banner32

Yenikapı Mevlevihanesi Aslına Uygun Kullanılsın

Gerek açılış tarihi gerekse de büyüklük bakımından İstanbul’da 1491 de açılan Galata Mevlevihanesi’nden sonra gelen ikinci büyük mevlevihanedir.

Yenikapı Mevlevihanesi Aslına Uygun Kullanılsın
Yenikapı Mevlevihanesi ne zaman ve nerede yapılmıştır ?

Bu Mevlevihanenin yapıldığı devirde Surlardan açılan yeni bir kapıya izafeten ismine Yenikapı Mevlehinesi denilmiştir. Daha sonra Mevlevihanenin tanınırlığı v bilinirliliği Yenikapıdan  daha çok olunca bu seferde Kapının ismi Mevlanakapı olmuştur.İsminden dolayı bazıları bu mekanın Aksaray  Yenikapıda olduğunu düşünse de asıl bulunduğu yer Zeytinburnu Merkezefendi Mahallesidir.  Yapılış tarihi de 1598 dir.

Zeytinburnu Times Haber Merkezi / Özel Haber 

Zamanın Yeniçeri baş halifesi ve Katibi Malkoç Mehmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Zamanın önde gelen Mevlevi dedelerinden Kemal Ahmet Dede tarafından Mevleviliğe alınan Malkoç Mehmet Efendi 1597 yılında hacca giderken Konya’da Mevlana Âitanesi’ni ziyaret etmiş ve burada gördüklerinden çok etkilenerek ,hac dönüşünde İstanbul’da bir Mevlevihane kurmaya kara vermiştir. Dönüşünde kararını yerine getirmiştir.   

Başlangıçta, Semahhane, harem,(Dedekonutu) ,18 derviş hücresi (çilehane) ,mescit,sebil ve türbeden oluşan yapı topluluğu sonraki yıllarda yıkılarak yerini daha büyük ve gelişmiş yapılara bıraktı.

Yenikapı Mevlevihanesinde bir çok meşhur müzisyen yetişmiştir. Itri ve Dede efendi bunların başında gelir. Ünlü divan şairi şeyh Galip’te burada yetişmiştir. 1925 de Tekkelerin kapatılması ile burası 1961 yılına kadar kimsesiz çocuklar yurdu olarak kullanılır. Değişik zamanlarda çıkan yangınlar Mevlevihaneyi kullanılamaz hale getirmişti. UNESCO 2006 yılının başında aldığı karar ile  2007 yılı dünya çapında Mevlana yılı ilan edilmesi ile Vakıflar genel müdürlüğü ve Zeytinburnu Belediyesi ciddi bir restorasyon ile  buraya aslına  uygun bir şekilde restore etmiş ve hizmete sunmuştur.

Şu an Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi olarak kullanılıyor

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak milli ve manevi değerlere bağlı bir eğitim sistemi ile genlerimize hizmet ediyor. Ancak bu kurumumuz başka yerde eğitim verebilir ama Mevlevihaneyi  başka yerde turizme kazandırma şansımız yok. Tarihi mekanlarımızı aslına uygun bir şekilde kullanmamız gerekir.

Geleceğim Zeytinburnu Platformu (GZP) ilçenin yararına olan her çalışmanın içinde olacaktır.

Daha Detaylı bilgi için Hüseyin Çetiner Tarafından yazılan "Değişim ve Gelişim Tarihi İçinde ZEYTİNBURNU" isimli kitabın 105-106-107 ve 108.sayfalarına bakabilirsiniz.

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

banner14

banner34