banner32

Avrasya’da Her şey Hastalar Ve Yakınları İçin

Sağlık sektörüne ilk özel hastaneler arasında 1998’ de adım atan Avrasya Hastanesi Zeytinburnu yerleşkesi olası bir yangında nasıl hareket edeceğini önceden planlamak için belirli aralıklarla yangın ve tabi affet tatbikatı yaparak önceden hazırlıklı olmak adına nefes kesen bir tatbikatı MAGDER ile yaptı.

Avrasya’da Her şey Hastalar Ve Yakınları İçin
İşte Tesis Tahliye ve Yangın Tatbikatı Senaryosu


ÖN NOT: Bu tatbikat 2 (iki) ayrı durum senaryosu ve tatbikattan oluşmaktadır:

• Deprem/bina boşaltma tatbikatı : Sarı kod tatbikatında, deprem sonrası binanın hasar durumu değerlendirilecek ve Afet Komutanı tarafından tahliyesine karar verilecektir. Yangın sebebiyle ameliyathane ve yoğun bakımdan çıkarılan hastalara ek olarak, poliklinik ve yatan hasta alanlarından da hastalar tahliye edilecektir. Hastalarımızın tedavisi kurulan triyaj alanında devam edecektir.

• Yangın tatbikatı: Ameliyathane ve yoğun bakımda çıkan yangınlara Söndürme ve Kurtarma ekipleri tarafından müdahale, bu alanlardan tedavisi devam eden hastaların tahliyesi, katlarda yangın hortum ve tüplerinin çalışanlar tarafından denenmesi, Yangın tatbikatına MAGDER’ den de gözlemciler katılacak, önerileri alınacak, durum değerlendirmesi ve koordinasyon yapılacaktır.


1. 17.07.2018 tarihinde saat 14:00’te merkez üssü İstanbul Avcılar olan 7.2 şiddetinde deprem meydana gelir. İstanbul’da birçok bina hasar görür. Hastane binası da kısmen hasar görür; binada enerji bulunmakta fakat telefonlar çalışmamaktadır.

2. Olay Yönetim Merkezi açılır. Olay Yönetim Ekibi toplanır.
• HAP Başkanı (Dr. Türkan USLU)
• Halkla İlişkiler Sorumlusu (Güner MOLLAOĞLU)
• İş Güvenliği Sorumlusu, (Latif CAMANAK)
• Kurumlar Arası Koordinasyon Sorumlusu, (Dr. Ali Güven AKINCI)
• Tıbbi- Teknik Danışma Kurulu, (Dr. Ali Rıza CENAL)
• HAP Sekreteryası, (Recep PÜLAT)
• Operasyon Şefi, (Orçun ULUTAŞLI)
• Planlama Şefi, (İbrahim URLU)
• Lojistik Şefi, (Öznur URLU)
• Finans Şefi. (Ayşe ÜNAL)

3. Operasyon şefi (Orçun ULUTAŞLI) kendisine bağlı sorumlulardan bilgi alarak bilgileri HAP başkanına sunar. (A blok çatlaklar mevcut, Artçılar devam etmekte) (Kaç Hasta, Kaç çalışan mevcut. )
4. Lojistik Şefi Malzeme cihaz bilgisini alandan alıp HAP başkanına iletir.
5. HAP Başkanı tarafından bina boşaltma kararı alınır ve HAP Sekreteryası tarafından sarı kod verilmesi sağlanır.
6. Saat 14:07’de Santral görevlisi tarafından hastane geneline Sarı Kod anonsu yapılır (Dikkat Dikkat Sarı Kod, Dikkat Dikkat Sarı Kod, 10 sn. sonra tekrar Dikkat Dikkat Sarı Kod, Dikkat Dikkat Sarı Kod) (Saat 13:40’dan itibaren hastane geneline 15 dakika aralıklarla 4 kez durumun tatbikat olduğu yönünde bilgilendirme anonsu yapılır).

Özel Alan oluşturulmasında görev alacaklar:


7. Merkezi Müdahale ve Tahliye/Transfer Ekibi tarafından 2 yatan hasta sedye ile triyaj alanına (B blok önü ) tahliye edilir. Triyajı belirlendikten sonra ilgili alanlara yönlendirilir.)


