Zeytinburnu Tüm Malatyalılar Dernek Başkanı Suat Sarıkaya Selamlama konuşması yaptı
Avrasya Hastanesi İdari Amiri Gönül Dilek’in sununu ile başlayan Sağlık Okur Yazarlığı Semineri’nin bu haftaki katılımcı derneği Olan Zeytinburnu Tüm Malatyalılar Dernek başkanı Suat Sarıkaya şunları söyledi ”Avrasya Hastanesi Zeytinburnu yerleşkesi bölgemizin ilk özel sağlık kuruluşları içinde yer alması ve bölgeye kaliteli sağlık hizmeti sunması bakımından hep takdir ettiğimiz bir sağlık kuruluşumuzdur. Bugün Uzman Doktor Ahmet Sarıçopur’un bizlere yaptığı Kalp Hastalıklarının belirtileri konulu seminer’ de yararlı bilgiler edindik. Hastane sahiplerine, yöneticilerine ve Doktor bey’ e çok teşekkür ederim” dedi.
ZeytinburnuTimes Haber Merkezi/ Çağla Pekgüleç
Uzman Doktor Ahmet Sarıçopur Kalp Sağlığı ile alakalı herkesin anlayabileceği bir dil ile slayt eşliğinde güzel bir seminer sunumu yaptı
Ne zaman kalp hastalığı belirtilerinden şüphelenmeliyim ?
Kalp damar tıkanıklığı çok belirsiz hatta bazen ilk bulgu olarak kalp krizi ile ortaya çıkabilir ancak şu bulgular varsa mutlaka kalbinizi kontrol ettirin.
Eskiden yürüdüğüm mesafeleri artık rahat yürüyemiyorum, nefesim kesiliyor, çabuk yoruluyorum.
Yürürken göğsümde bir yanma oluyor veya göğsümde bir baskı, basınç hissi oluyor.
Tok karnına yürürken veya elimde yükle yürürken zorlanıyorum
Hızlı yürürken veya yokuş yukarı giderken, rüzgara karşı yürürken göğsümde ağrı, yanma veya zorlanma oluyor.
Yürürken sol kolumda ağırlık ve uyuşma oluyor yoruluyorum.
Kalpteki her ağrı dikkate alınmalı mı?
Kalp, 24 saat durmadan çalışan ve normal bir adaleden daha fazla oksijene ihtiyaç duyan bir organdır. Damarlardan biri tıkanırsa ve yeteri kadar oksijen kalbe gitmezse kalp krizi oluşur. Kalp krizi yürürken kalp ağrıları ile başlayabilir ve sonrasında istirahat ederken de kendisini gösterebilir. Ağrısız kalp hastaları da (sessiz kalp hastalığı) önemlidir. Ağrısı olmayan hasta şansızdır. İlk ağrı ile kalp krizi, yaşamı yitirecek kadar ağır olabilir.
Kalp hastalıklarının nedenleri
Kalp ve damar hastalıklarının en az %80 oranında sigara, hipertansiyon, yüksek kan yağları, ailede kalp hastalığına yatkınlık, şişmanlık, hareketsiz yaşantı, diyabet gibi klasik risk faktörlerine bağlı olarak geliştiği bilinmektedir. Bu nedenle bu risk faktörlerinin azaltılması durumunda, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler %80-90 oranında azaltılabileceği bilinmektedir. Kadın ve kalp hastalığı ilişkisini anlamak için bu risk faktörlerinin, kadın cinsiyette nasıl bulunduğuna bakmak aydınlatıcı olur.
Sigara: Kadınların çalışma hayatında daha fazla aktif rol almalarıyla birlikte sigara tüketimi de artmıştır. Sigara önlenebilmesi mümkün olan, en önemli kalp ve damar hastalığı risk faktörüdür. Öyle ki günde 1-4 adet sigara içen kadınla, hiç içmeyen kadın karşılaştırıldığında içenlerde risk 2 kat daha fazla artmaktadır. Kadınlar sigarayı bırakmada erkeklere oranla, kilo alma kaygısıyla daha fazla zorlanmaktadır.
Hipertansiyon: Yurt dışındaki araştırmalar hipertansiyonun erkekte, kadından daha fazla olduğunu göstermektedir. Ancak ülkemizde hemen her yaş grubunda kadında hipertansiyon erkekten daha sık olarak gelişmektedir.
Seminer bitiminde katılımcılar Zeytinburnu Tüm Malatyalılar Dernek Başkan Vekili Hüseyin Çetiner, Dernek yönetim kurulu üyesi Mehmet Orhan ve Nermin Urlu’nun sorularını cevaplandıran Dr. Sarıçopur ‘un meslektaşları de yapılan sununun çok yararlı olduğunu ifade ederek destek verdiler.
Başhekim Dr.Türkan Uslu ilk olarak Uzman Dr. Ahmet Sarıçopur’a daha sonra da dernek başkanı Suat Sarıkaya’ya teşekkür belgesi takdim etti.
Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)