İnşaat Mühendisi Ak Parti Zeytinburnu Belediye meclis üyesi Adem Uluocak grubu adına yaptığı konuşmada stratejik planın ne olduğunu,Zeytinburnu belediyesinin yaptığı çalışmalar ve 2015 yılı bütçesi ile alakalı meclise detaylı bir bilgi sunumu yaptı. Müberra İnal Aslan’da partisi adına konuşma yapan diğer bir Ak Partili meclis üyesi oldu. Ak Parti Meclis üyesi Yunus Gülmek ise kendi şahsı adına bir konuşma yaparak şunları söyledi.”Emekli bir maliye uzmanı ve plan bütçe komisyon üyesi sıfatımla kendi adıma söz almış bulunmaktayım. Zeytinburnu Belediyesi yaptığı çalışmalar ile ilçe halkı için çok güzel işler yapıyor. Hepiniz yapılan çalışmaları yakından takip ettiği için yapılan çalışmaları sayarak zamanınızı almak istemem. Ancak birkaç konuda da fikrimi beyan etmek isterim. Belediyemiz Kültür’e ,sanat’a ,spor’ a ve çevreye ciddi katkılar yapıyor. Bugüne kadar halkımızın huzur ve rahat içinde bir yaşam sürmeleri için emek sarf eden belediye çalışanlarımıza teşekkür ederim…
İstanbul Times Haber Merkezi / Mehmet Osmanoğlu
CHP Adına meclis üyesi Düzgün Kaya bir konuşma yaparak stratejik plan ve 2015 bütçesini eleştirdi. Grup Başkan vekili Hasan Hüseyin Üsküdar’da konusuna hakim bir şekilde 2014-2019 Stratejik plana karşı red oyu kullanacaklarını ifade ederek ilçede yapılamayan çalışmaları anlatarak özellikle Zeytinburnu’nun girişleri Amerika’ nın Manhattan Bölgesi gibi güzel ve ışıltılı. Ama ilçemizin iç tarafının görüntüsü ise Harlem’ i andırıyor demesi bir çok meclis üyesinin gülümsemesine sebep oldu. CHP Grup başkan vekili düzeyli ve sakin bir şekilde Murat Aydın’ın eleştirerek başkan geçen on beş yıl içinde yorulmuş ki bir çok projesini 15 yıl geçmiş olmasına rağmen halen gerçekleştiremedi.Diyerek belediye başkanı Murat Aydın’ın çok başarılı işler yapmadığını iddia ederek 2015 yılı bütçesine ve stratejik plana red oyu vereceklerini ifade ederek konuşmasını bitirdi.
CHP Meclis üyesi iş adamı İlkay Biber şahsı adına söz alarak uzun bir konuşma yaptı.İşte O konuşma ;
2015 Bütçesi ile ilgili olarak kişisel görüşümü belirtmek için söz almış bulunuyorum. Stratejik planının bu yılki sunumu hoşuma gitti gerektiği gibi sade düzenlenmiş. Baskı ve cilt için geçmiş yıllardaki gibi önemli bir bedel ödenmediği anlaşılıyor. Bu dönemde 90 sayfanın 15 sayfasında stratejik plan bilgileri var, CHP Grubunun talep ettiği ve toplantılarda dile getirdiği kullanılması gereken kaynak tablosu da burada yer almış.
Sayın Belediye Başkanımızın yeni dönemle ilgili Zeytinburnu beklentilerine yönelik hiçbir çalışma yapmadığı, orijinal proje ve hedeflerinin olmadığı, yapılan hatalı projeler ile ilgili hiçbir açıklamada bulunmadığı basın ve halk tarafından ifade edilmektedir.BÜTÇEYE BAKTIĞINIZDA ZEYTİNBURNUNA NEFES ALDIRACAK SORUNLARINI GİDERECEK ÇALIŞMALARA YÖNELİK HER HANGİ BİR ÖDENEK BULUNMADIĞINI GÖRECEKSİNİZ.
