Aday adaylığı için başvuru yapanların dosyalarının tek tek incelenip tasnif edilerek sisteme kaydedildiğini ifade eden Ataş, 5 kişinin başvurusunun 25 yaşın altında oldukları için kabul edilmediğini söyledi.
Ataş, aday adayları için 81 ilde temayül yoklaması yapacaklarını, AK Parti'nin çeşitli organlarında görev yapan isimlerin oy kullanacağı temayül yoklamalarına, genel merkez tarafından değerlendirilecekleri için 22, 23 ve 24'üncü dönem milletvekilleri, MKYK asıl ve yedek üyeleri, 30 Marttan sonra herhangi bir nedenle görevinden ayrılan il başkanlarının girmeyeceğini kaydetti.
"Hakkaniyete uygun değerlendirmeler yapıyoruz"
AK Parti'de, milletvekili aday adaylarının seçiminde, çok geniş bir istişare yelpazesinin söz konusu olduğunu ifade eden Ataş, "objektif, hakkaniyete uygun değerlendirmeler sonucunda karar verildiğini" vurguladı.
Ataş, AK Parti'den gösterilecek kadın aday ve milletvekili sayısının artmasını beklediklerini dile getirerek, "Önceki seçimlerde başörtülü hanımlar aday adaylığı için müracaat edemiyordu. Bu seçimlerde başörtülü aday adayı sayısında da artış var. Biz başörtülü, başörtüsüz ayrımı yapmıyoruz. Temsil noktasını önemsiyoruz ve temsil noktasında başörtülü hanımların da hakkı olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Ataş, ayrıca aday adaylığı için 2 gayrimüslim vatandaşın başvurusunun da bulunduğunu bildirdi.
Oylamalar bugün ve yarın
Öte yandan, AK Parti'de bugün 22, yarın da 59 ilde 10.00-16.00 saatleri arasında yapılacak temayül yoklamaları için MKYK üyeleri, milletvekilleri, kadın ve gençlik kollarının MKYK üyelerinden oluşan komisyonlar kuruldu. Komisyonların sayısı illerin büyüklüğüne göre belirlendi.
Temayül yoklamalarının sayımı komisyon üyelerince genel merkezde yapılacak. Sonuçları sadece genel merkezdeki komisyonlar değerlendirecek ve açıklanmayacak.
Temayül yoklamasının aday seçiminde destekleyici unsur olduğu, belirleyici kriter olmadığı, bunun dışında çok sayıda kriterin göz önüne alınacağını belirtiliyor.
Aday adayları yüz yüze mülakatlarda ter dökecek
Temayül yoklamalarının sayımı komisyon üyelerince genel merkezde yapılacak. Sonuçları sadece genel merkezdeki komisyonlar değerlendirecek ve açıklanmayacak.
Temayül yoklamasının aday seçiminde destekleyici unsur olduğu, belirleyici kriter olmadığı, bunun dışında çok sayıda kriterin göz önüne alınacağını belirtiliyor.
Aday adayları yüz yüze mülakatlarda ter dökecek
AK Parti'de aday belirleme sürecinin 2'inci aşamasında ise 6-15 Mart tarihleri arasında genel başkan yardımcılarının başkanlığında, MKYK üyelerinden oluşacak 12 alt komisyon 6 bin 223 aday adayı ile yüz yüze mülakat yapacak.
Bin 166 adayın yarışacağı İstanbul ile 536 adayın yarışacağı Ankara'ya bu mülakatları yapacak birer özel komisyon tayin edilecek.
Diğer iller için ise komisyonlar aday adayı sayısının yoğunluğuna göre görevlendirilecek ve mülakatlar 10 gün boyunca Ankara'da, genel merkezde yapılacak.
Temayül yoklamasına girmesine gerek görülmeyen aday adayları, mülakata da çağrılmayacak.
15-22 Mart tarihleri arasında da genel başkan yardımcılarından oluşan ve sayısı 4 olması beklenen ana komisyonlar devreye girecek.
Alt komisyonlarda yapılacak elemeden geçmeyi başaran aday adayları, bu kez ana komisyonlarda değerlendirilecek.
Bu çalışma sırasında özellikle küçük illerde önceki seçimlerde olduğu gibi kamuoyunun görüşüne de başvurulacak. Ayrıca, ilk kez illerde sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine de kanaatleri sorulacak.
Temayül yoklamasının sonuçları, alt ve ana komisyonların değerlendirmeleri ise AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu başkanlığında oluşacak üst kurula sunulacak. 23 Mart-7 Nisan tarihleri arasında çalışma yürütecek üst kurulun kimlerden oluşacağına Davutoğlu karar verecek. Geçen seçimde üst kurul 4 genel başkan yardımcısı, SKM Başkanı, 2 grup başkanvekili, kadın ve gençlik kolları genel merkez başkanlarından oluşmuştu.
(AA)
Akparti kurucu üye lerinde iyi biyetde görmek isterim zeytınburnundan Sadettin Bayram