Tahliye Edilecek 2 Hasta, Tahliye Edileceği Bölüm ve Şikayeti:

• Burcu ÇAKAL 4. kattan tahliye (Şikayeti Akut Apandisit)
• Songül YILDIRIM 3. kattan tahliye (Şikayeti 22 haftalık Erken Doğum Tehdidi)





MERKEZİ MÜDAHALE VE TAHLİYE/TRANSFER EKİBİ
4.kat: Feridun YAVUZ, Sezer, Eraydın TUFAN, Tugay ŞAHİN,
3.kat: Yüksel AKKAYA, Erdem DÖNMEZ, Cengiz KORKMAZ, Mustafa KARAPINAR

MERKEZİ TEKNİK ARIZA ONARIM EKİBİ

Ramazan KARAKAYA
Ali Ayhan
Ertan TOSUN
Erkan TOSUN

FİZİKİ KORUMA VE GÜVENLİK EKİBİ
(Güvenlik )

8. Deprem nedeniyle Ameliyathane ve Genel Yoğun Bakım Ünitesi’nde yangın çıktığı görülür. Yangın butonu Ameliyathane ve Genel Yoğun Bakım’dan bir hemşire tarafından kırılır(kırılmaz). Alarm çalmaya başlar. Her iki bölümden de olay yönetim merkezine alan sorumlusu tarafından telsizle bilgi verilir. Olay yönetim merkezi yönlendirmesi ile Santral tarafından Kırmızı Kod anonsu yapılır (Dikkat Dikkat Kırmızı Kod Ameliyathane - Genel Yoğun Bakım, Dikkat Dikkat Kırmızı Kod Ameliyathane-Genel Yoğun Bakım. 10 sn. sonra tekrar Dikkat Dikkat Kırımızı Kod Ameliyathane-Genel Yoğun Bakım, Dikkat Dikkat Kırmızı Kod Ameliyathane-Genel Yoğun Bakım.)
9. Merkezi Müdahale ve Tahliye/Transfer Ekibi ikiye ayrılarak 1 ekip yangına müdahale edilir. Diğer ekip gerekli hazırlıklarını yaptıktan sonra Genel Yoğun Bakım’a girer. Ameliyathane’ye ise soyunma odasına kadar girilir (sterilizasyon nedeniyle). (Ekipler alanlara ederler; yangının durumuna göre gerekiyorsa yanmaz kıyafetlerini giyerler.)

10. Ameliyathane’den 1, Genel Yoğun Bakım’dan 1 hasta tahliye edilir. Hasta olarak tahliye edilecek temsili hastaların isimleri:


• Sibel DANIŞ Ameliyathane’ den tahliye edilecek hasta

• Esra POLAT GYBÜ’ den tahliye edilecek hasta

11. Ameliyathane’den hasta tahliyesi: Septoplasti ameliyatı olan bir hasta Mine TOPALOĞLU tahliye edilir. Ameliyatın son 10-15 dakikasına girilmiştir. Kırmızı kodun verilmesi üzerine hastanın kırmızı alana tahliyesine karar verilir. Acil servis zarar görmediğinden ameliyathane ve yoğun bakım hastaları Acil Servis Müdahale Odası’na transfer edilir. Ameliyathane’den Tahliyeyi 1 cerrah hekim (Dr. Koray CENGİZ ), 1 Anestezi Hekimi (Dr. Işıl SOYSAL), 1 anestezi teknisyeni (İpek BAŞBAY), 1 Ameliyathane hemşiresi (GULJAHAN MUHYYEVA), 2 Ameliyathane yardımcı personeli (Selim TETER, Murat BULUT, Şahin GÜZEL, Hakan KAYACIK ) gerçekleştirir. Anestezi cihazı taşınmaz, Oksijen bağlantısı ve IV yolunun açıklığı sağlanır. Ameliyat bölgesi bandajlanarak güvenli şekilde hasta tahliye edilir. Hasta, acil servis müdahale odasına götürülür. Acil servis müdahale odası örtülerle kapatılarak ameliyata devam edilir ve bitirilir. Ameliyathane anons duyuyor mu kontrol edilir.
12. Genel Yoğun Bakım Ünitesi’nden hasta tahliyesi: Solunum sıkıntısı olup genel durumu ağır olan 1 hasta tahliye edilir. Bu hasta ventilatöre bağlıdır. Portabl ventilatörler kullanılarak hasta Acil Servise götürülür. Hastayı tahliye edecek ekip; Genel Yoğun Bakım hekimi (Dr Tülay UYANIK) 2 Genel Yoğun Bakım Hemşiresi (Arif DOĞAN, Rabia KATILMIŞ) taşıyıcı olarak her yatak için 2 yardımcı personelden (Kahraman YAVUZ, Eyüp KUNDUZ, Hamza GÜLAYDIN, Ali Osman ÇOBAN, Ender ASLAN ) oluşur. Portable ventilatörlerin ve oksijen tüplerinin çalışır durumda olduğu test balonları ile kontrol edilir.