2015 YILI GİDER BÜTÇE TABLOSUNA BAKTIĞINIZDA 235.000.000 TL’NİN
Temizlik işleri Müdürlüğü 46,000,000 TL
Destek Hizmetleri MD 24.000.000 TL
Mali Hizmetler MD. 27,000,000 TL
Fen İşleri MD 56.000.000 TL
Kültür Hizmetleri MD 18.500.000 TL
Sosyal Yardım MD. 11.000.000 TL kullanmaktadır. Buda Yaklaşık 180.000,000 TL’sına tekabül etmektedir.
STRATEJİK PLANDA BULUNAN AMAÇLARI İÇİN KULLANILMASI GEREKEN Kaynak, hazırlanan Tabloda 2015 yılı için, Sahife:67’de -Kentsel gelişim ve yenileme
-Sosyal hayat ve Kültürel gelişme
-Kaynak üretme ve hizmet planlama
- Yönetim ve İlişki Yönetimi
İçin Toplam 150,126,500 TL olarak belirtilmiştir.
BASİT OLARAK STRATEJİK PLANI VE BÜTÇEYİ KARŞILAŞTIRDIĞINIZDA ÜST ÜSTE OTURMAMAKTADIR.
Oysaki Stratejik plan, Bütçe, Performans bir bütünün parçalarıdır ve birbiriyle ilgilidirler.
STRATEJİK PLAN VE BÜTÇE YASAL OLARAK UYUMLU OLMAK ZORUNDADIR.
**Bu bütçede ve stratejik planda her geçen gün artan trafiğin çözümüne yönelik YETERLİ ÖDENEK YOKTUR.
**Zeytinburnu sahiline yapılan yüksek yoğunluklu devasa binalar arasından Zeytinburnu halkını SAHİLİ ile buluşturacak çalışmalar için YETERLİ ÖDENEK YOKTUR.
**KENTSEL DÖNÜŞÜM ve bu konudaki çalışmalar için YETERLİ ÖDENEK YOKTUR.
**Zeytinburnu stadının yapılması ve kazanılması için YETERLİ ÖDENEK YOKTUR.
**Üsküp mahallesi, İETT sitesi,Sultan Murat cami çevresi gibi yerlerin sorunlarını çözmeye YETERLİ ÖDENEK konulmamıştır.
**Ancak hizmet alımları, gece düzenlemeleri afiş ve pankartlar için BÜTÇEDE ÖNEMLİ SAYILABİLECEK Kaynak ayrılmıştır.
Zeytinburnu’nda kalıcı hizmetler yapılmıştır ama bunların sayısı belli ve sınırlıdır.
ASKERİ LOJMAN alanları ile ilgili ne stratejik planda nede bütçede yer alan hiçbir başlık bulunmamaktadır.
KÜLTÜR MERKEZİNİN TAMAMLANMASI İÇİN 6 yıldır ihale yapılıyor hala tamamlanmadı. İçeride çalışmaktan etkinliklere fırsat kalmıyor.
Fatihte bir Çukur Bostan vardı herkes tarafından bilinen bir yerdi, çok şükür bizimde Adliyede bir ÇUKUR MEYDANIMIZ oldu. Oranında yeniden düzenlenmesi gerekli.
ATATÜRK BÜSTÜNÜN uygun bir hale getirilmesi toplumunla barıştırılması gerekiyor. Bu konuda bütçede kaynak olmadığını görmekteyiz.
2010-2014 yılları stratejik plan taslağına baktığımızda da
2011 yılı sonuna kadar kadın sığınma evi yapılacaktı (sahife:13)
Yapılmadığını görüyoruz
2012 yılı sonuna kadar Zeytinburnu meydanı düzenlenecekti (sahife:21)
2014 yılı sonuna geldik, meydanın hala düzenlemeye ihtiyacı var.
