İstanbul Kalkınma Ajansı’nın Çocukların ve Gençlerin Girişimcilik, Beceri ve Geleceklerini Destekleme 2012 Mali Destek Programı kapsamında kabul edilen ‘Oçem’de Hayat Var’ projesi başvuru sahibi Zeytinburnu Kaymakamlığı ve proje ortağı Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yürütülecektir.
Zeytinburnu Times Haber Merkezi
Projemize İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destek 973.448.55TL’dir. Projemizin uygulanma süresi 12 aydır.
‘’Oçem’de Hayat Var’’ projesi ile Zeytinburnu’nda bulunan resmi ve özel kurumların işbirliği ile yetersiz eğitim koşulları ve otizm nedeniyle dezavantajlı konumda olan çocukların bilinçli, sağlıklı, beceri ve yetkinliklerini sürekli geliştiren bireyler olarak toplumsal yaşamın tüm aşamalarına bağımsızlaşarak etkin katılımlarının sağlanmasına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında hedef kitlemiz olan 150 otizmli çocuğumuzun; eğitim, sağlık, sanat, spor ve kültür hizmetlerine erişimleri arttırılarak rehabilitasyonları sağlanacak ve 150 velimizin de otizmli çocukların ruh ve beden sağlığı gibi konularda bilgi düzeylerinin geliştirilmesi desteklenecektir. Ayrıca merkezde görev yapan 70 öğretmenimiz de otizmli çocukların eğitiminde farklı yöntem ve teknikleri konusunda alacakları eğitim seminerleri ile sürece katkıda bulunacaklardır.
‘’Oçem’de Hayat Var’’ projesi ile daha önce ilköğretim okulu olarak yapılmış olan OÇEM binası, otizmli çocukların eğitim faaliyetleri açısından en güzel şekilde istifade edebilecekleri bir yapı haline getirilmesi sağlanacaktır.
Projede Neler Var?
Bu projede otizmli çocuklara eğitimin daha nitelikli verilebilmesi için aşağıda belirtilen faaliyetler gerçekleştirilecektir:
Bireysel ve Grup Eğitimi Sınıfları Yeniden Düzenlenecek: Bu sınıflarda çocukların bireysel olarak yapabilecekleri faaliyetleri için çalışma köşeleri; grup etkinlikleri için grup masaları; dikkatlerini çekmesi ve kendilerine anlatılanları görmek ve serbest zamanlarında ise müzik dinleyerek oyun faaliyetleri içinde olmaları açısından bilgisayar köşesi ve bir arada oturup hikaye okuma, yerde oturup lego yapma, çeşitli oyuncaklarla yerde vakit geçirme, çorap, pantolon vb. giyinme becerileri için ayakkabısız çalışılabilecek alana ihtiyaç duyulduğundan sınıfta minderli oyun köşesi bulunacaktır.
Spor Salonu: Bedensel ve spor faaliyetleri normal bireylerde faydalı olduğu kadar otizmli bireyler için de büyük önem taşımaktadır.
Aile Atölyesi: Özel eğitim, aile-okul işbirliği ile yürütüldüğünde daha etkili olur. Çocuk için ev ve okuldaki performanslarının karşılaştırılmasının ve aile okul arasındaki bilgi alışverişinin gerçekleştirilmesi için ailenin eğitime katılması önemlidir.
Fizyoterapi Odası: Otizmli çocuklar çeşitli uyaranlara karşı aşırı duyarlılık gösteren çocuklardır. Buna bağlı olarak da bu çocuklarda istemsiz kas kasılmaları sıklıkla gözlemlenir.
Uygulama Evi: Otizmli çocukların eğitiminde en önemli amaç çocuğun bağımsızlaşarak öz bakım becerileri, yeme içme, kişisel temizlik ve giyinme soyunma gibi alanlarda kendi ihtiyaçlarını giderebilmesidir.
Rahatlama Odası: Ülkemizde rahatlama odası olarak dilimize çevrilen, yurtdışında imagine room olarak bilinen oda, çocukların, duyu bütünsel olarak rehabilitasyonunu ve fizyolojik ve psikolojik gerginliklerini giderebilmelerine hizmet eder.
Materyal Yapım Odası: Özel eğitim hizmetlerinde materyal, eğitimin çok önemli bir kısmı oluşturmaktadır.
Çocuk Değerlendirme Odası: Çocuğun aşina olmadığı sınıf ortamından farklı, sessiz, sadece değerlendirme için kullanılan bir oda olması gereklidir.
Psikoterapi Odası: Yapılan araştırmalar sonucu otizmli çocuk sahibi ailelerin psikolojik destek hizmetlerine ihtiyaç duydukları alan yazında ortaya konulmaktadır.
Oyun Odası: Otizmli çocuklarda iletişimi başlatmak ve iletişim becerilerini geliştirmek için oyun çok önemli bir eğitim faaliyetidir. Zeytinburnu OÇEM de oluşturulacak oyun odasının çocukların eğlenirken eğitim alabilecekleri bir alan olarak tasarlanacaktır.
İş Eğitimi Sınıfları: Ülkemizde otizmli bireyler 15 yaşına kadar OÇEM’lerde eğitim alabilmektedir. 15-16 yaşlarından sonra otizmli çocukların eğitim alabilecekleri okullar sadece iş eğitimi merkezleridir
Sağlık Hizmetleri- Revir: Okullarda hemşirenin ve revirin bulunması çocuklara gerekecek acil müdahaleler için önemlidir.
Resim Atölyeleri: Merkezde bulunan resim odasının materyaller ve fiziki ortam olarak daha donanımlı ve kullanışlı olması çocukların etkinliklerini daha kaliteli ve başarılı yapmalarına olanak sağlar. Müzik
Atölyeleri: Müzik ve müzik eğitimi çocukların gelişiminde özellikle otizmli çocukların gelişiminde oldukça önemlidir.
Bahçe Alanı: Çocukların ilköğrenim çağlarında bahçede vakit geçirip oyun oynamaları önemli bir etkinliktir.
Kaynak ; İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)