30 Kasım Cuma günü 100’üncüsü yapılan ameliyatı, Doç. Dr. Ali Rıza CENAL yönetimindeki ekip tarafından başarıyla gerçekleştirildi. Doç. Dr. CENAL, Özel Avrasya Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Hüseyin URLU’nun da katıldığı bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Toplantıya şu isimler katıldı:
Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Hüseyin URLU
Başhekim Uz. Dr. Türkan USLU
Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet MERİÇ
Kalp Damar Cerrahisi Prof. Dr. Esat AKINCI
Kalp Damar Cerrahi Doç. Dr. Cenk TATAROĞLU
Kardiyoloji Uzmanı Celal GÖLGECİ
Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Arif ÖNDER
Op. Dr. Tamer SÖZEN
Op. Dr. Nurcan DALAN
Op. Dr. İstepan SUNA
Uz. Dr. Ali VARDAR
Uz. Dr. Ersin SARI
Op. Dr. Özgür ODABAŞ
Uz. Dr. Handan YAŞAR
Op. Dr. Arman ÇİTÇİ
Uz. Dr. Hasan Murat DİKMEN
Uz. Dr. Meral ÖZER
Uz. Dr. Suzan UZAN
Uz. Dr. Ebru TOPUZ
Uz. Dr. Banu ALTOPARLAK
Uz. Dyt. Meryem UZERLİ
Uz. Dr. Züleyha KADEHÇİ
Toplantıda ayrıca kendi bölümlerinden sorumlu hemşireler de yer aldı.
KALP CERRAHİSİNİN TARİHÇESİ
• Cerrahi operasyonların tarihi çok eski olduğu halde, kalp cerrahisinin başlaması 20.yüzyılın başlarına kadar gecikmiştir. Kalbin, dokunulmaması gereken bir organ sayılması sebebiyle kalp hastalıklarının cerrahi tedavisi çok uzun süre hiç düşünülmemiştir.
• Dünyanın en büyük cerrahlarından biri olan Billroth, 1883’te kalp yaralanmalarını tedavi etmeye kalkışan cerrahın, meslektaşlarının saygısını kaybedeceğini söylemiş ve bu görüş diğer cerrahlar tarafından da paylaşılmıştır.
• Kalp yaralanmalarının ilk başarılı tedavisi 1887’de Rehn tarafından rapor edilmiştir.
• Modern kalp cerrahisi, 1938 yılında Gross’un başarılı PDA ligazyonuyla başladı. Bunu 1944’te Crafoord’un ilk başarılı aorta koarktasyon rezeksiyonu izledi. 1945’de Blalock Taussig şant ameliyatı önemli bir aşama olarak Fallot Tetralojisinin palyatif tedavisinde yerini aldı
• 1948’de Bailey-Harken ve Brock tarafından birbirinden mustakil olarak kapalı mitralkommissurotomi ameliyatları yapıldı.
• 1953’te Lewis ve Taufic ilk defa kalbi açtılar ve bunun için “Hipotermi+İnflow Oklüzyon” tekniği kullanarak 5 yaşında bir kız çocuğundaki ASD’yi başarıyla kapattılar.
• Aynı yıl içinde Swan bu tekniği seri halinde kullandı.
• 1953’de Gibbon ilk defe Akciğer-Kalp makinesi kullanarak genç bir kızda ASD’yi başarıyla kapattı.
• 1954’de Lillehei ve Varco normotermik şartlarda düşük akımlı “Azygos flow principle” “Controled Cross Circulation”la anne veya babayı kullanarak VSD’yi ameliyat ettiler ve 1955’de 8 vaka yayınladılar. Bu, seri halinde modern açık kalp cerrahisinin başlangıcı kabul edildi ve daha sonra Cooley tarafından “Cardio-Pulmonary bypass” olarak tanımlandı.
• 1967de Favalaro ve Efler safen ven kullanmak suretiyle ilk modern Koroner bypass ameliyatını gerçekleştirdiler ve 1971’de 741 vaka yayınladılar.
