banner32

Uluocak: Yeşil alanlarımız dönüşüme kurban ediliyor

Beraberindeki partililerle birlikte Zeytinburnu'nda bulunan Tüm Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği'ni ziyaret eden Demokrat Parti (DP) MKK Üyesi Mimar Süleyman Uluocak, kültürel birlik ve beraberliğe yönelik mesajlar verirken; kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda da bulundu.

Uluocak: Yeşil alanlarımız dönüşüme kurban ediliyor
 Aralarında CHP il Genel Meclis Üyesi Yaşar Dindar, Özürlüler Spor Kulübü Başkanı Ahmet Korkmaz, DP eski ilçe Başkanı Niyazi Dindar, Rumeliler Derneği ve eski Belediye Başkan adayı Besim Sadıker, Merkezefendi Spor Kulübü Başkanı Şenol Görele, Batı Trakya Vakfı Başkanı Musa Yurt'un da bulunduğu siyasi parti,STK temsilcileri ile çok sayıda dernek yöneticisi ve partililinin katıldığı toplantıda Kentsel dönüşüm konusu ana gündeme oturdu. Dernekçilik faaliyetinin zorluklarına da değinilen toplantıda, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı Zeytinburnu'nda birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapıldı. 

Toplantıya ev sahipliği yapan Tüm Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Recep Akan, Zeytinburnu'nda herkesin 'Süleyman Abi' olarak tanıdığı DP'li Süleyman Uluocak ve arkadaşlarını ağırlamaktan onur duyduklarını ifade etti. 

Konuşmasına "Biz burda siyaset yapmaya değil, ziyarete geldik" şeklinde başlayan DP MKK üyesi Mimar Süleyman Uluocak, "Ben de Zeytinburnu'nda oturuyorum. Nereye gitsem etrafımda mutlaka bir Rumelili var. Zeytinburnu bir bütün olmakla birlikte, çok farklı ilçe özellikleri olan bir yer. Bizim burda bugünkü toplantıda aramızdaElazığlı, Kastamonulu, Karadenizli, Çeçenistanlı farklı yörelerden gelen arkadaşlarımız var. Burada, güzel bir bütünlük var. Biz bu bayrağı benimsemiş insanlarız. Burda bir arada olmak önemli. Bir arada olurken Türk'ün kültürü de önemli. Ben Rumelilerin arasındayım, her zaman sizleri takdir ediyorum. Böyle bir mekanda dernek işlerini yürütmek kolay değil" diye konuştu.

BURADA BERABER YAŞAYACAĞIZ

Toplum yararı güden kurum ve kuruluşlarda görev almanın bir bayrak yarışı olduğunu, bunun aynı zamanda demokrasinin de bir gereği olduğunu vurgulayan Mimar Uluocak, "Demokrasinin vazgeçilmez öğelerinden biri siyasi partilerdir. Bunun temel taşı ise sivil toplum kuruluşlarıdır. Rumeliler Derneği’ni de büyük bir STK olarak görüyorum. Biz Balkanlar'da büyük bir göç vererek buraya geldik. Bu topraklar bizim. Tabi ki bu topraklarda beraber yaşayacağız. Anadolu coğrafyası kolay alınmadı. Bundan sonraki süreçte de köklerimizle birlikte burda kalacağız. Burada kalırken sadece siyaset yapmayacağız. Geleceğimize de yön vermemiz lazım. Bu noktada  derneklerimizi önemsiyorum " diye ifade etti.

STK ve meslek odalarında görev aldığı dönemlerde de Rumeli Derneğinden destek aldığını belirten Uluocak, "Siyasette farklı görevler almış olabiliriz ama Türkiye'nin, Zeytinburnu'nun sorunlarını beraber yaşıyoruz. Burada dernekcilik yapmak kolay değil. Recep Bey'i, buranın mülkiyetini alıp dernek çatısı altında faliyetlerini yürüttüğü için  tebrik ediyorum. Tanıdığım ve birlikte olduğum Rumelili arkadaşlar her zaman taktir ettiğim kişilerdi" dedi.

ORTAK ÇALIŞMALAR YAPMALIYIZ

Yöre dernekleri ile siyasi partilerin eğitim, sağlık ve kültürel konularda birlikte çalışmasından yana olduklarını belirten Uluocak, "Bu çalışmalar bizi ileriye taşıyacak. Biz DP olarak üretimi savunan bir misyondan geldik. Bugün Türkiye'nin farklı temel sorunları var. Türkiye çok büyüyor ama borç da büyüyor. 241 Milyar Dolarlık bir ithalatla büyüyor. Bunun 130 küsür Milyarını ihracat ediyoruz. Arada kalan 105 Milyarlık bir cari açığımız var. Bizim bu açığı kapatmamız lazım" dedi.

