Bizans'tan kalan 2000 yıllık Surların yanında dış cephesi plastik boyalı bina
Belgrat Kapıyı Zeytinburnu'nda yaşayan ve okuma yazma bilen herkes bilir. Burada Mezarlığın hatta bazı cami hocalarından o binanın yapıldığı arsanın yarısında ölen kişilerin defin işlemini yaptıklarını duydum.
1960'lı yıllarda darbe sırasında o bölgeyi Tır garajı olarak kullanan firmanın yavaş yavaş mezarlığa tecavüz ederek belli bir yere kadar ilerlediği iddiası güçlü bir şekilde söyleniyor.
Önce Otel sonra hasatene oldu
Otel ve kongre merkezilerinin yapımını destekleyen hükümet ve İBB nin bu tür çalışmalar yapacak firmalara ciddi kolaylıklar sunmaları ve bu sektöre İstanbul'da ihtyaç olduğunu gören yatırımcılar hatırı sayılır otel izni aldılar.
Bu furya her ilçede var. Zeytinburnu'da bu işte payına düşeni aldı. Ancak yapılan otellerin insan vicdanını yaralamaması gerekir.
Surların dibinde başta otel izni olarak imar alınan bir yerin daha sonra hastaneye dönüştürüldüğünü duymam kafamı karıştırmış olsa da görüntü ve göz zevkine çok önem vere birisiyim.
Surların dibinde imar izni verilen bir bina için yapılması gereken en akıllı iş binanın dış görüntüsü için Surların renginden ve tipinden bir çalışma yapmak yararlı olurdu diye düşünüyorum.
Bu ilçenin kitabını yazan birisi olarak NİZİPLİ GROUP'un Tercüman Bloklarının girişinde yolun üstüne otel yapmasına izin verilmiş olmasını bir türlü anlayamadım. Elbette yapılan iş kanunlara uygundur buna bir şüphem yok ama bir de akıl ve mantığa da uygun olmalı değil mi ?
İlçemizde otel de olsun, hastanede ve diğer kurum ve kuruluşlar da olsun. Bunlar ilçeye zenginlik katar. Ama Surların dibinde ve mezarlık üstünde olursa itiraz edenler çıkar benim gibi.
Zeytinburnunu yönetenler yeni bir misyon ve vizyon belirlemek zorunda. Aksi halde bir ileri iki geri gitmek zorunda kalırız.
Murat Aydın (199-2014 ...) döneminde iyi çalışmalar yapıldı. Zaten olması gereken de budur. Ama her şey yapıldı artık yapılacak bir şey yok da denemez.
Kentsel dönüşüm böyle olmaz
Şu an 150-200 metre arsa üzerine kurulu eski binalar yıkılıp yerine sadece daha sağlam olmak üzere yeni binalar yapılıyor. İBB 1.000 M2 arsa ve üzeri için ekxtra yapılaşma ( % 30 kadar) hakkı verdi ama bugüne kadar Zeytinburnu'da bir müteahit'in bu kadar arasayı toplayıp bir örnek çalışma yaptığına şahit olmadım.
Belediye ön ayak olsun
1.000 M2 lik arsa bile sağlıklı bir proje yapmak için yeterli değil. Belediye Her mahallede 5.000 m.lik arsa sahiplerini bir araya getirip 5 müteahit ile yan yana getirterek anlaşın biz de bu projede garantörüz demeli ki örnek ve iyi bir kentsel dönüşüm modeli yapılabilsin. Bu yapıldığı zaman ARSA SAHİBİ de,Müteahit de Belediye de kazançlı çıkacak. % 25 kesinti ile kentsel dönüşüm olmaz.
Bunu yapmak da çok zor değil herkesin hem aklına hem de cebine hitap edildği için işler bir garantörün öncülüğünde çok sağlıklı ve hızlı bir şekilde ilerler. İnşaat işi ile alakam olmamasına rağmen sağlam dürüst ve bu işte anlayan beş tane bir araya getirilip bu proje başlatılmadıdır.
Zeytinburnu Times / Hüseyin Çetiner