banner32

Neden Geleceğim Zeytinburnu Platformu ?

İnsanlar doğdukları ve doydukları yere karşı sorumludurlar. Gazeteci Yazar Hüseyin Çetiner’de henüz 21 yaşında iken 1993 de DOĞDUĞU yer olan MALAYA’nın kitabını yazdı. Bu Kiştap 23 yıldır yüz binlerce talebe tarafından kaynak kitap olarak okundu.

1989 Yılından beri Yerleştiği Zeytinburnu ilçesinin “Gelişim ve Değişim Tarihi İçinde ZEYTİNBURNU” ilçesinin kitabını 2008 yılında yazdı ve basımını gerçekleştirdi.

Şimdi de Ekmeğini yediği Zeytinburnu ilçesi ile ilgili daha çok şey yapmak niyetinde olduğu için Eğitimci Müzeyyen Kurt, STK gönüllüsü Adnan Saygılı, Basın yayın alanında başarılı bir şekilde muhabirlik yapan Çağla Pekgüleç başta olmak üzere bir grup arkadaşı ile “GELECEĞİM ZEYTİNBURNU PLATFORMUNU” kurdu.



Platform Ne Yapacak ?


Bizans, Doğu Roma ve Osmanlı Sur İçi İstanbul’una en yakın ilçe olmasına rağmen ne yazık ki Zeytinburnu bugüne kadar Tarih’te, Kültürde, Sanatta, Edebiyatta ve sosyal yaşamda hak ettiği değere kavuşamamıştır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Zeytinburnu ve yakın çevresinde kurulan Fabrikalarda çalışmak üzere Trakya ve diğer vilayetlerimizden ilçemize gelenlerin yaptığı derme çatma gece kondular ile ne yazık ki şöhreti Bağ, Bahçelik güzel ve şifalı suyunun ünü 1947 de yapılan gece kondular ile yok edilen bir ilçenin adıdır Zeytinburnu.

Platformumuz Zeytinburnu nda bilinmeyen tarihi yapılarımızı bilinir hale getirecek


İstanbul’un fethinden önce yapılan (1452)Kazlıçeşme Fetih Camisi,Tarihi Kazlıçeşme, Erikli Baba dergahı, Klise, Seyit Nizam Külliyesi,Merkezfendi Külliyesi, Balıklı Rum Ayazması, Takkeci İbrahim Ağa Camisi, Merkezefendi Cami Tevhidhanesi, Yeni Kapı Mevlvihanesi, Yedikardeşler, kabri başta olmak üzere sayısız tarihi mekanımızı yerli ve yabancı turizmine kazandırmak için çaba sarf edeceğiz.

Tabi burada sembolik bir Tebağhane de kurup gelen turistlere burada 1453 den 1996 yılına kadar yüzlerce fabrika 543 yıl boyunca dünyada ilk teşvik siteminin uygulandığı iş yerleri de burada Osmanlı Ordusuna atlarda kullanılan koşum takımlarının derilerini ürettiler demek de gerekli.

29 Mayıs ile 29 Ekim Tarihleri arasında Kazlıçeşmede özel dizayn edilmiş mekanda temsili İstanbul’un Fethi tiyatrosu her gün Saat 14.53 ve 19.23 de olmak üzere günde 2 kez sergilenecektir. Yerlilere 20 TL Turistlere ise 20 Dolar dan bilet satılacaktır.


Özetle Amrikalıların 1765 de kurduklaruı devletrlerinden 313 yıl daha büyük olan (1765 - 1452= 312 yıl daha eski olan Kazlıçeşme fetih camisinden bir kuruş turizm geliri elde edemiyoruz. Ama Amerikalılar Gerorge Washinton’un Piposunun sergilendiği müzeye her yıl gelen ziyaretçilerden milyonlarca dolar gelir elde ediyorlarken biz neden bu kadar önemli tarihi yerlerimizi turizme kazandırmıyoruz.



Yanındaki 564 yıllık yani 6 asırlık METRUK hamam aslına uygun olarak restore edilecek. Buranın etrafında camiye en az 5 dönüm yer verilecek. Bu yerde 50 tane iş yeri yapılacak. Geliri Zeytinburnu’nda bulunan Tarihi eserleri ihya ve tanıtım işini üstelenecek vakfa bağlanacak.


Bu vakıf en küçüğünden en büyüğüne kadar bütün tarihi yerleri halkın istifadesine sunacak çalışmalar yapılacak. Bu
çalışmalarımız neticesinde 5 yıl sonra bu proje kapsamında en az 5 bin kişi evine ekmek götürecek. 
Mücevher sandığının üstünde oturuyoruz ama içini açıp bakmaya zamanımız yok.