Doğru Yol Partisi, ANAP gibi, geçmişte iktidar olup ta ihracat yapan ve üretimi teşvik eden partilerin mirasını devraldıklarına vurgu yapan Ulocak, "Bizim üretime dönük teşvikler yapmamız lazım. Türkiye, bunları aşacak kadar güçlü bir devlet. Türkiye'nin büyük bir devlet olduğunu, yurt dışına, Balkanlar'a; bizim orada bıraktığımız topraklara gittiğimizde anlıyorsunuz" diye konuştu.

YAPILAN KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞIL

İl Genel Meclisi'nde alınan Kentsel Dönüşüm kararına da değinen Uluocak, Zeytinburnu’nda imar adına bazı işlerin yapıldığını ancak bunların kentsel dönüşüm mantığı ile yapılmadığını söyledi. Uluocak şunları ifade etti;"Zeytinburnu kentsel dönüşümün merkezi olarak lanse edilen bir yer. Ama Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm yapılmıyor. Bunu iyi bilmek lazım. Neden? Bizim iki tane yerimiz vardı; Merkez Efendi ve Bostan Hali'mizin olduğu yerde KİPTAŞ'a verdiğimiz binalar...Geldiler, bu yeşil alana bina yaptılar. O bir kentsel dönüşüm projesi değil."

BOZKURT BÖLGESI ‘YEŞIL ALAN’

İmar Yönetmeliği’nin ‘iki parselin birleşebilmesi için parsellerin bitişik ve imara açık olması lazım’ şeklindeki yaptırımını hatırlatan Uluocak sözlerini şöyle sürdürdü; “Bozkurt Çarşısı Koçların bir arazisiydi ve o arazi Zeytinburnu için yeşil alan ve ağaçlandırma bölgesiydi. Çocukluğumuz buralarda geçti. Nuri Paşa Spor kulübü vardı. Orda top oynardık. Orası fabrikaydı. 1969'dan 2000 yıllara kadar yapılan planlarda oralar ‘yeşil alan’ olarak geçer. Yani imar yok. Nerde yok başka? Pr. Dr. Turan Güneş Caddesi’nin sağ tarafında ve buralar da spor alanı. Ama bunlar iki alanı sanki bu alanlar bitişikmiş gibi iki parseli birleştirdiler bir alan yarattılar. Bu alanın üzerinde de Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm yapılıyor diye ilan ettiler. Ama Zeytinburnu’nda yaşayanlar burda kentsel dönüşüm yapılmadığını biliyor.”

Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm yapılıyormuş gibi bir algı yaratıldığına vurgu yapan Uluocak, ilçe dışında outran vatandaşın Topkapı istikameti ve sahil arasında kalan Zeytinburnu’nun içine girmeyince buradaki projelere adapte olamadıklarını söyledi.

YERINDEN ETMEK DOĞRU DEĞIL

Veliefen’di Mahallesi'nde söz konusu iki proje birleştirilerek KİPTAŞ’ın teşeron firması YDA tarafından binalar yapıldığını, bu binaların bir kısmının satıldığını bir kısmının da bekletildiğini belirten Uluocak, "Burada bir kentsel dönüşüm yok. Kentsel dönüşüm; bir alan varsa ve içinde çürük binalar varsa yenileyeceksin. Ama neyle yenileyeceksin? Burda Rumeliler Derneği var. Aşağıda Mesudiyeliler Derneği, Elazığlılar, Giresunlular Derneği var. Burada bir kültür var. Sen kentsel dönüşümle bu insanları harman edeceksin ve yollayacaksın. Burada ranta dayalı binalar yapacaksın” diye tepki gösterdi.

Kentsel Dönüşümün Kadıköy Fikirtepe Mahallesi’nde de uygulamada bir kültürel göçü yaratacağını belirten Uluocak, “Fikirtepe’de 25-30-40 katlı binalar yapacaklar ve Fikirtepe halkanın ben iddia ediyorum yüzde 95'i ordan gidecek. Benim de orda akrabalarım var. Ordaki binalarda oturma şansları yok. Çünkü orada insanların alıştığı bir Anadolu kültürü var” diye konuştu.