2013 yılı sonuna kadar DEPREM REFERANSLI PİLOT ALAN
KENTSEL DÖNÜŞÜM tamamlanacaktı (sahife:22)
2014 yılı sonu, hala tamamlanamayan bir dönüşüm.
2014 yılı sonuna kadar Seyitnizam caddesi Tranvay hattı yer altına alınacaktı(sahife:22)
Son durumu ortada
2014 yılı sonuna kadar Zeytinburnu Stadı yapılacaktı (sahife:25)
Bugün satadın mülkiyetinin kimde olduğu ve akıbeti belirsiz durumda
2014 yılı sonuna kadar Trenyolu güzergahı rehabilite edilecekti (sahife:22)
Abay orta okuluna giden çocuklarımız bugün çok tehlikeli bir şekilde okula gidip geliyorlar.
2014 yılı sonuna kadar ilçeye 4 yeni okul kazandırılacaktı (sahife:12)
2019 stratejik planında da gösterildiği gibi, bugün çocuklarımız 50 kişilik sınıflarda okuyor.
Muhalefetin bütçeler ve stratejik planla ilgili getirmiş olduğu eleştiriler çeşitlendirilebilir. Zira bir önceki stratejik planda öngörülen ancak hayata geçiremediğiniz birçok örnek önümüzde dururken bunu söylemekte haksız da sayılmayız. Ben muhalefetteki bir kişi olarak eleştirinin yanında ilçemiz için önerilerim olacaktır; Bulunduğu konum itibariyle çok önemli ve stratejik özelliğe sahip ilçemizin bu özelliğinden yararlanarak geleceğini planlaması gerektiğini düşünüyorum. Bir tarafında tarihi yarımada ve eski kent merkezine olan komşuluğu, bir yandan denize olan kıyısı bir yandan hava alanına olan yakınlığı ve diğer yandan kentin ana omurgasını oluşturan ulaşım arterlerinin geçiş koridorunda bulunması ilçemizi son derece değerli kılmaktadır. Tüm bu özellikler harmanlandığında ilçenin gelecekteki en önemli sektörel gelişimi turizm sektöründe olmalıdır diye düşünüyorum. Bacasız sanayi olarak kabul gören turizm sektörü ilçemizin İstanbul’daki rolünü belirleyebilir. Bu nedenle belediye olarak turizm sektörüne ağırlık verilerek stratejik planlamayı yapmamız gerekir diye düşünüyorum. Turizm sektörünün ilçede yaratacağı istihdam ülkenin bile en önemli sorunlarından biri olan işsizliğe çare olabilecektir. Bu amaçla turizm sektörüne ( garson, komi, belboy, ön büro elemanı, temizlik görevlisi, resepsiyonist vb.) ara eleman yetiştirecek kursların açılması belediyenin de desteğiyle gerçekleştirilebilir. Bu sayede belediye çok önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza atmış olacaktır. İlçede faaliyete girecek tüm yeni turizm yatırımları için belediyeyle yatırımcı firma arasında eleman alımıyla ilgili bir protokol yapılabilir. Örneğin yeni açılacak olan bir işletmede çalışacak elemanların %10-15’i belediyenin kurslarından sertifika almış elemanlardan seçilecektir, şeklinde bir anlaşma yapılabilir. Bunun hukuki altyapısı olur mu bunu hukukçulara sormak lazım lakin tüm ruhsatlarını düzenleyen belediyenin arzu ve taleplerine yatırımcı firmaların kayıtsız kalması mümkün değildir. Bununla beraber Kazlıçeşme sahilinde planlanan seaport projesinin ilçeyle entegrasonu zorunlu kılınm alıdır. Entegrasyonun sağlanamaması durumunda bu proje büyük ölçekli kentsel bir proje olabilir ancak ilçeye çok önemli bir girdi sağlamaz. Özellikle fiziksel etkileşimin sağlanması olmazsa olmaz olmalıdır. Dünyada sadece turizmle yaşayan birçok kent vardır. İstanbul gibi önemli bir kentin turizm sektöründeki paydaşı olmak ilçenin ekonomisine önemli girdiler sağlar ve yaşam standartlarının artmasına olanak sağlar.