Zeytinburnu ilçesi içi değerli mücevherlerle dolu bir sandıktır ama bizler byu sandığı açıp içine bakım atalarımızdan kalan o mücevherleri geleceğimizin hizmetine sunmayı akıl edememişiz.


İşte Geleceğim Zeytinburnu Platformu Kurucusu Hüseyin Çetiner ve arkadaşları bu mücevher sandığını açıp halkın hizmetine sunmaya karar verdi.

Platform üyeleri hiçbir kişisel menfaat düşünmeyip tamamen toplum yararına bir çalışmanın azmindedir. Bütün Tarihi yerlerimizin envanterini yapıp bunları Turizmin hizmetine sunmak üzere Vakıf Kurulması, İlçe belediyesi, İBB, Kaymakamlık, İstanbul Valiliği ,İstanbul İl Kültür Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı makamı başta olmak üzere atalarımızdan bize miras kalan bütün yerlerimizi halkın istifadesine sunmak için gece gündüz çalışacağız.


Geleceğim Zeytinburnu Platformu’nun kurucu başkanı Gazeteci Yazar ve Zeytinburnu Kitabı yazarı Hüseyin Çetiner şunları söyledi “İstanbul’un Sur İçi Bölgesi tarihi yerler konusunda dünya da muhteşem bir üne sahiptir. Üç Medeniyete başkentlik yapan Sur İçi İstanbul’una en yakın yer hiç Şüphe yok ki Zeytinburnu İlçesidir. Ne yazık ki bugüne kadar hiçbir kimse üstünde oturduğumuz mücevher sandığını açmayı düşünmemiştir.



Bir süre önce Amerika ya gitmiştim. Orada 25 yıldır yaşayan ağabeyim bana şu Müze de var ya George Washington’un piposu var diye her yıl dünyanın değişik ülkelerinde milyonlarca insan ciddi ödemeler yaparak bu müzeyi geziyorlar deyince bizim Zeytinburnu’ muzda o kadar tarihi yerlerimiz var ama biz bunlardan bir kuruş para kazanamıyoruz dedim ve kafa yordum.


Son beş yıldır bu tür bir platform kurum yeterli kamuoyu desteği aldıktan sonra güçlü bir vakıf kurarak “Zeytinburnu Tarihi Mekanlarını Yaşatma Vakfı” tarzında daha sağlıklı çalışabilecek bir yapı ile ilçemize ülkemize, ciddi katkılar yapacak bir çalışma yapılabilir. Zeytinburnu ilçesinde bundan sonra fabrika kurma şansımız ve imkanımız yoktur. Ama tarihi mekanlarımızı turizme kazandırabilirsek bacasız onlarca fabrika kurmuş oluruz.


Temsili tabakhane ve diğer sosyal donatılar(tiyatro yeri ve cami etrafında yapılacak turistik eşya satış yerleri için arsa sahipleri gönüllü olarak yer bağışı yaparlar çünkü bu projeler onların orada üretecekleri mekanlarına değer katacak çalışmalar olacaktır. Platform ve Vakıf sadece işi KNOW HOW kısmı ile alakadar olacaktır.


Kısa ve özet olarak Zeytinburnu’da un var, şeker var, yağ var, tüp var helva yapacak usta eksik. Bu ustayı da “Geleceğim Zeytinburnu Platformu” başkanı ve ekibimle başaracağımdan % 100 eminim. Bu konuda engel ve mazeret kabul etmiyorum.


Bugün sen veya sizde kim oluyorsunuz da bu kadar büyük bir projeyi hayata geçirme cesaretini kendinizde buluyorsunuz diyenler mutlaka olacaktır. Bunlara rağmen başarılı olacağımıza inanıyorum. Çünkü Niyet Hayr akıbet hayr diyen anlayışa sahip bir yapım vardır.


Bekle bizi Zeytinburnu geldik ve işe el attık. Bugün Yani 25 Kasım 2016 de Face Sayfanızı açarak çalışmaya başladık. Ama ilk kez bu düşüncemi bundan 20 gün önce yardımcım olan Sayın Müzeyyen Kurt Hocam’a açtığım zaman ne kadar inandığını ve heyecanlı olduğunu görünce kendimden daha da cesaret buldum.


Allah’ın izni ile bu işi başardığımız zaman bu çalışmamızdan dolayı ekmek yiyen binlerce kişinin DUASI benim bütün zorluklara katlanmamı bana unutturacaktır.

“Geleceğim Zeytinburnu Platformu“ ilçemize, ilimizi ve ülkemize hayırlı olsun.

Kaynak : Geleceğim Zeytinburnu Platformu Basın Bölümü

YORUM EKLE

banner33

banner14

banner34