TOKİ ve KİPTAŞ’la rekabet şansı yok

Uygulamanın haksız rekabete de yol açacağını vurgulayan Uluocak, “Sümer Mahallesi’nde Bozkurt sahası’nın tam karşısında, sen 100 metrekarelik bir inşaatı 200 milyara satamazken onlar 600'den 1 trilyona varan rakamlara satacaklar. Çünkü kentsel dönüşüm odaklı KİPTAŞ’tan aldıkları yer. Alt yapı parası yok, ruhsat parası yok, yapı denetim yok. Yani siz hiçbir masrafta bulunmayıp sadece binaları yapıp satacaksınız. İnsanlarımızın KİPTAŞ’la ve TOKİ’yle rekabet etme şansları yok” dedi. 

Kentsel dönüşüm projesinin söz konusu konsept dahilinde yapıldığı taktirde insanların harmanlanacağını ve ekonomik olarak iyi seviyede olanların mahallede kalıcı; alt seviyede olanların ise gitmek zorunda kalacağını belirten Uluocak, "Oradaki insanların kültürel olarak da bir şansı yok. Çünkü YDA’nın içinde senin burdaki gibi bir derneğin, çarşın, bakkalın yok. Ayrılmış bir getto gibi insanlar arabalarıyla girecek ve çıkacak. Öteki tarafa baktığınızda Bozkurt sahasının o  tarafında birbiri içine geçmiş binalar kütlesi var. insanlar gelip oraya hapsolacak” diye konuştu.

YAŞAM ALANLARI KORUNMALI

Bakkalın, manavın, kuyumcunun bulunduğu yaşam alanlarının muhafaza edilerek bir kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini belirten Uluocak şunları ifade etti; “Dünyada da kentsel dönüşüm yapılıyor ama halk odaklı yapılıyor. Yani Zeytinburnu belediyesinin yanına 39 katlı bir bina yaparsan, orada halk oturamayacak kaçacak. Bizim burdaki katlarımız 5 kat. Sen burdaki ufak parselleri büyütüp 10 katlı bir bina yaparsan buna Recep arkadaşımız da girer, Besim abi de girer. Ama sen  ben burdaki parselleri aldım ve Zeytinburnu'nda nerde olduğunu bilmediğimiz 200-300 binayı yıkacağım yerine 30 katlı bina yapacağım dersen; geçmişten beri kurduğmuz ve kültürel birlik içersinde yaşadığımız insanları kaçırtmış olacaksın. Zeytinburnu konsept olarak çok farklı bir yer ve ben seviyorum Zeytinburnu'nu. Buradan gitmeyeceğiz ama, bu işi kim yapacaksa mutlak suretle halkla birlikte yapması lazım. Burdaki yaşam alanları korunarak kentsel dönüşüm yapılması lazım.”

Uluocak, konuşmasının sonunda kendilerine ev sahipliği yapan derneğin yönetim kuruluna teşekkür etti. 

İŞÇI EVLERI FIRSAT OLABILIR

Toplantıda söz alan müteahit Besim Sadıker de, ilçede yapılanların kentsel dönüşüm olmadığını belirterek, ”Burada yapılanların kentsel dönüşüm olmadığı konusunda iddam ve bilgim vardır. Bunun aksini söyleyen bir kuruluş varsa ben bilgilendirmek istiyorum" dedi. "Zeytinburnu Zeytinburnu'nda oturan insanların yönetimine verin" diyen Sadıker, Veliefendi işçi evlerinin orada oturanlar için bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini de sözlerine ekledi.

İÇERIĞI BELLI DEĞIL

Merkezefendi'deki 55 parselle ilgili tapusuz alanın takasını içeren bir maddenin Z.burnu Belediyesinin meclis toplantısında da görüşüldüğünü doğrulayan CHP İl Genel Meclis Üyesi Yaşar Dindar ise, "Belediyenin bakış açısı çok enterasan ve komik. 450 küsür ailenin yaşadığı Mahallede 55 parsele karşılık 60 daire verileceği söyleniyor. Yani bunu neye karşılık ne şekilde veriyorsun? Kredilendiriyor musun bedava mı veriyorsun? Hiç kimse bir şey bilmeden, bir akşamda 55 parsele karşı 450 daire çıkıyor. Ne kadar ciddiyetsiz oldukları ortada" diye konuştu. Kentsel dönüşüm projesinin İlçedeki kültürel sentezi de zedeleyeceğini belirten Dindar,

"Burda güzel bir sentez var. Biz herşeyden evvel bir Zeytinburnunuluyuz. Arnavutuyla, Elazığlısı, Giresunlusuyla burdu beraberiz. Ama görülüyor ki bu arkadaşların 13 yıllık iktidarında bu sentez kaybolacak. Yarın Beştelsiz Camiinden cenazelerimizi kaldıramayacaz. Sümer'den kaldıramayacaz" diye konuştu. 