Diğer bir konu hakkında da fikrimi belirtmeyi özellikle istiyorum. İlçemizde yaşanan kentsel dönüşüme olan bakışla ilgili kaygılarım var. İlçemizde kentsel dönüşüm bir amaç olarak görülmektedir. Oysa ki kentsel dönüşüm insanların kentsel hayat standartlarının artırılması için ancak bir araç olarak görülmelidir. Yani geleceğimizi planlarken kullandığımız bir araç olan kentsel dönüşüme eskiyi yıkıp yerine daha modernini ve sağlamını yapmak olarak bakmak son derece sığ bir düşüncedir. Ancak üzülerek takip ediyorum ki ilçemizdeki kentsel dönüşüm eski binayı yıkıp yerine modern olanını yapmak olarak uygulanıyor. Yeterli altyapı ve ulaşım ilişkilerinin kurulmadığı bir alanda bina kalitesini artırmak sadece o alandaki rantı artırır. Kent hayatına bir şey kazandırmadığı gibi ilçe halkının ortaya çıkan rantın altında ezilmesine sebep olmaktadır. Halbuki dönüşüm yerinde olmalı ve mevcut kullanıcıların gerek ekonomik gerekse sosyal hakları korunarak gerçekleştirilmelidir. Sonuç olarak diyeceğim şudur ki kentsel dönüşümün rantsal bir dönüşüm gibi algılanmasından sıyrılmalıyız. Kentsel dönüşüm asla bir amaç değil araç olmalıdır. İlçenin kentsel dönüşümle ilgili olarak gelecek planlamasındaki en önemli stratejik karar bu olmalıdır. Diye düşünüyorum.
Şunu unutmayalım, bizler seçilmiş olsak bile İlçenin asıl sahibi halkımızdır.İstek ve taleplerini almak daha fazla dinlemek ve anlamak gerekiyor. Bizimki eleştiri değil, yapıcı olabilmek çabası, katkı sağlayabiliyorsak seviniriz dikkate alınması bizleri memnun eder. Bütçe ve Stratejik planın Zeytinburnu’muza hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum diyerek sözünü tamamladı.
Son sözü başkan Murat Aydın
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın hem kendi partisinin meclis üyelerini hem de CHP'nin meclis üyelerini iki saat dinledikten sonra kürsüye çıktı. Söze CHP' ye düzeyli bir muhalefet yaptığı için teşekkür ederek başladı. CHP'li meclis üyeleri 15.5 yıllık başkanlığım süresince yaptıkları en sakin ve düzeyli bütçe görüşmesi olduğunu söylememe
rağmen ifade ettikleri tüm görüş ve düşüncelerini katılmam da mümkün değil dieyerek bir saat 15.5 yılda yaptıkları çalışmaları anlattı. Başkan Aydın 30 Mart 2014 seçimleri öncesi halka verdiği söz gereği 15.5 yılda yaptıklarının kat be kat daha fazlasını yaparak halka karşı sözlerini tutacaklarını ifade etti. Askeri lojmanların yerinin değeri tek başına 500 milyon liradır. Burada İBB ve TOKİ ile beraber 90 bin m2 lik bir yeşil alan ve park yapmak için çare ve çözümler aramaktayız. Bu çözümlerimizden birisi de meydana çıkacak arsanın bir kısmına konut yaparak yapacağımız parkın finansında kullanmayı düşünmekteyiz. Buranın sadece arsa değeri bizim 2015 yılı bütçemizin iki katı kadardır. Kendi imkanlarımız ile bu işin altında kalkamayız diyen başkan Murat Aydın'ın bir saat kürsüde konuşarak meclise bilgi verdi.
Bütün meclis üyelerinin konuşmalarını dinlemek için az sonra www.istanbultimes.tv yi tıklamanız yeterli olacaktır.
Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)