banner32

Anjiyo’dan Korkmayın!

Bu yazıyı Anjiyo yaptırmaktan korkanlar için özel olarak hazırlıyorum. Biliyorum ki bir süredir var olan sıkıntılarınıza rağmen kum torbası, hastanede kalma süreleri veya işlemin kendisinden kaynaklanan sıkıntılardan dolayı anjiyo yaptırmayı erteliyorsunuz. Bu yazıyı hazırlamamın sebebi tam anlamıyla da bu! Anjiyo yaptırmaktan korkmamanız için size bu olayı yaşayan Halam’ın deneyimlerinden yola çıkarak hazırlayacağım. Keyifle okumanız ve kalbinizle ilgili hiçbir şeyi ertelememeniz dileğiyle…

Anjiyo’dan Korkmayın!
Bir Kalp Anjiyosu öyküsü…

Halam, Güler Albayrak 67 yaşında. Uzun yıllardır şeker hastası. Sigara kullanmamasına rağmen en büyük eksikliği çok fazla hareket etmemesi… Aslında Anjiyo yaptırmayı ortalama 5 yıldır düşünüyordu. Fakat bu düşünmeler bir türlü gerçekleşmedi. Avrasya Hospital’a Prof. Dr. Mehmet Meriç Hoca’nın da gelmesiyle Anjiyografi yaptırma konusunda Halamı ikna ettik. En sonunda geçtiğimiz Pazartesi Günü Edirne’den İstanbul’a Mehmet Meriç hoca ve ekibinin titiz ellerine kendi bıraktı! Yaşı ve şeker hastalığı dolayısıyla hem kendisi hem de ailesi olarak bizler kalp damarlarında bir sorun olmadığından emin olmak istiyorduk.

Anjiyo olmadan bir gece önce çok heyecanlıydı ve korkuyordu. Korkmasının sebebi hem kalp ile ilgili işlem olacağından hem de işlem sonrası konulan kum torbasının kendisine itici gelmesinden kaynaklanıyordu. İlk gün muayenesini Kardiovasküler Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cenk Tataroğlu yaptı. Ve işlem sırasında ve sonrasında da halamın yanındaydı.

Daha sonrasında işlem için Mehmet Meriç Hoca’dan gün alındı. Anjiyo öncesinde oldukça heyecanlı olan halam Anjiyo esnasında oldukça rahattı. Nedeni ise işlemden önce verilen bir ilaçtı. Yapılan tüm işlemleri gördüğünü, Mehmet Hoca’nın işlemi yaparken güzel şarkılar mırıldandığını duyduğunu ama hiçbir acı ya da ağrı hissetmediğini söyleyen Halam, yaşadıklarını bana böyle anlattı:” Mehmet Hoca sürekli monitörü takip ediyordu. Yanımızda Cenk Bey de vardı. Sonra birden Hemşire kızlar geldi. Mehmet Hoca’ya “Şimdi ne olacak?” diye sordum. Bana “ İşleminiz bitti Güler Hanım, geçmiş olsun” Dedi. İnanamadım. Mehmet Bey gerçekten bitti mi? Diye tekrar sordum. Ve bu zamana kadar bu kadarcık şey için beklediğimden dolayı kendime kızdım.” Anjiyo’dan sonra kasık bölgesine tekrar kanama olmaması için kum torbası koyduklarını söyleyen Halam, “O kadar çok ilgilendiler ki kum torbası fobimi de yendim” dedi. Halamın Anjiyografi sonuçları temiz. Şimdi sıra sizde…

Anjiyografi nedir? Nasıl yapılır?

Anjiyokardiyografi, kalp içerisine veya koroner arterlere Fluoroskopi altında gönderilen bir Kateter aracılığı ile kontrast maddenin (radyo-opak madde) manuel olarak veya kalp boşluklarına bir pompa ile verilmesi ve oluşan radyolojik görüntünün bir film üzerine (sine-anjiografi) veya elde edilen digital görüntünün bir “compact disc” üzerine kaydedilmesi olarak tarif edilir. Anjiokardiyografi ile kalp boşluklarının, büyük damarların ve koroner arterlerin radyografik anatomisi ve anatomo-patolojisi, fizyoloji ve fizyopatolojisi hakkında bilgi elde edilmektedir. Ayrıca, koroner arter ve periferik arterlerdeki darlıklar balon ve/veya stent ile açılabilmekte; kalp kapak darlıkları balon ile açılabilmekte (valvuloplasti); kalp içersindeki doğuştan olan delikler kapatılabilmekte; yaşlı hastalarda kireç çökmüş aort kapak darlıklarında kapak takılabilmektedir

Koroner anjiyografi aterosklerotik koroner kalp hastalığına bağlı arteryel daralmaların gösterilmesinde halen altın standart olan bir inceleme yöntemidir ve doğru tedavi seçiminde en güvenilir bilgiyi vermektedir. Selektif koroner anjiyografi 1959 da Sones tarafından kalp kateterizasyonu teknikleri arasına sokulmuş ve yaygın bir şekilde uygulama alanına girmiştir.

Akut miyokard infarktüsü, kardiojenik şok, ventriküler taşikardi’li hastalarda bile son yıllarda kalp kateterizasyonu ve koroner anjiyografi çok güvenli bir şekilde yapılabilmektedir.

Hastanın anjiyografiye nasıl hazırlanır?

Acil durumlar hariç, koroner anjiyografik tetkik hasta kondisyonunun iyi olduğu bir zamanda yapılmalıdır. Hastanın fizik muayenesi yapılır ve laboratuvar tetkikleri gözden geçirilir. Hastaya yapılacak tetkik ve bu tetkikin faydası ile riski anlatıldıktan sonra yazılı izin alınır.

İşlemden 24 saat önce elektrokardiogram, serum elektrolitleri ve kreatinini ile kan sayımı ve koagulasyon parametreleri tekrarlanır. Hastanın almakta olduğu medikal tedavi işlemden önce de devam ettirilir.

Anjio sonrası: Hastalar takip için yataklarına alınır. 10 – 15 dakikalık baskı yapılarak kasığındaki konül çıkarılır. Kum torbası konur. 4 – 6 saat sonra hastalar taburcu edilir. Hastalara anjiografi sonrası 2 – 3 günlük istiharat önerilir. Hasta evde işlemden 24 saat sonra bandajları çıkarabilir, ve duş alabilir , Kasık bölgesinde küçük çapta morluklar özellikle şişman kişilerde gelişebilir ve bir süre sonra kendiliğinden düzelir. Kasık bölgesinde şişlik, bacakta soğukluk ve ağrı gelişmesi, iğne giriş yerinde akıntı ve kanama olması durumunda hasta doktoruna başvurmalıdır.

PROF. DR. MEHMET MERİÇ KİMDİR?
1967 senesinde İstanbul Tıp Fakültesi'ne girdi. 1973 senesinde İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Aynı sene, İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalında ihtisasa başladı. 1995-1998 yılları arasında Alman Hastanesi'nde, 1998-1999 yılları arasında Academic Hospital’da çalıştı, 2000 yılından 2006 yılına kadar Şafak Hastanesinde Kardiyoloji Bölüm Başkanı olarak kalp kateterizasyon laboratuarında çalıştı. 2006 yılından itibaren JFK hastanesi/Bahçelievler de çalıştı. Ağustos 2010 yılından itibaren 2011 yılı sonuna kadar Özel Avrupa Şafak Hastanesinde çalıştı . 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren Özel Avrasya Hospital’da Kardiyoloji Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34