Bir gazetecinin, Zeytinburnu Belediyesi'nin Arnavut Mahallesi'ndeki hak sahiplerine 'enkaz bedeli' karşılığında daire vereceği konusundaki sorusu üzerine Dindar şunları kaydetti; "Teknik yönünü bilmiyorum. Ayrıca buradaki dönüşümün nasıl yapılacağının içeriği belli değil. Hak sahiplerine nasıl verileceği, metrekare hesabına göre mi bu da belli değil. Bunlar açıklık getirilmemiş. Protokol belli değil."

BURADA YAŞAMAK ISTIYORUZ

DP ve ANAP eski ilçe Başkanı Niyazi Dindar da yerelde yaşanan sorunlara değindi. Dindar, " Sıkıntıların had safhada olduğu belli. Net bir şey yok. Hal'in orada binalar yapıldı, millet zannetti ki kenset dönüşüm yapılacak ve millet oraya gidecek. Hayır gitmedi. Ne benim mahallemde ne de Zeytinburnu'ndan orda kimse bir yer alamadı" dedi. İdarecilerin vatandaşa karşı samimi olması gerektiğini belirten Dindar, "Yasa Meclisten geçti, 'kabuleden eder etmeyen gider Kayabaşı'nda oturur' deniyor. Yok ya! Ben 50 senedir burda oturuyorum. Kayabaşı'nda, Esenyurt'ta Yakuplu'da bedavaydı tarlalar. Niye oraya gitmedik? Çünkü burası İstanbul'un göbeği. Burada yaşamak istedik onun için burdayız" diye konuştu.

Zeytinburnu'nda Kentsel dönüşümle ilgili halkın bilgilendirilmesi geriktiği de konuşmacılar tarafından dile getirildi.

Toplantı Rumelili Sanatçı Fuat Erenoğlu'nun şarkılarıyla sona erdi.

HABERİN VİDEOSU 1. BÖLÜM


HABERİN VİDEOSU 2. BÖLÜM 


Toplantıya katılanlar;

Mimar Süleyman Uluocak – DP MKK Üyesi

Recep Akan – Rumeliler Dernek Başkanı

Ramazan Dekar – Rumeliler Derneği eski Başkanı

Besim Sadıker – Rumeliler Derneği eski Bakanı – 2009 Zeytinburnu  Belediye Başkan adayı

Niyazi Dindar – DP Zeytinburnu eski ilçe Başkanı

Harun Altunbaş – DP Zeytinburnu eski ilçe Başkanı

Ercan Ergül – DP ilçe Bşk. Yrd. – GS ve Türk Milli takımı oyuncusu

M.Ali Vatansever – Sanayici

Asım Fedai – Anadolu Ajansı

Salih Can – Rumeli tv. program yapımcısı

Fuat Erenoğlu – TRT Sanatçısı

Yaşar Dindar – CHP il genel Meclisi üyesi

Musa Yurt – Batı Trakya Türkleri Vakıf Başkanı

Şenol Görele – Merkezefendi Spor Kulübü Başkanı

Nazmi Çelik – Zeytinburnu İnşaatçılar Dernek Başkanı

Ahmet Korkmaz – Özürlüler Spor Kulübü Başkanı

Alo Afiş – Ali Gündüz

Adem Fedai – işadamı

Av. Musa Baykal – Bahçelievler eski Gençlik Kolları Başkanı

Melek Terlemez – Sevinç İskurt Ay – DP Kadın Kolları Başkanı

Şevket Korkmaz – DP ve Rumeliler Derneği yönetim Kurulu üyesi

Gazeteci Ferdi Türk- İstanbul Times Gazetesi

Taylan Demireli – Zeytinburnu Tv ve Zeytinburnu Haber

Murat Ergün – İstanbul Gözde Gazetesi

Yılmaz Oruç – 34 Gündem Gazetesi

Mukadder Anadolu - Kent Yaşam Gazetesi ile

çok sayıda Rumeliler Derneği üyesi toplantıya katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner33

Powered by Dailymotion

banner34