13. Ameliyathane ve Genel Yoğun Bakım Ünitesi’nden yangın tahliyesi yapılırken eş zamanlı olarak yatan hasta katlarındaki yangın hortumları kat çalışanları tarafından açılır. Yangın hortumları uzanabildiği son noktaya kadar açılarak mekandaki en uzak noktaya ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir. Yangın tüpleri yerinden çıkarılarak tarih kontrolü sonrası yerine takılır. Hortumların çekilmesini kat sorumlu hemşireleri ve destek hizmetler organize eder. Her açılan hortum mekanından açan kişiler tarafından kısa raporlama yapılır.


Katlarda Yangın Hortumları/Yangın Tüpleri Denemesinde Görev Alacaklar:

• A blok 7. Kat Mihrican Pattabanoğlu, Saadet DİKAL
• B blok 6. Kat Hatice ÖZER-Burcu DEMİR
• B blok 7. Kat Huri EMECAN-Neslihan POLAT
• A blok 4. Kat Saniye BOZKURT, Ebru DUMAN
• A blok 3. Kat Aylin TOPÇUOĞLU, Açelya YILMAZ
• A blok 2. Kat Çağla KURUHAN, Havva SARIBAŞ


14. Ameliyathane ve Genel Yoğun Bakım tahliyesi tamamlandıktan sonra katlardan hasta tahliyesine başlanır. Toplam 4 hastanın tahliyesi sağlanır. Parka getirilen yaralılar burada muayene edilerek triyajı yapılır, tedavisi düzenlenir ve sonra uygun alana yönlendirilir. (carbon kullanılacak su kullanılmayacak. )


15. Triyaj Ekibi; Aynur HIZAL, Dr. Nur ARSLAN, Eray GÖKDAĞ dan oluşur.


16. Kamera kaydı yapılacaktır.
• Kamera kaydı Ömer Yonisoğlu, Saliha Bilge Turan, Yasemin AY AK tarafından yapılacaktır.

Çekilecek Alanlar:
Ameliyathane: Yasemin AY AK
Yoğun Bakım: Saliha Bilge TURAN
Olay Yönetim Merkezi: Recep PÜLAT
Triaj Alanı: Ömer YONİSOĞLU
Servisler: Servis hemşireleri


17. Gece nöbetine gelecek olan çalışanlarımızdan uygun olanların mesai saatinden 1,5 saat önce hastanede bulunmaları için yöneticileri bilgi verecek. Ayrıca tatbikat süresince, İtfaiye, MAGDER ile işbirliği içinde olunacaktır. Bu yöndeki planlamalar bölüm yöneticileri tarafından tatbikat öncesi yapılacaktır.

18. Hastaların yerlerine yerleştirilmesinin ardından gerekli enerji desteği sağlanmıştır. Ventilatörler çalışır durumdadır. Ameliyat bitmiş hasta uyandırılmıştır. Yangınlar söndürülmüş ve bina boşaltımı tamamlanmıştır.

19. HAP Başkanı Uzm. Dr. Türkan USLU 15: 00’te tatbikatın bittiğini bildirir.

20. Tatbikattan sonra tüm katılımcılar katılımı ile durum değerlendirmesi yapılacaktır (iyi-kötü yönler, hatalar, öneriler vs). MAGDER’ den katılacak gözlemcilerin önerileri alınacaktır ve yangın sunumu yapılacaktır.

21. En son eğitim sonrası Acil durum toplanma alanında Tava yangını tatbikatı yapılacaktır.





 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34