkinin bulunamaması takdirde kış çayına bal katılabileceğini ifade eden Yalvaç, “yalnız dikkat edilmesi gereken balın çaya çok sıcakken katılmamasıdır. Yani çayın hafif soğumasını bekleyip, daha sonra çaya bal katmalıyız.”dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34