• 1968’de Green ilk defa olarak Internal Mammary Arter kullandı. İlk 10 yıllık sonuçlardan sonra Intermal Mamary Arter kullanımının üstünlüğü kesinleşti ve çok yaygın olarak tercih edildi.
• 1967’de Bernard ilk insandan insana kalp naklini gerçekleştirdi. Birkaç yıl içinde terkedilmeğe yüz tutan kalp nakli Shumway’in aralıksız çalışmaları ve Cyclosprine ile reddedilmenin kontrolü sayesinde 1980’den itibaren yaygın olarak yapılmaya başlandı
• Artificial kalp, ilk defa Cooley tarafından klinik olarak 1969’da 2 vakada kullanıldı ise de olumlu sonuç alınamadı.
• 1982’de Devries ilk defa Jarvik adlı mekanik kalbi implante ederek bir hastayı 112 gün yaşattı
• Kardiak alanda bütün bu ilerlemeler kaydedilirken önceleri kadavradan alınan homogreftlerle yapılan damar replasmanları yerini 1953’de De Bakey ve Cooley tarafından başlatılan sentetik greftlere terketti.
Türkiye’de Kalp Cerrahisi
• İlk adımları kapalı mitral komissurotomi ile başladı. 1953 ve 1954 yıllarında İstanbul’da Dr. Nihat Dorken ve Dr. Fahri Arel, Ankara’da Dr. Orhan Bumin ve Dr. Hilmi Akın bunun öncülüğünü yaptılar.
• Ülkemizdeki ekstra korporeal dolaşım kullanmak suretiyle ilk açık kalp ameliyatı teşebbüsü 1960 yılı Aralık ayında Dr. Mehmet Tekdoğan tarafından Hacettepe Hastanesi’nde gerçekleştirilmiştir.
• Seri halindeki açık kalp ameliyatlarına ise Dr. Aydın Aytaç tarafından 1962 yılında Hacettepe Çocuk Hastanesi’nde başlandı.
• 1974 yılı Şubat ayında ülkemizdeki ilk konorer bypass ameliyatı Dr. Aytaç tarafından, safen ven kullanılmak suretiyle bir kadın hastada başarıyla uygulandı.
• Türkiye’de seri halinde ve bol vakayla koroner bypass ameliyatlarını yerleştirmek ise Yüksek İhtisas Hastanesi’nde Dr. Bayazıt ve arkadaşları tarafından gerçekleştirildi.
• Dr. Cevat Yakut’un başkanlığında bilhassa erişkin kalp cerrahisinde büyük seriler halinde başarılı ameliyatlar uygulanan Koşuyolu Hastanesi’nde, Türkiye’de ilk olarak ameliyattan sonra uzun süre yaşayan kalp nakli, aradan çok uzun yıllar geçtikten sonra 7 Eylül 1989 tarihinde Dr. Yakut ve Dr. Ömer Bayazıt tarafından yapıldı.
İstanbul Times Haber Merkezi
‘Açık Kalp Ameliyatı’nda “Dalya” Dedi
Kalp hastalıkları ve kanser tedavisindeki başarılarıyla bilinen İstanbul Zeytinburnu’ndaki Özel Avrasya Hastanesi, Açık Kalp Ameliyatı’nda “Dalya” dedi.
YORUM EKLE
1
Engellerin Aşıldığı Merkezden Yükselen Coşku
2
Diyabetliler Derneği 3 Aralık dünya engelliler...
3
İSÖS artık Zeytinburnu'nda
4
Batı Trakya kanaat önderlerinden Av. Asım Güven'e...
5
Bilge nesil için dev bir adım daha...
6
Karnında bıçakla hastaneye geldi
7
1 yaşındaki bebek ailesini kurtardı
8
Bu sefer tam tersi oldu!
9
Jandarma komutanı intihara teşebbüs etti
10
Sanatçı Şentürk’ten Avrasya’ya ziyaret
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:26
GÜNEŞ
07:56
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:10