banner32

Zona hastalığı nedir ?

Sağlık konusunda halkı bilgilendirmeye devam eden Avrasya Hospital bu seferde toplum arasında pek bilinmeyen ZONA hastalığına dikkat çekti. Uz.Dr. Özer Pehlivan merak edilen sorulara içtenlkikle cevap verdi ...

Zona hastalığı nedir ?
İsmi fazla duyulmayan bir hastalık ZONA

Zona hastalığı, toplumda sık görülen bir cilt hastalığıdır. Zona, halk arasında uçuk olarak bilinen hastalığın daha şiddetli bir formudur. Etkeni su çiçeğinin de sebebi olan varisella zoster virüsüdür. 

Zeytinburnu Times Haber Merkezi / Özel Haber

Bu virüs uçuğun etkeni olan virüsle akrabadır.Toplumumuzda çoğumuz ama çocukken ama erişkinlikte suçiçeğini bir şekilde geçirmiştir. Su çiçeğinin etkeni olan varisella zoster virüsü vücudumuza girdikten sonra tıpkı uçukta olduğu gibi cilt altındaki sinir köklerine yerleşir ve ömür boyu orada uykuda kalır.

Bu virüs uçuktakinden farklı olarak daha büyük sinir köklerine yerleşir ve bu nedenle daha fazla deri bölgesini etkiler ve hasta açısından şikayetleri daha şiddetlidir.

Zona nedir ?

Sinir köklerinde uykuda olan bu virüs vücut direncimizin düştüğü durumlarda aktive olarak zona hastalığı dediğimiz tabloyu oluşturur. Bu hastalık sinir kökünü tuttuğu için ağrı hemen hemen her vakada görülür ve çoğu zaman da şiddetlidir.

Hastalık ilk başta tutulan deri bölgesinde kızarıklık şeklinde başlar ve kızarıklığın üzerinde ufak su kabarcıkları oluşmaya başlar ve beraberinde ağrı eşlik eder.Bazı vakalarda deri üzerinde kızarıklık olmaksızın sadece ağrı şeklinde de başlayabilir.

Ateşli hastalıklar, yorgunluk, stres, üzüntü, yetersiz beslenme gibi durumlarda vücut direncimiz düşer. Ayrıca bağışıklık sistemini baskılayıcı kemoterapi alan hastalar, organ nakilli hastalar ve şeker hastalarında da zona hastalığının görülme sıklığı artmıştır. Yaşlılarda da bu hastalığın sıklığı artmıştır.

Güneş ve sıcaklık da hastalığın ortaya çıkmasında hazırlayıcı faktörlerdir. Zona hastalığının bulaşıcılığı azdır. Deri üzerindeki su kabarcıklarının içinde canlı virüsler vardır ve bu yüzden yakın temasın olduğu durumlarda az da olsa su çiçeği gelişme riski vardır.
 
Zona en sık göğüs bölgesinde görülmekle beraber yüz, baş bölgesi, kollar, bacaklar,ağız içi, kulak ve cinsel bölge gibi vücudumuzun pek çok bölgesinde oluşabilir...

Zona hastalığı deri de iz bırakır mı ?

Zona hastalığı deride genellikle iz bırakmadan birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer nadiren ağrı birkaç aya kadar uzayabilir. Zona hastalığı sık olmamakla beraber tekrarlayabilmektedir.

Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde nüks daha sıktır. Zona infeksiyonu gebelikte bebek için bir tehdit oluşturmaz.

Zona hastalığı kendiliğinden geçer mi ?

Normal şartlarda zona hastalığı kendiliğinden geçse de hastalığın süresini ve hastanın şikayetlerini azaltmak için infeksiyonun başlangıcından 3 gün içinde tedaviye başlanmalıdır.
 
Bağışıklık sistemi baskılanmış düşkün yaşlı hastalarda zona hastalığı mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi takdirde infeksiyon tüm vücuda yayılır ve iç organlarımızı etkileyerek ölüme yol açabilir.
                                                                                                                                       CİLT HASTALIKLARI uzmanı                                                                                                                                           
UZ.DR.ÖZER PEHLİVAN


Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34